Uitdagingen (28 augustus)
Vrijdag 2 september begint het weer. In de grote zaal die hopelijk te klein is, gaan 24 spelers van start in de afvalrace naar het kampioenschap dat voor één van hen is weggelegd. Eén ding is zeker: we krijgen een nieuwe kampioen, of een [hele] oude, dat kan ook. Joost van Ruitenburg geeft, onbegrijpelijk maar waar, voorrang aan zijn gezin en kan en zal minzaam toekijken op de slachtpartijen. De nieuwe kampioen kan ook een hele jonge zijn. Zowel Sebastiaan als Alexander hebben zich vrij gemakkelijk geplaatst voor de voorrondes en beiden hebben al menig leven zuur gemaakt. Maar nieuwkomer Bart Dubbeldam, hartelijk welkom, hoort ook bij de jonkies en 1994 is niet zijn geboortejaar. Het kan ook zomaar een jongedame worden, want als Lola dit jaar weer net zo'n sprong voorwaarts maakt als het afgelopen jaar, dan is het leed voor de mannen niet te overzien. De jonkies moeten echter uitkijken, want ook Nestor Paul heeft zich geplaatst en al zijn we het inmiddels bijna vergeten, hij heeft ook een abbonnement op de kampioensschaal en heeft al menig jeugdspeler terug met de voeten op de grond en in zijn schoenen gezet.

Over de kampioensschaal gesproken. Wie heeft onze wisselbekers gezien? Het bestuur heeft bijna een hele week besteed aan het omspitten van het complete Nivon, zonder resultaat. Diverse invallen en huiszoekingen bij leden en oud-leden hebben eveneens nul op het rekest geleverd. Daarom hebben we besloten om diep in de buidel te tasten, en nee, niet om nieuwe bekers aan te schaffen. We stellen een consumptiebon beschikbaar voor de gouden tip die leidt tot het vinden van de verblijfplaats van deze kleinoden. Mocht iemand ze wederrechtelijk in bezit hebben, dan zijn we zelfs bereid om onvoorwaardelijk amnestie te geven aan de dader mits de bekers spoedig ongeschonden op de bar van het Nivon prijken.

In Groep 2 kondigt zich eveneens verjonging aan. Wesley is bovendien gerechtigd om met het jeugdtempo te spelen. Niet dat hij die tijd nodig heeft, volgens mij heeft-ie aan tien minuten ook meer dan genoeg. Een waarschuwing: kijk niet naar zijn huidige rating, want dat leidt alleen maar tot onderschatten. Hier kunnen we nog een nieuw lid verwelkomen, namelijk Dick Straathof. Dick behoort waarschijnlijk meer tot de categorie “Oude Rotten”. Hij komt uit Breda, dus wellicht ter verduidelijking, dit geldt in Rotterdam als een positieve uitdrukking.

En in Groep 3 zet de verjonging helemaal door en zullen de degradanten het nog moeilijk genoeg krijgen om de aanstormende jeugd in het gareel te krijgen en houden in hun poging om zo snel mogelijk weer naar Groep 2 terug te keren. Groepsleider Wijnand zal overspoeld raken in het indeelwerk. Houdt daarom rekening met de arme man en mail hem tijdig zodat hij op vrijdag snel en efficiënt in kan delen en op tijd aan zijn eigen partij kan beginnen.

En als de competitie dan eindelijk begonnen is dan zijn er ook uitslagen. Onze webmaster heeft urenlang zitten sleutelen aan de site en daarop een knop gemaakt:



We verzoeken jullie om die knop nog meer, eigenlijk altijd, te gaan gebruiken om de uitslagen zo snel mogelijk op de site te krijgen. Dus bij thuiskomst computer of mobieltje aan, internet opstarten waar onze site natuurlijk je HomePage is, knop indrukken even op het toetsenbord rammelen en versturen.

We moeten nog beginnen aan het seizoen, maar toch alvast wat over byes, oneven en uitgespeeld. Op de ALV was de vergadering het niet eens met het bestuur om de "Challengers" al gelijk na het eerste seizoen ten grave te dragen. Hoe deze competitie er precies uit gaat [blijft?] zien weten we nog niet. Zoals de routiniers onder ons weten, gebeurt het wel eens dat je een bye krijgt, oneven bent, of zelfs al klaar met je cyclus. Sommigen zijn dan blij met de vrije avond. Anderen zitten dan tandenknarsend bij moeders te mokken over verspilde contributie en overtollige adrenaline. Daarom blijft er een soort Challengers. Dus als je zo veel mogelijk wil spelen, ook, of juist als je oneven / uitgespeeld bent, geef dan je naam per mail door aan de wedstrijdleider. We gaan kijken of we dan gelijk met de publicatie van de indeling [ergens op donderdagavond of nacht] ook de Challenger-partijen kunnen vermelden.

De Coppa komt er natuurlijk ook aan, maar om de spanning op te voeren wachten we er nog even mee om vervolgens in oktober met nadere informatie op te draven.

Hou deze week ook je mailbox in de gaten. De groepsleiders gaan je verblijden met de nodige schema's en informatie zodat je uit kunt pluizen met welke kleur je tegen wie speelt en je weet welk beduimeld boekje van Euwe je dit seizoen weer eens grondig moet doornemen. En dan krijg je donderdag de naam van je eerste slachtoffer door. Voor zover mogelijk kun je dus beter aanstaande vrijdag een snipper- of ziektedag inplannen want het eerste gewin is een daalder waard. Oh ja, als je groepsleider wil matsen, of een wit voetje bij hem wil halen, geef dan van alle vrijdagen dat je niet kunt de datum aan hem door zodat hij donderdag op tijd en uitgerust naar bed kan. Hij wordt dan zelfs niet boos als je een dagje te veel spijbelt.

Oh ja, we beginnen de interne partijen om 20:15 en als je te laat bent kon je wel eens een probleem krijgen. Als je om 21:15 nog steeds niet achter het bord zit ben je een nul armer.

En als laatste: we hebben een nieuwe wedstrijdleider, Evert Mulder. Evert neemt het stokje over en ergens tijdens zijn bewind, hoe sneller hoe beter, verwachten we toch wel een tiener als kampioen en een eerste tiental, eerste klasse dus!, met een gemiddelde leeftijd die toch hooguit de helft is van het huidige eerste. Ik wens Evert in ieder geval veel succes. (Leo de Jager)