Jeugdnieuws: Goede resultaten bij de JCK categorie AB en D (8 februari)
Dit jaar wordt het regionale jeugdclubkampioenschap (JCK) georganiseerd in samenwerking met de Haagse Schaakbond. Voor categorie AB en D is het nu door de RSB georganiseerd in het Wolfert Dalton in Rotterdam-Schiebroek. Later volgen categorie C en E door de HSB. Naast het regionaal kampioenschap telt dit evenement ook voor de plaatsing voor de landelijke jeugdclubcompetitie (JCC), voor de officiële Nederlandse Jeugdschaaktitels voor clubteams, het officiële NK. Teams die al meedoen aan de landelijke competitie zijn uitgesloten voor de te verdienen JCC-plaatsen, maar mogen wel meedoen voor het regionale kampioenschap. Dit jaar waren dat Klim-Op A en Promotie A.


De aula van Wolfert Dalton, de oude school van Leonardo. Een ‘thuiswedstrijd’ dus. Op de voorgrond team A.

Het samenwerkingsverband van de bonden is door de KNSB beloond met een extra JCC-plaats in elke leeftijdscategorie.

In de AB-categorie (geboren in of na 1996) zijn drie plaatsen te verdienen voor de JCC, voor elke bond minstens één. Het JCC voor AB (kortweg JCC-A geheten) is een competitie in drie klassen: de hoogste is de meesterklasse, daarna de promotieklasse en tenslotte de 1e klasse A. Het beste team in de JCK plaatst zich voor de promotieklasse A. De volgende twee mogen meedoen aan de 1e klasse A; dat zijn kwalificatiewedstrijden om je alsnog te plaatsen voor de promotieklasse. Om naar de meesterklasse te promoveren moet je bij de top van de promotieklasse eindigen.
Zowel de meesterklasse als de promotieklasse zijn competities, die op vier zaterdagen in het najaar worden gespeeld. De 1e klasse A wordt doorgaans in mei gespeeld.

In de D-categorie (geboren in of na 2004) zijn vijf plaatsen te verdienen voor de JCC, voor elke bond minstens één. Het JCC voor D (JCC-D geheten) kent één competitie, de meesterklasse. De vijf beste teams plaatsen zich direct voor de meesterklasse D. Dat is een competitie, die op vier zaterdagen in het najaar wordt gespeeld.

Op 6 februari namen drie teams deel aan het JCK teamkampioenschap. Namens RSR Ivoren Toren deden mee:

Team AB: Dominggus, Leonardo, Meri, Enze, Tom K.
Team D1: Qian, Bent, Joaquin, Jannes
Team D2: Lamiek, Joep, Jungmin, Jungbin

Resultaten JCK-AB (door Angelo)
Er deden zes teams mee. Ons AB-team had vijf spelers en omdat we vijf wedstrijden speelden kon iedereen een wedstrijdje uitrusten. De eerste ‘geluksvogel’ was Enze. Hij kon toezien hoe we in de eerste ronde ons eerste wedstrijdpunt binnenhaalden tegen de favoriet Promotie, NK-deelnemer Klim-Op niet meegerekend, die buiten mededingen speelde voor de NK-plaatsen. Dit wedstrijdpunt bleek achteraf cruciaal voor het eindresultaat. Leonardo bedwong Sam en Meri was Johan de baas. Dominggus moest het afleggen tegen de ervaren HSB-kampioen Max, ondanks goed tegenspel. Tom moest duidelijk nog inkomen, hij verspeelde een pion voordeel. Maar 2-2 is een uitstekende uitslag.


Uiterste concentratie bij ons A-team. Na de eerste ronde speelde deze groep op het podium verder in stilte.

De tweede wedstrijd werd een ‘normale’ nederlaag tegen Klim-Op. Opvallend was de mooie remise tegen Arne en er had zelfs meer in gezeten voor Dominggus. Sebastiaan (ja u leest het goed, paars) had - helaas voor ons - gekozen om voor Klim-Op te spelen. Hij was genadeloos voor Enze. Jammer was de onverdiende nederlaag van Meri die ruim door de vlag was gegaan toen Wiggert tot zijn opluchting op de klok keek. Tom was kansloos tegen EK-ganger TingTing: ½-3½.


Tegen Klim-Op spelen... om wanhopig van te worden... Dan is 2x35 min. erg lang...

Leonardo begon uitgerust aan de derde wedstrijd, waarin nu Dominggus ernaast stond. Toch werd dit zonder onze bord 1 speler heel erg spannend. Leonardo had zijn rust goed genomen en dreef Youri op bord 1 tot wanhoop. Enze kwam een remise overeen, maar Tom moest langer wachten op een succesje. Op bord 2 weer een ‘broeder’moord. Ons dubbellid Diego trad namens De Pionnetjes aan tegen Meri. Dit achteraf beslissende potje werd in ons nadeel beslist: 1½-2½.

Bij aanvang van de vierde ronde stonden we laatste met 1 punt. Het leek een kansloze missie, maar we moesten nog tegen twee teams die ook onderin stonden en maar 2 punten hadden. CSV moest dus verslagen worden. Deze vereniging uit Capelle aan den IJssel is onze tegenstander in de jaarlijkse spannende jeugdmassakamp. Tevens speelt in ons team Leonardo, tevens zoon van de voorzitter van de RSB en bij CSV speelt Bjorn, zoon van de jeugdleider van de RSB. Uiteraard werd dit dus een zeer sportieve wedstrijd waarbij wij heer en meester waren, maar uiterst vriendelijk. Hopelijk denken zij er ook over, want Dominggus liet Daan alle hoeken van het bord zien. Leonardo nam Tim in de maling, Meri maakte gehakt van Bjorn en Enze kon eindelijk zijn eerste verdiende volle punt bijschrijven tegen Jonathan, een duidelijke 4-0.

Meri ging de laatste wedstrijd weer de mouwen opstropen maar nu voor haar meegenomen huiswerk. Tom was tactisch in de vierde reserve gezet om hem in de laatste - vijfde - ronde tegen Marriet te laten spelen in de hoop dat ook hij de smaak van een zoete overwinning zou krijgen. Aangezien hij in twee andere partijen een snel voordeel verkreeg, maar het niet kon afmaken, deed hij er nu een schepje bovenop. Heel lang bleef het gelijk opgaan, maar toen hij met voor beiden een stuk en twee pionnen nog een pion veroverde liet hij deze prooi niet meer ontsnappen en kon Marriet niet anders dan de koning omleggen. Enze haalde tegen Frank keurig zijn tweede remise. Leonardo speelde tegen zijn schaakvriend Jildert, die sinds hij Klim-Op verliet veel minder op toernooien is te bewonderen. Ze zijn nog steeds aan elkaar gewaagd, maar Leonardo moest toch de vlag strijken. Krimpen stond dus weer gelijk. De laatste partij van Dominggus zou dus de beslissing brengen. Er moest gewonnen om zeker te zijn van de promotieklasse. Hij liet zich gelukkig niet door de goedlachse Meike verleiden tot verstrooide zetten en sleepte de overwinning binnen: 2½-1½.



Het team heeft al met al een uitstekend resultaat gehaald met een derde plaats en doordat de eerste twee al in de JCC spelen mogen wij nu rechtsreeks naar de promotieklasse. Individueel waren er hele mooie partijen en werd er goed gescoord qua KNSB rating punten. Gefeliciteerd, denkhoofden.

Dit was de individuele score:



Alle reden om te lachen, we gaan naar de NK!!!!

Alle deelnemende teams kregen een aandenkingsbeker. De beker gaat naar degene met de meeste punten. Leonardo ging er dus mee aan de haal. Maar alle spelers hebben de beker verdiend. En dat met maar 2 AB-spelers. Fantastisch! Veel succes bij de promotieklasse A! Dat wordt nog ingewikkeld als de C-spelers zich ook voor de JCC-C plaatsen.

Voor meer individuele resultaten per ronde zie Uitslagen Cat AB.


De jeugdleider krijgt hier les!

Resultaten JCK-D (door Jan-Dirk aangevuld door Angelo)
Het D1-team van RSR Ivoren Toren deed het fantastisch. Vanaf de derde ronde stonden ze op de 5e plek van in totaal 14 teams. De eerste 5 gaan door naar het NK (=JCC).

  
Deze heren speelden 25 min. p.p.p.p. dat is even wennen.    Er werd veel gerekend, soms hardop, zie Jannes.

Na ronde vijf stonden ze zelfs op de 4de plek. Het besef van ‘we gaan naar het NK’ was voelbaar in het team. En tja, dan de bekende laatste ronde, de zevende. De stand was zo dat bij winst ze de derde plaats zouden behalen!! De spanning was voelbaar bij het D1-team, het werd uiteindelijk een gelijkspel. Hierdoor moesten we kijken naar de uitslagen van de andere partijen. M.n. Klim-Op D2, Sliedrecht en Messemaker stonden dichtbij. Toen het tweede team van Klim Op klaar was, wisten we het zeker.....We gaan naar het NK in september.. met uiteindelijke een hele mooie 5de plek. Gefeliciteerd denkhoofden, jullie mogen trots zijn.


Let op de hoge weerstandspunten en SB-score! Maakt het nog extra knap.


Onze D-kanjers gaan vrolijk naar de meesterklasse!

Dit was de individuele score van het team dat naar de meesterklasse gaat:


Het D2-team van RSR Ivoren Toren had het uiteraard zwaar in dit geweld en deed vooral mee voor de ervaring. Ze behaalden toch nog 4 wedstrijdpunten en 8 bordpunten.

  
Joep moest staan om het bord te kunnen overzien!    Toch tevreden gezichten met hun prachtige certificaat.

Bij de prijsuitreiking is er per team een beker voor de speler die de meeste bordpunten haalt. Voor het D1-team behaalde Jannes 4½ punt en mocht de beker in ontvangst nemen. Broertje Joep behaalde in totaal 4 punten! en mocht namens het D2-team de beker in ontvangst nemen. Voor meer individuele resultaten per ronde zie Uitslagen Cat D.

Kortom: 2 van de 3 teams gaan naar het NK. Gefeliciteerd!

Op 9 april worden de JCK voor de Categorie C en E gehouden. Ook hier gaan we weer met meerdere teams aan meedoen! Zet a.u.b. deze datum alvast in uw agenda, want ook hier willen we weer tot ongekende hoogte stijgen.