Tussenbeslommering interne (24 december)
Coppa
In de Coppa zijn de sterken nog bezig met het afschudden van de kanslozen. De laatste zestien zijn nog niet allemaal bekend. Van de kanshebbers voor de clubtitel zijn er echter al een paar ruw van de weg geduwd: Spaan, Oscar en Leo K. Een leuke bijkomstigheid van de loting is ook dat Jos en Dolf elkaar al voor de finale tegenkomen, mits ze er niet voortijdig uitvliegen. Een finale, en dus een winnaar, zonder CL spelers lijkt mogelijk. Zelf heb ik al ingezet op een finale Joost v Rosmalen - Kees.

Groep 1A
De enige voorspellingen in deze groep die uit zullen komen zijn: Jos krijgt hoofdpijn van het indelen en het lukt hem niet. De competitieleiding overweegt al hem te helpen door Dolf al zijn zes resterende partijen middels een kloksimultaan op 1 februari af te laten handelen. Verder lijkt de plaatsing van Stijn en Spaan vrijwel zeker. Maar daarna is er een hele lijst aan kandidaten. Hoewel Dolf een vol punt achter de gedeelde derde plaats staat, heeft hij zijn kansen nog steeds in eigen hand al moet hij een beetje hopen op meewerkende [in de zin van speelbereidheid op vreemde plekken en rare tijden] tegenstanders. Voor de laatste plek zijn Joost, Wim en Marco met 4½ uit 9 de eerste kandidaten. Maar ook Rob, in de vorige tussenstand nog als degradatiekandidaat genoemd, is op dreef geraakt. Kortom, na enig natte vingerwerk is de voorspelling hier dat Stijn, Nathanael en Dolf zich plaatsen voor de Champions League en dat de vierde plek ingenomen wordt door in alfabetische volgorde Joost, Marco, Rob of Wim. Voor de degradatie zijn er nog maar drie kandidaten, namelijk Xander, Herman en Leo de Jager. Het duel Xander - Herman staat nog op de agenda. Mocht Herman winnen dan lijkt hij veilig, bij andere uitslagen gaat het er om wie van de drie nog ergens wat puntjes kan sprokkelen tegen gedesillusioneerde pretendenten.

Groep 1B
Het is theoretisch nog mogelijk dat Leo K. de groep niet wint, maar gokken op zijn plaatsing voor de CL levert op het wedkantoor niets op. Jos kan plaatsing nauwelijks meer ontgaan, hoewel verliezen van Tim, Leo en Harmen natuurlijk niet onmogelijk is, maar een lange rochade doet Jos niet zo vaak. Oscar hoet alleen maar niet te verliezen van Tim om zich te plaatsen. Harmen lijkt aan 1 uit 2 in de resterende partijen genoeg te hebben. Tim hoeft alleen maar de twee laatste partijen [Oscar en Jos :-)] te winnen om zich te plaatsen, en Richard ten slotte moet zijn twee laatste partijen winnen en ... afwachten. Kortom, de kleinste opbrengst is voor het lijstje: Leo, Jos, Oscar, Harmen. Onderaan lijkt het lot van Joop bezegeld en moeten Michael en Paul D. alle zeilen bijzetten om het vege lijf te redden waarbij Michaels kansen, gezien het onderlinge resultaat [winst op Paul] iets hoger liggen.

Groep 2
In Groep2 is nog niet veel beslist. Nog niet veel?, helemaal niets zul je bedoelen. Er zijn nog onbehoorlijk veel partijen te spelen, mede dankzij de vergrote groep, al beweert de groepsleider bij hoog en laag dat alles netjes op tijd af is. Kan Paul T. de promotie nog ontgaan? Inderdaad, er zijn nog scenario's, okay erg onwaarschijnlijk, maar ze zijn er, waarbij hij het niet redt. Een tipje van de sluiter: ze beginnen met een nul tegen Arend. Als Paul al niet zeker is van promotie, dan hoeven we het over de rest helemaal niet te hebben. Toch een gok[je]: Promoveren doen Paul en drie van de groep [gesorteerd op lotingnummer]: Alek, Andreas, Kees, Bob en Maarten. Is het onderaan duidelijker dan? Mischa en Shakir lijken voor een hopeloze taak te staan. En jawel, lijken, er zijn namelijk nog kansen voor hun. Niet voor beiden, minimaal één van de twee degradeert. Ze hebben beiden wel een simpele taak, de rest winnen en duimen draaien. Wie moet er nog meer rekening houden met het degradatiespook. Eerste kandidaten zijn Wouter en Pim, maar ze hebben nog concurrentie van Wil (!) en Wijnand. Kortom, als je wilt gokken, dan moet je bij groep 2 zijn.

Groep 3
Met nog vier ronden te gaan kan Mark al vanaf de zijlijn toekijken. Hij is verzekerd van promotie ondanks dat hij de voet van het gaspedaal gehaald heeft na zijn bliksemstart van zes uit zes. Brian heeft er dit seizoen weer zin in en staat met een mooie score van 5½ uit 7 op een mooie en kansrijke tweede plaats. Op de derde plaats volgt Gert met 4½ uit 6, goed voor promotie, maar hij moet wel de achteruitkijkspiegel in de gaten houden want het peloton achtervolgers zit dichtbij en is bovendien behoorlijk omvangrijk. Aanvoerder van het peloton is Ed met 4 uit 8, veel spelen helpt echt, waarna er een hele rij driepinters volgen, die dankzij een tussensprintje zomaar de derde plaats kunnen overnemen: Leon, Eran, Rob, Emilian en Bart. Voor de rest lijkt het motto: volgende Maya-cyclus beter. De bookies houden het hier op promotie voor Mark, Gert, Brian en (toch) Ed. (Leo de Jager)