Jeugdnieuws: verslag Jannes en Joep "on Tour" in de Belgische Criteriumcyclus (24 november)
Op 20 november deden Jannes en Joep mee aan het 2de criteriumtoernooi in Zwijngaarde. 226 deelnemers kwamen op deze stormachtige dag. Ook dit keer kwamen ze uit verschillende landen, te weten België, Rusland, Polen, Armenië en uiteraard Nederland.

In groep -8 (cat.F) deed Joep mee. In zijn groep zaten dit keer waren 40 deelnemers!?, waaronder de Belgische kampioen en nummer 3 van het afgelopen jaar! Jannes deed mee in de categorie D, tot en met 12 jaar, met in totaal 61 deelnemers! Maar eens kijken hoe de denkhoofden het deden.

Resultaten
Joep begon wederom voortvarend en won alle partijen tot aan de lunch. Na de lunch had hij zijn dip en verloor 2 partijen op rij. Beide partijen speelde hij met wit en kreeg een Caro-Kann verdediging voor de kiezen. De Belgische spelers hadden zich gezamenlijk voorbereid op Joep. Ik hoorde later van de vaders (beide 2300-spelers), dat ze hun zoons hadden voorbereid met deze verdediging. Uiteraard had ik mijn boek bij me, dus gingen we de varianten van de Caro-Kann doornemen. Met succes, want toen hij tegen de Belgisch kampioen moest spelen met wit ging hij zelfverzekerd eropaf. Joep kwam al redelijk snel terug met een dikke glimlach op zijn gezicht. Zo, dat proberen ze niet weer ☺. Daarna won hij alles en met de laatste ronde in aantocht mocht hij tegen de nummer 1 op dat moment. Zelf stond hij gedeeld 2de. Ook dit keer kreeg hij een Caro-Kann verdediging. Het werd een lange partij, en tevens waren er veel ouders aan het kijken want het was reuze spannend; iedereen kon nog 2de etc. worden. Helaas voor Joep verloor hij deze partij en bleef de teller staan op 6 van de 9 partijen gewonnen. Wederom mocht hij een ENVELOP in ontvangst nemen voor een gedeelde 3de plek!!!

Jannes deed mee in de leeftijd t/m 12 jaar. Wederom een leuke uitdaging, want er waren dit keer 21 spelers met een FIDE/ ELO-rating boven de 1000. Net als Joep begon Jannes voortvarend, want de eerste twee won hij. Jannes had meegekeken met de Caro-Kann verdedigingen en maakte daar dankbaar gebruik van. Alle partijen wist hij tot ongeveer de 20ste zet uit zijn hoofd na te spelen tijdens de analyse! Na 5 rondes stond-ie met 3 uit 5 in de top 10!, wat erg knap is in dit deelnemersveld. In de laatste 2 rondes behaalde nog een punt en werd 6de. Helaas net niet op het podium.

Impressie
Ondanks de zware storm gingen de denkhoofden gewoon weer buiten voetballen.











Verslag en foto's: Jan-Dirk Westerhof