Jeugd heeft RSR Ivoren Toren bij PJK 2016 goed vertegenwoordigd. Vier spelers naar NJK! (28 februari)
Het Persoonlijke Jeugd Kampioenschap van de RSB heeft naar tevredenheid dit jaar een uitstapje gemaakt naar Spijkenisse. De opkomst was niet waar de organisatie op hoopte. Mogelijk was de keuze om het in de voorjaarsvakantie te houden niet zo gelukkig, maar daar hebben de deelnemers die wel kwamen natuurlijk geen last van gehad.

Ons enige jeugd A-tje (Leonardo) moest elders aan de bak, hij had geen vakantie maar wel tentamens. In de AB groep van donderdag, vrijdag en zaterdag deed wel Meri (voor Charlois E.) mee. Aan haar score van 2½ uit 6 (incl. bye) zou je het niet zeggen, maar ze behaalde toch mooi een ruime positieve score. Vooral haar remise tegen de ervaren Lorena was prima.

De C zou net als de oudere kinderen vanaf donderdag drie dagen zwoegen, maar er waren slechts zes deelnemers, dus op vrijdag mocht er al weekend gevierd worden. Dominggus maakte zijn favorietenrol helemaal waar: 1e met 5 uit 5. Perfect. Succes op de NK van 30 april t/m 7 mei in het Topsportcentrum in Rotterdam!

Bij de D deden er maar liefst 28 kinderen mee. Deze categorie werd vereerd met de deelname van 4 van onze denkhoofden. Er werd op vrijdag en zaterdag gespeeld. Qian stond na de eerste dag op een NK-gerechtigde 4e plaats met 4 uit 5. Helaas was de andere dag minder succesvol en wist hij nog maar 1 punt te halen. Toch een knappe prestatie met een hoge WP en een W-We van +1,62! Jannes en Chivaro haalden op de eerste dag 2 punten en wisten dat een dag later te verdubbelen. Jannes met een plusscore en Chivaro volgens verwachting. Prima prestatie, jongens! Wesley speelde ook mee namens Klim-Op en haalde net als Qian 5 punten. De onderlinge partij won Wesley. Op weerstandspunten belandde hij echter net buiten de top 10, 2 plaatsen onder Qian.

Bij de E op donderdagmiddag waren 5 NK-plaatsen te halen voor de jongens. Wesley haalde de topscore van 6½ uit 7 en werd 1e (gedeeld). Hij mag op de NK op 5 mei in Rijswijk een gooi doen naar de Nationale titel. Omdat zich bovenin twee meisjes hadden gemengd mogen de nummers 7 t/m 11 die allen met 4 punten eindigden, een barrage spelen op zondag. Daar zitten drie andere RSR-jeugdleden bij die meededen, nl. Joaquin, Bent en dankzij een spectaculaire overwinning op Nathan, een van de favorieten, ook onze Benjamin, Joep! Alleen Kick valt deze keer buiten de boot ondanks zijn dappere verweer. 2½ punt is echt ok voor een debutant. Later meer!



Vier E-RSRIT-ers bij elkaar: Kick (bord 15 links), Joep (16 rechts), Bent (17 links), Joaquin (18 links)


Bij de F deed Aristarch mee, zijn vier punten waren niet genoeg voor een NK-plaats. Er had echter meer in gezeten als hij een paar onnodige foutjes achterwege had gelaten. Maar je dame weggeven kan echt niet op een kampioenschap. Ondanks dat werd hij toch gedeeld 8e van 28 kinderen in de gezamenlijke FGH–groep van zaterdagmiddag.



V.l.n.r. Joep (2e in G), Loek (3e in H), Jannes en Qian (beiden D)


Succes was er wel weer bij de G. Ondanks dat Joep op zaterdag duidelijk minder speelde dan op donderdag bij de E, waren zijn 3 punten toch ruim voldoende om zich direct te plaatsen voor de NK op 18 juni in Roosendaal, beter bekend als de Nationale Pupillendag. Het leverde ook een vrolijk gezicht bij zijn beker voor de 2e plaats.

Tenslotte speelde Loek in de H. Hij haalde heel knap twee punten, maar helaas was er maar één NK-plaats te halen. Toch knap gedaan en een mooie beker voor de derde plaats.

Maar zoals beloofd nu nog de barrage in de E, met 60% kans op een RSRIT-succes. Ook nu bleek weer dat de spelers aan elkaar gewaagd waren. Joep was duidelijk nog niet toe aan zo’n tweede krachtmeting in drie dagen, maar hij liet de tegenstanders wel flink zweten voor hun punt. Uiteindelijk waren de verschillen tussen de andere vier kandidaten voor de laatste NK-ticket miniem. Joaquin haalde met een 50% score de vierde plaats van de barrage. Hij verloor onnodig van William Lee spelend voor SV Nieuwerkerk, door wie hij aldus gepasseerd werd in de stand.



Van achter naar voren: Bent, Joep, Hendrik en Joaquin tijdens de tweede ronde in de barrage


Voor de laatste ronde was duidelijk dat de beslissing zou vallen in de partij tussen onze Bent en Hendrik Donders van SV Sliedrecht. Beiden hadden hun eerste twee partijen gewonnen. Bent had net zijn derde partij verloren, waardoor zijn kansen behoorlijk slonken. Ook Hendrik leek zijn derde partij te gaan verliezen, maar door een verkeerde beoordeling van zijn tegenstander werd zijn remiseaanbod aanvaard. Bent kon dus alleen nog het NK-ticket binnenhalen met winst in zijn laatste partij. De zenuwslopende laatste partij had enkele kantelmomenten. Bent kwam heel mooi een stuk en twee pionnen voor, maar gaf later veel materiaal weg, waardoor hij zelfs een toren achterkwam. Via een sluw schaakje kon hij echter een toren terugwinnen en even later de laatste vijandige loper. Daarna kon hij geconcentreerd de wedstrijd binnenslepen. Dus Bent maakt het RSRIT-kwartet NK-gangers compleet. Hij gaat vast een paar mooie punten scoren op 25 en 26 mei in Rijswijk.

Angelo