Voetbal maakt meer schakers kapot dan RSR lief is (17 juni)
Onder het uitwisselen van de laatste griekse eurootjes aan de Nivonbar streden vrijdag 15 juni Wim en Jos voor hun laatste kansen op de titel, mochten Joost van Rosmalen en Spaan uitvechten wie zich kampioen van de Minor mocht noemen en werden de laatste kandidaten voor groep 2 door de uitslag van de groep 3-wedstrijd tussen Ed van Doorn en Wouter Scheffer bepaald.

Ed moest winnen om Wijnand van de 4e plek te verdrijven, maar Wouter had aan remise meer dan genoeg, wat het dan ook vrij snel werd; vermoedelijk blijft Wijnand nipt een weerstandspuntje voor. Wim Koster verloor in een spaanse opening al rap zijn e-pion, spartelde nog wat tegen, maar kreeg geen schijn van tegenspel en gaf even later op. Oscar hoeft na deze overwinning op Wim nog maar twee partijen te verliezen om geen kampioen te worden. Het moet eenzaam zijn aan de top.

Jos vergooide zijn kansen door tegen Leo Kranenburg dame en loper in te leveren voor 2 torens + pion. Op een gegeven moment stond het zo (zie links): Leo (wit): g4,f3,e4,b2,a3,Kb1,Dc2,Lg1; Jos (zwart): g5,f6,e5,d6,c7,a4,Kg6,Th7,Ta8. Als de zwarte a-pion er af gaat, is het wel doos; met 1.Dc6 Tah8 2.Dxa4 kon dat al. Leo speelde echter 1.Dg2, waarna Jos misschien een vesting had met Tb7 en c5. Uiteindelijk belandde Leo’s dame toch in Jos’ achtertuintje, waarna achtereenvolgens c7, d6 en a4 vielen.

Spaan offerde tegen Ros een pion in een carokann, maar miste mogelijk wat kansjes in het middenspel. Ros wikkelde af naar een eindspel en woof een geinig matje (zie diagram linksonder): wit: a4,g3,Kg4,Tc6,Le3; zwart: a6,f6,g7,g5,Th2,Le5. Ros speelde: 1...g6 2.Txa6 f5+ 3.Kf3 g4 mat (zie diagram rechtsonder). Hoogtepunt van een van de laatste schaakavonden dit seizoen in een wat sfeerloze ambiance, veroorzaakt door de voetbalterreur die veel schakers aan de buis gekluisterd houdt, wat onbegrijpelijk is, want who gives a fuck about zweden & engelsen, terwijl het voetbalbehang ook in de bar gewoon aanstaat....

    

De verhouding nivonpersoneel/schakers was ongeveer 1 op 6, en de overgebleven ballenjongens Fung en Keet gaven de enige aftrap in de nu al mislukte rapidcompetitie (2-1). Na nog wat nakaarten op het bordes over de vraag of aan het meeslepen van Duitsland in Neerlands val niet meer eer te behalen valt dan aan een illusoire zege op portugezen en een voorbeschouwing van de kansen op een volgende snelschaakkampioen op een berg op het Noordplein hield uw verslaggever het voor gezien. (keet)