Glas half vol en leeg (20 november)
De eerste cyclus is alweer halverwege en we zitten met en heleboel halfvolle en halflege glazen. In de Coppa hebben we de eerste schifting gehad. Toch wel een paar verrassingen de huisschakers Richard en Spaan zijn door ten koste van gerenommeerde competitietijgers. Arrian stijgt boven zichzelf uit door met zwart Paul Tromp met lege handen naar huis te sturen, Jos is alvast gewaarschuwd. In de tweede ronde staan ook al wat krakers op het programma, let met name op Lola tegen Angelo.

In Groep 3 dacht Ed met een achttal partijen op zijn naam al klaar te zijn voor het heen en weer bootje. Maar vijf uit acht is niet echt een score om al relaxed achter over te gaan leunen. Wijnand daarentegen heeft voor een totaal andere strategie gekozen, hij gaat zuinig met zijn partijen om, maar ziet nu tot zijn ongenoegen dat hij buiten de boot dreigt te vallen ondanks dat hij procentueel koploper is, daar gaat zijn voorbereiding voor Corus. De 1700-spelers lukt het helemaal niet om hun reputatie waar te maken, Arrian en Rob staan beide op nauwelijks vijftig procent ergens in de achterhoede. Het zal dan ook niemand verbazen dat de 18ooplussers zich nog niet hebben durven laten zien. Wie redden het dan wel? Dat zijn de veel-spelers Mischa, Leon en Jeffrey die samen met Ed op promotiekoers liggen.

Alek terroriseert met 5 uit 6 Groep 2, zo'n sabbatical doet kennelijk wonderen. Dat verklaart gelijk waarom Dolf en Richard een pauze hebben genomen, zij willen volgend jaar eindelijk eens een keer kampioen worden. De echte verrassing in deze groep lijkt echter onze voorzitter, die het eindelijk gelukt is om zijn tegenstanders er van te doordringen dat winnen van hem slecht is voor je carriere. Samen met Paul en Michael deelt hij de tweede plek, net voor Wil die ergens op zolder wat vorm terug gevonden heeft. In de achterhoede hebben Gert, Arend en Emilian het moeilijk, zo moeilijk dat ze nog vol aan de bak zullen moeten om hun lot veilig te stellen, iets wat voor Arnold al onmogelijk lijkt.

In Groep 1B lijkt het drietal Harmen [5 uit 6], Leo [5 uit 7] en Cor [4½ uit 5] al vrijwel zeker van de achtkamp met Wim op het vinketouw voor de vierde plaats. In dit rijtje missen we Stijn die zich vorig jaar nog gemakkelijk plaatste, wie weet, met drie uit drie moet je nog een eind kunnen komen. Paul Tromp Marco en Kees maken echter ook dat soort rekensommetjes. Onderaan spelen Joop [2 uit 7], Mark [1 uit 5, maar wel tegen Wim] en Paul Batenburg [0 uit 5] wie van de drie om de enige degradatieplaats. In Groep 1A zien we duidelijk dat Jos vast van plan is zijn prestatie van vorig jaar nog te verbeteren, met zes uit zeven staat hij fier aan kop en lijkt al zeker van de achtkamp. Oscar en Joost staan weliswaar op ruime afstand, maar liggen goed op koers. Voor wie de vierde plek voorbestemd is, is nog onduidelijk, daar de drie grootste kandidaten elk nog slechts vijf partijen gespeeld hebben. Tim heeft 3 punten en Arno en Rob elk 2½. Onderaan doet het er niet meer toe. Peter is geblesseerd uitgevallen, waardoor het aantal degradanten hier precies nul zal zijn, zodat het kwartet Philip, Maarten, Bob en Leo opgelucht adem kunnen halen. (Leo de Jager)