Jeugdnieuws: Persoonlijke jeugdkampioenschappen FGH 2 maart 2017 (2 maart)
In de PJK-week was het op 2 maart de beurt aan de jongste categorie schakers en dat was een erg spannende middag. Van onze club deden mee: Joep, David, Loek, Oscar en Tycho. Joep en David in de F (geboren in 2008), Loek in de G (2009) en Oscar en Tycho in de H (2010). De F,G en H spelen bij en tegen elkaar, anders zouden er per groep te weinig kinderen zijn, maar de uitslagen worden wel apart berekend. In totaal deden er 24 spelertjes mee.



Joep heeft van alle deelnemers de hoogste rating, dus hij had de zware taak om dat waar te maken en dat is hem ook gelukt: in de F werd hij eerste met 5½ uit 7. De enige die het beter deed was Ansh Jakhari in de G, die had 7 uit 7 maar Joep heeft ook zijn ticket binnen voor de pupillendag, het Nederlands Kampioenschap voor de jongste groepen dat op 17 juni in Meppel wordt gehouden.

David was een beetje laat en dus nog erg gehaast toen hij aan de eerste partij begon, nota bene tegen Tycho. Deze werd gewonnen door Tycho. Gelukkig herstelde David zich wel weer, maar hij viel buiten de prijzen. Wel ontving hij de prijs voor de mooiste partij in de F-categorie (ik weet alleen niet welke partij dat was). Hij haalde 3½ uit 7.

Loek won uiteindelijk 2 partijen in de G; hij speelt vaak te snel en dan zie je makkelijk iets over het hoofd. Eigenlijk kun je veel beter, als je wat rustiger doet!

Oscar is in de H degene met de meeste rating van de RSB dus die moest dat, net als Joep, nog wel even laten zien en dat deed hij ook: hij werd eerste bij de H-spelertjes met 4 uit 7, in het totaal van alle deelnemers was hij 7e. Ook Oscar kreeg een prijs voor de mooiste partij in de H-categorie!

Tycho, die net 6 jaar is, had vorige week voor het eerst aan een toernooi meegedaan en een prijs gewonnen. Hij had daar nu natuurlijk ook wel zin in en speelde heel goed, wat hem de tweede prijs in de H-categorie opleverde met 3½ uit 7. We hadden hem net gewaarschuwd voor herdersmat en in de volgende partij trof hij iemand die dat wilde proberen: mooi niet dus!

Al bij al vond iedereen het een leuk toernooi en degenen die geen prijs hadden kregen nog een vaantje als aandenken. En nu afwachten hoe het met Joep en Oscar gaat op het NK! De uitslag van het PJK-FGH is hier te vinden. (Margreet Mol)