Wim maakt een gaatje voor Oscar (27 mei)
In de CL maakte Wim vrijdag 24 mei een gaatje voor Oscar. Jos moest winnen van Wim om absoluut zeker te zijn van de titel. Zo op het oog leek het of Jos iets te vaak van plan wisselde, terwijl Wim uiterst compact speelde en alle opties openhield. Tot vlak voor het einde ging het niettemin vrij gelijk op en ook qua tijdverbruik deden ze niets voor elkaar onder: voor de laatste 5 minuten haddden beiden precies even veel tijd. Jos ging voor de kleine kwaliteit in een ultieme poging, maar helaas raakte zijn paard in de knoop voor een goed veld. Voor een wanhoopsremiseaanbod was het toen te laat, zodat Wim onverbiddellijk het punt naar zich toetrok. Oscar profiteerde optimaal door Dolf rechttoe rechtaan in zijn Scandinavische lijfopening te verslaan. Dolfs langgerokeerde koning kon niet veilig staan achter zijn versplinterde pionnenstelling. Dit resultaat verbeterde Oscars SB nog meer, waardoor 1½ punt uit zijn twee resterende partijen voldoende kan zijn voor de titel. Harmen zette Stijn vast op de laatste plaats door nipt te winnen in een fotofinish.

In de Minor kroop Kees een half puntje dichter naar Spaan door Marco op remise te houden. Spaan is de pineut als Kees de al gedegradeerde Fung en Keetbaas weet te verslaan. Fung bracht Philip op de rand van een nederlaag, maar ondanks een enorme tijdsachterstand redde hij zijn halfje in een toreneindspel. Paul Tromp kwam er niet aan te pas tegen Arno en Andreas en Peter deelden het punt, waarover in de analyseruimte nog lang werd nagekaart in hoogengels, waarmee Andreas weer een arbeidsmarktkans miste om dat in steenkolennederlands te doen.

In groep 2 verzandde de partij tussen Mark en Xander in een saai lopereindspel en wist Paul Dekker niet te winnen van Brian. De promotiekandidaten Leo de Jager en Bob maakten geen fouten tegen Pim en Ed. Gerts witte koning stond al vroeg op e2; Floris wist er wel raad mee.

In groep 3 deed Wil goede zaken door Wouter te verslaan en is Leo van Dongen bezig aan een eindsprint. Emilian had een ongunstig toreneindspel, maar gaf op het einde wel erg weinig tegengas. Jeffrey won voor de derde maal op rij, dit keer van Léon die de nul goed weet vast te houden. Angelo had een mooie combi in petto tegen Marcel, die nu uitgespeeld is. (Keet)



Body language: "Pittbull Wim" vs "handen in haar Jos" en "Breinkraker Dolf" vs "Oscar de Obelisk"
(foto: Leo van Dongen)