Decisions, decisions (18 mei)
Pinksteren zit er weer op. De één is naar Limburg geweest voor zijn tradionele Pinkstertoernooi, de ander naar Bussum. Het eerste toernooi van de zomer zit er weer op, net als normaal gesproken de interne competitie van RSR. Normaal gesproken, maar dit jaar dus niet. Ik verzin ze waar je bij staat, maar dankzij de nieuwe viertallencompetitie van de RSB, het gegoochel met invallers door desperate teamleiders in de valse hoop op promotie of vermijden van degradatie, en niet te vergeten de talloze trainingen en veel interessantere [jeugd]toernooien, zijn de groepsleiders er dit jaar nog slechter aan toe dan in andere jaren. Vroeger, ja in die goeie ouwe tijd, hielp het dreigen met nullen genoeg om de competitie ruim op tijd klaar te hebben, zodat we op de luie zomeravonden zelfs nog rapid konden spelen. Maar nu? Zoals gezegd Pinksteren zit er op en er zijn nog spelers, namen noemen hoeft niet, die nog zes partijen moeten spelen in de resterende zes avonden. En elke groepsleider weet hoe groot de kans is dat dat lukt. Maar ja, Trump heeft dankzij een welgevulde portefeuille ook alle kansberekenaars voor aap gezet.

Toch kan het nog gekker. Normaal is allang van alles en nog wat beslist behalve het clubkampioenschap en de Coppa. De Coppa is inderdaad nog een open vraag, maar met geen indelen is het gelukt om de beslissing over de hoogste eer te rekken. Joost van Ruitenburg heeft behalve respect voor Wim alleen Rob een halfje gegund en is daardoor ruim voor tijd al zeker dat zijn naam in de beker gegraveerd gaat worden. Verder is het hard zoeken naar beslissingen.

In de MPG is Nathanaël weliswaar zeker van een medaille, maar kan niet veel anders doen dan wachten of Herman nog genegen is in zijn laatste twee partijen punten te morsen. Hun onderlinge partij is immers een hardhandige afstraffing geweest voor hem. Zie Schakelaar? Onderin kan iedereen nog de dans ontspringen en is zelfs Sebastiaan nog niet echt veilig. Ook de familievete 'Janse' is nog niet beslist. Lange tijd was Alexander de enige zonder winstpartij maar sinds dat veranderd is moet broer Sebastiaan zijn score toch nog wat uitbouwen.

Zus Circe moet in Groep 2 nog haar best gaan doen om degradatie naar de slangenkuil Groep 3 te voorkomen, maar ja, als ze de rest wint, speelt ze misschien wel bij haar broers in de groep. Inderdaad, in Groep 2 is ook nog niets zeker, laat staan beslist. Hoewel, de kans dat koploper Maxim of pretendent Bob nog degraderen kunnen we wel op ongeveer nul schatten.

In Groep 3 geven de eerste vier plaatsen recht op promotie, maar dan moet je wel zeven partijen gespeeld hebben. Dus Wijnand, trots op de tweede plaats moet nog wel een keer aan de bak en natuurlijk de concurrentie voor blijven. En dan komen we bij de tweede beslissing: Joop is zeker van promotie en kan zich volgend jaar voor de MPG plaatsen. (Leo de Jager)