Leo Kranenburg op weg naar monsterscore in CL-B (20 november)
In de interne van 16 november was de partij van de avond die tussen Paul Batenburg en Leo Kranenburg. Paul zette de partij lekker aanvallend op en rookte Leo’s koningstelling met 2 torens op de h-lijn helemaal uit. Op het moment dat zijn dame midden op het bord helemaal klem stond, ging Leo er eens voor zitten om dit tij nog te keren. Hij verkocht zijn dame zo duur mogelijk (tegen toren, paard en 2 pionnen) en kreeg een moeilijke stelling, die voor de damepartij zoals wel vaker veel lastiger te bespelen is. In razend tempo vlogen de zwarte pionnen naar voren en ondanks een tijdstraf wegens een illegale zet van Leo, overzag Paul een paardvork en gaf op. Dat betere spelers ook slechte standen gaan winnen, mag typerend voor Leo genoemd worden. Alleen Jos van der Kaap kan Leo nu nog van de eerste plaats afhouden, maar dat hij geplaatst is, lijkt wel zeker. Ook de andere zwartspelers in 1B, Harmen, Arno en Tim wonnen hun partijen min of meer gelijkmatig van Michael, Paul Dekker en Joop. Joop kon een gelijkstaande stelling met de door Tim aangeboden thee lange tijd overeind houden, maar na het eerste de beste biertje ging het snel bergafwaarts.

In 1A deden Leo de Jager en Joost van Rosmalen de partij Fischer-Euwe nog maar eens dunnetjes over, maar dan zonder Euwe’s blunder 13...Pxc3. Joost wist al Karpov’s aanbevelingen tot zet 25 te reproduceren en in het ontstane dubbele toreneindspel werd nog lang geschoven, maar de theorie dat al dit soort eindspelen uiteindelijk remise worden, werd niet weerlegd. Spaan kon niet profiteren van een wat gammel ogend centrum van Marco en gokte Xander met een Wolga tegen Plas. Dezelfde paard-loperswitch(c4/b5) als in Plas-World zette Xander op het verkeerde been. Na het loperoffer op f7 was de verwarring compleet en hoewel het offer waarschijnlijk goed was, miste Xander daarna nog wat taaiere verdedigingen.

In groep 2 hield Wil de koning van Andreas goed in het midden van het bord, maar een goed gevolg bleef uit en in het dame-eindspel met ongelijke lopers wilde Wil waarschijnlijk iets teveel en verloor uiteindelijk nog. Maarten had de grootste moeite om zijn pionnetje meer tegen de taaie Wijnand te verzilveren. Tegen Paul Tromp verschool Pim zich te lang achter een onbeweeglijke pionnenstructuur, die zijn torens geen ruimte gaven. Een logisch tijdelijk kwaliteitsoffer van Paul deed de rest.

Doordat team 5 speelde, slechts weinig partijen in Groep 3. Alleen Ed en Hans marcheerden verder, maar moeten nog wel wat meer laten zien om vooruit te komen. In team 5 miste Leo v D, de man die alle sterren uit de hemel kan laten vallen, een combinatie die een kleine kwaliteit tegen een pion zou opleveren. Als hij even had opgelet, had hij in het zaaltje ernaast, waar Oscar training gaf over precies deze materiaalverhouding, kunnen leren welke stellingskenmerken dan van belang zijn. Nu werd deze partij een eindspel met een pion minder, die als laatste overbleef bij de stand 4-3 voor ons. De witspeler van Rotterdam, Thomas van Walsum, had weinig tijd, maar het zou niet kies gevonden zijn om in hopeloze stand remise aan te bieden, 4-4
dus. (Keet)