Topspanning in groep 3 (9 januari)
Met nog 3 avonden te gaan is er in groep 3 sprake van een schier ondraaglijke spanning waar het de bezetting van de VIER promotieplaatsen betreft. Kenners zullen hebben waargenomen dat mannen als Leo van Dongen, Rob van der Lee en Leo Veth (enkele van de voornaamste rivalen) elkaar ongemakkelijk glimlachend aan de bar treffen om daar wat platitudes uit te wisselen.
Het liegt er dan ook niet om waar het hier over gaat: wel of niet promoveren naar groep 2, wel of niet verdere vernederingen ondergaan door geveegd te worden door tegenstanders die gezien de leeftijdsverschillen je kleinkinderen hadden kunnen zijn, wel of niet gebukt gaan onder de tirannieke groepsleider Weeldee.

Niets is al definitief duidelijk, zoals de hiernavolgende analyse duidelijk mogen maken. Uiteraard wat simpeler dan de ragfijne rekenmodellen waarmee de befaamde Leo de J. ons keer op keer opzadelde. Om maar eens met een pregnant voorbeeld te komen: aan de leiding gaat Rob van der Lee met 8½ punt. Hij maakt echter nog een goede kans naast de promotieplaatsen te grijpen. Want wat is hier aan de hand, beste lezers? Rob is namelijk al uitgespeeld met zijn 13 partijen. De concurrenten kunnen hem nog passeren omdat zij nog minimaal 1 partij en vaak nog meer te spelen hebben. Dat zal dan wel in de komende 3 avonden moeten gebeuren, zodat zij nog maximaal 3 punten aan hun totaal kunnen toevoegen.
Om jullie begrijpelijke verwarring niet verder te vergroten wordt het nu de hoogste tijd voor de tussenstand in groep 3 voor de top 6, de overige 20 deelnemers zijn al kansloos.

Tussenstand per 13 januari 2017:

                        gespeeld        punten          max. totaal
1)  Rob v.d. Lee           13             8½                 8½
2)  Marek Kudlicka          9             8                 11
3)  Leo van Dongen         11             8                 10
4)  Leo Veth               12             8                  9
5)  Daniel Kudlicka        10             6½                 9½
6)  Shakir Salih            9             5½                 8½

Zoals jullie nu zelf kunnen concluderen, staat Rob er minder goed voor dan zijn puntenaantal doet vermoeden. De spelers op plaats 2 t/m 5 kunnen hem allemaal voorbijstreven. Maar daarvoor moeten zij dan wel alle nog te spelen partijen winnen! En wie laat zich zo maar van het bord zetten in groep 3, zelfs al heet de tegenstander de 10-jarige Marek Kudlicka! Marek heeft een verbijsterend goede score. Alles wijst er op dat hij in de nabije toekomst gaat afrekenen met mannen als Van der Plas en Spaan, coryfeeėn uit het verleden weliswaar, maar voor schrijver dezes toch een onbereikbaar ideaal.

Kleine toevalligheden kunnen voor deze promotiestrijd grote gevolgen hebben, zoals die door een slordige buurman voor de woning van Leo van Dongen gedeponeerde bananenschil, het juist op een van de clubavonden geplande verjaardagsfeestje waar Marek en Daniėl absoluut niet verstek mogen laten gaan etcetera, etcetera. De partijen moeten op de clubavond worden uitgespeeld, er worden hier geen tussendoortjes toegestaan. Uiteraard kunnen de spelers in kwestie rekenen op een voorkeurbehandeling waar het de indeling aangaat.

Alle rivalen een griezelig spannende finale toegewenst! (uw ontspannen groepsleider Wijnand Dobbinga)