Open doekje valt (4) (14 januari)
Gisteren op vrijdag de 13e zijn er meer de beslissingen gevallen dan er partijen gespeeld zijn.

In 1A werden drie partijen gespeeld, en heeft Arno dankzij een zwaar bevochten remise tegen Wim zich als tweede in deze groep geplaatst. Het degradatie duel Pim - PaulD werd verloren door Paul Dekker die daarmee zeker is van Groep 2. Pim de winnaar van datzelfde duel heeft nog steeds hoop om de dans te ontspringen. Richard weigerde hardnekkig zich te plaatsen voor de CL door zichzelf stuk te offeren tegen Paul Tromp, vermoedelijk om de toto omzet nog verder te verhogen.

In 1B is niet gespeeld, alles wordt in gereedheid gebracht voor de uitgestelde klapper Floris – Oscar, met een hypernerveuze Spaan tandenklappend of knarsend in de ereloge. De resterende drie partijen [Jos – Philip, Oscar - JoostRuit en Stijn - JoostRuit] zijn alleen nog van belang voor de beginscore in de CL.

In G2 liep Maarten in het open mes van Herman die daarmee zijn plaats in de MPG opeiste [De redactie doet alle moeite om de notatie van de slachting die een ontketende Herman aanrichtte te achterhalen, later hopelijk meer daarover Aanvulling: de partij staat nu op de site]. Xander op het bord ernaast zag het lijk [van Maarten] al snel drijven en had bovendien zijn huiswerk iets te goed gemaakt, hij wist dat hij moest winnen van Peter om zeker te zijn en besloot dat te gaan doen door stukken te gaan smijten naar Peters koning. Peter consumeerde het aangeboden lekkers en kon het punt noteren, waardoor Xander het volgend jaar nog een keer in Groep2 moet gaan proberen. John moest van Wil winnen om kansjes op lijfsbehoud te houden, kwam gewonnen te staan, maar verkeerde zoals gebruikelijk in gierende tijdnood. Wil besloot met een onreglementaire zet nog wat hulp te bieden [2 minuten extra voor John] maar toen de vlag weer op vallen stond koos John toch maar eieren voor zijn geld [hoewel], bood remise aan, kreeg het en degradeerde. Tijd voor de rekenmeesters, de makkelijke variant is dat als Wil wint van Wouter, en alleen dan, dan is hij zeker van de medaille. Als Bob twee maal wint, dan eindigen drie spelers gelijk voor de 3e en 4e MPG plaats. Dat zijn Herman, Maarten en Bob. Hun onderlinge resultaat is dan Herman 1½, Bob, 1 en Maarten ½. Kortom, Herman is zeker en John is nog niet klaar met het spelen van cruciale partijen. Dik is inmiddels wel verzekerd van een plek in Groep2.

In G3 zijn nu nog twee speelavonden te gaan en is de groep van koplopers, Andreas en Joop [7], Arend [6½], en Mark [5½] en Wijnand [5] nu weliswaar minimaal een punt los van het peloton aangevoerd door de 4-punters Arrian en Leo, maar daarmee nog steeds niet verzekerd van een plaats in G2.

Maar, nu het er op lijkt dat Rob vd Plas ook volgende cyclus niet mee speelt bestaat er een aanzienlijke kans dat ook nummer 5 nog promoveert, en dan zouden Andreas, Joop en Arend zich geplaatst hebben.

De tweede ronde van de Coppa begint ook te vorderen. Hier zijn nog geen verrassingen te noteren, al heeft Leo de Jager er alles aan gedaan door zijn partij tegen Spaan gelijktijdig te plannen met de afleidingsmanoeuvre Floris – Oscar, maar hoe Spaan het voor elkaar heeft gekregen blijft in nevelen gehuld, die werd ineens een week opgeschoven. Geplaatst voor de volgende ronde hebben zich inmiddels Dolf ten koste van Joop, Joost van Rosmalen tegen Leon de Kroes, PaulB tegen Andreas, Alek tegen Robin en Spaan tegen Leo de Jager.

De samenstelling van de groepen in de komende voorjaar cyclus ziet er tot nu toe als volgt uit:

CL (12)     Oscar, Jos, Leo K, Stijn, Tim, Joost Ruit, Arno +5
MPG (12)    Peter, Wil, Paul T, Philip, Alek, Harmen, Herman +5 
G2 (12)     Leo de Jager, Arnold, Dik, PaulD, Xander +7
G3 (velen)  Wouter, Michael, Ed, John
(Leo de Jager)