Nieuwe kansen (11 januari)
Mede dankzij de voorbeeldige opkomst in het afgelopen half jaar is de eerste cyclus van dit schaakseizoen nog voor het Hoogoven Toernooi afgelopen, zodat onze schakers met een gerust hart mee kunnen zingen in het Corus en de mensen van Tata kunnen laten zien wat echt stalen zenuwen zijn. Maar omdat het toernooi in Wijk aan Zee werkt met een numerus fixus kan helaas niet iedere RSRer mee spelen, en daarom heeft het bestuur besloten om aanstaande vrijdag al met de tweede cyclus te beginnen. De gelukkige deelnemers aan onze gesloten toernooien hebben inmiddels allemaal de plaatsinglijst ontvangen maar er zijn toch nog een paar kleine oneffenheidjes glad te strijken.

We beginnen maar bovenin met de Champions League. Zoals iedereen wel weet is die groep dermate sterk dat [oud] RSB-kampioenen zich regelmatig niet kunnen plaatsen. Dit keer is het Nathanaël die de boot gemist heeft. Andere spelers schrikken terug voor de confrontaties en/of missen de tijd voor de broodnodige bijbehorende studie en trekken zich terug. Kees realiseert zich dat optimale voorbereiding niet gaat lukken en gunt sportief de eer aan runner-up. Koploper in de tussenstand, de onderlinge resultaten uit de voorronde blijven immers staan, is Joost van Ruitenburg met 2½ uit 3 op de voet gevolgd door Rob en de andere Joost. Paul Batenburg lijkt troosteloos onderaan te staan met ½ uit 3, maar ik moet daar wel bij aantekenen dat het drie zwarte [letterlijk dan] partijen zijn geweest.

Ook in de MPG en G2 hebben de CL-deelnemers nog de nodige invloed. Rob gaat namelijk nog scherprechter zijn voor Mark of Paul Dekker. Dat gebeurt binnenkort in de partij Rob – Mark. Mark mag niet verliezen om het vege lijf te redden en Paul moet afwachten of hij na zijn tienkamp gewonnen te hebben alsnog degradeert in onze voorronde. Waar we naar uitkijken is natuurlijk de ontmoeting Janse – Janse en niet alleen de onderlinge partij, maar ook wie van de gebroeders het hoogst eindigt en of ze zich beide gaan plaatsen voor RSR 1.

Het terugtrekken van Kees heeft ook gevolgen voor G2. Alles was al geregeld dankzij de indeelkunsten van Wim, maar nu is er ineens een extra plek te verdienen in de MPG. En, volgens mij wist Wim dat al lang, waarachtig voor komende vrijdag staat de ontmoeting Emilian – Martin op de agenda. Een echte sudden-death partij. Bij remise promoveert Martin. Maarten heeft te veel last van ontwenningsverschijnselen en komt G2 weer compleet maken.

In G3 zijn drie van de vier promovendi inmiddels bekend. Zeker zijn niet alleen oudgedienden Arnold en Shakir, maar ook Circe die op jacht is naar haar broers en er binnenkort voor gaat zorgen dat indelen in de CL wel heel erg gemakkelijk wordt namelijk Janse – Janse en dat een keer of tig. De vierde plaats is nog discutabel: Fred staat twee punten los van achtervolgers Eduard en Wesley.

Hier wordt de situatie een beetje glibberig. De einddatum van G3 was gesteld op 22 januari en wellicht dat een aantal spelers op hun eindsprint vertrouwen. En de regels wijzigen tijdens de wedstrijd is weliswaar heel gebruikelijk maar toch niet echt netjes. Daarom de volgende list: Als aanstaande vrijdag de voorsprong van Fred meer dan een punt is, dan beginnen we de 22e aan de nieuwe cyclus anders pas op de 29e. (Leo de Jager)