RSR KNSB-bekerteam wederom in poulefinale (26 februari)
Ons KNSB bekerteam mocht het op zaterdagmiddag 25 februari 2012 opnemen tegen De Combinatie in Asten, wat ruim anderhalf uur reizen met de auto is. We hadden op de heenweg ook wat vertraging opgelopen. Ondanks dat Joost Ros speciaal bij zijn huis werd opgehaald, bleek hij nog niet gelijk gebruiksklaar te zijn. Toch kwamen een kwartier voor tijd aan op de opgegeven locatie (Kerkstraat 12). De tegenstander was echter nergens te bekennen en het gebouw was verder ook op slot. Totdat om 13:00 een man op ons afstapte en meedeelde dat de speelzaal twee gebouwen verder was (Kerkstraat 8). Vreemde gang van zaken, het moet iemand toch wel een keer opgevallen zijn dat het opgegeven adres op hun site en in de competitiegids onjuist is?!

Omdat onze tegenstander in de 3e klasse van de KNSB uitkomt hadden we vooraf een makkelijke wedstrijd voorgesteld, maar dit liep toch geheel anders.

Joost Ruit kwam in een T+P tegen T+L eindspel terecht waarbij hij het paard had. Ik had het idee dat Joost iets minder stond, maar hij speelde het eindspel handiger dan zijn tegenstander. Toen Joost op het punt stond een gewonnen pionneneindspel te forceren hield zijn tegenstander het voor gezien. Dus 0-1.

Spaan had het lastig tegen een tegenstander dat de opening heel goed speelde. Hij had wat meer ruimte, maar de tegenstander stond zeer solide. Uiteindelijk lukte het Spaan om een kwaliteit en een pion voor te staan, maar winst was nog steeds niet heel eenvoudig. Omdat Spaan ook in hevige tijdnood was (ondanks de 5 seconde extra per zet) forceerde hij remise door middel van zetherhaling. Dus ½-1½.

Joost Ros kon vroeg in het middelspel de dames afruilen, het loperpaar bemachtigen, en de tegenstander een dubbelpion bezorgen. Echter begon de tegenstander op één van de lopers te jagen. Joost kon nu (bij een stand van 0-0) kiezen uit remise via zettenherhaling of het loperpaar inleveren en gewoon verder spelen. Omdat de andere stellingen nog onduidelijk waren, kreeg hij van mij de opdracht om verder te spelen. Joost had echter de nodige tijdachterstand wat hem uiteindelijk fataal werd. Met nog 10 sec op de klok koos hij ervoor om de laatste toren af te ruilen en in een pionneneindspel terecht te komen. Beide spelen hadden een verbonden vrijpionnen, maar Joost werd mat gezet omdat hij één tempo tekort kwam. Als hij de laatste toren niet direct had geruild was de stelling wellicht te keepen geweest. Het stond nu dus weer gelijk: 1½ - 1½.

Oscar had de nodige progressie geboekt met een pionnenmeerderheid op de damevleugel. Ik dacht dat hij hierdoor veel beter stond. Maar de tegenstander had op zijn beurt een pionnenmeerderheid in het centrum. Deze pionnen begonnen uiteindelijk ook hard naar voren te lopen, waarna Oscar gedwongen een kwaliteit moest inleveren. Maar hij had als compensatie een pion dat nog maar één veld verwijderd was van promotie. Op dit punt waren beide spelers inmiddels in tijdnood. De koning van Oscar werd echter aangevallen met de zware stukken en mat was niet meer te voorkomen. Maar gelukkig miste de tegenstander een mat in één, in de plaats hiervan gaf de tegenstander de verkeerde schaak. Ook maakte hij snel hierna een enorme blunder, waarna Oscar de tegenstander mat kon zetten. Dus eindstand is 1½-2½.

De wedstrijd werd dus zeer moeizaam en met het nodige geluk door ons gewonnen. Hiermee hebben we net als vorig seizoen de finale van de poulefase bereikt wat tegelijk de kwartfinale van de bekercompetitie is. RSR heeft nog nooit de halve finales van het bekertoernooi bereikt, maar wat mij betreft komt dit seizoen hier verandering in! De verwachte tegenstander voor de volgende ronde is meesterklasser Stukkenjagers. (TL Michael)

   De Combinatie     2110 - RSR Ivoren Toren      2210      1½ - 2½
1. Jos Swinkels      2086 - Joost van Ruitenburg  2294 (w)  0  - 1
2. Rob Aarts         2086 - Oscar van Veen        2271 (z)  0  - 1
3. Maurice Swinkels  2165 - Nathanaël Spaan       2202 (w)  ½  - ½
4. Egbert Clevers    2102 - Joost van Rosmalen    2073 (z)  1  - 0