De claimkoning (10 april)
Afgelopen vrijdag gebeurde er weer vanalles in de interne competitie. Het meeste gebeurde aan het eind van de partij die het langste duurde, die tussen Spaan en Joost Ros. Spaan verprutste in wederzijdse tijdnood een gewonnen stelling, en er bleef voor Spaan een toren+pion over, voor Joost een toren. Met Joost nog 6 seconden op de klok en Spaan 12 seconden claimde Joost remise op grond van Artikel 10.2 van het Fide-reglement. Hij had het geluk dat Arrian bij de partij stond te kijken en optrad als arbiter (of het kan zijn dat Joost Arrian zag staan en dacht: "Laat ik eens claimen."). Conform het reglement gaf Arrian Spaan 2 minuten erbij, en ging de partij verder (de beslissing werd uitgesteld). Met nog één seconde op Joost zijn klok deed Spaan een onreglementaire zet, waardoor Joost er 2 minuten bij kreeg. Snel erna gingen de pion en beide torens eraf, waardoor de partij automatisch remise was. Saillant detail: Arrian zou bij het vallen van Joost' vlag de claim hebben afgewezen, omdat Spaan nog een winstpoging deed. In de andere CL-partij tussen Rob van der Plas en Joram stond er al snel een eindspel van ieder een toren en lopers van ongelijke kleur op het bord. Dat werd uiteraard remise.

In de MPG was de partij tussen Michael en Wil al om 20.45 uur afgelopen. Iedereen dacht dat het een snelle remise was geworden, maar niets bleek minder waar. Wil had pardoes een stuk weggegeven en vol walging opgegeven. Herman verbruikte veel te veel bedenktijd tegen Leo K., waardoor de vlag van eerstgenoemde al in het middenspel viel; overigens stond Herman toen al niet best meer. Jan-Pieter pakte tegen Leo de Jager het volle punt na een volgens eigen zeggen waarschijnlijk niet al te correct offer. Arno en Paul T. gingen tot het gaatje, waarbij de tijdfactor Paul niet gunstig gezind was in een - met meer bedenktijd - wellicht te houden eindspel. Arno dus fier aan de leiding in de MPG.

In groep 2 werden er ook vier partijen gespeeld. De partijen tussen Pim en Paul D. en tussen Hans K. en Xander eindigden in remise. Alek wist met moeite Arend te verschalken, terwijl Maarten onderuit ging tegen de nooit te onderschatten Wouter.

Groep 3 was zeer druk bezet met maar liefst zeven partijen, en een toeschouwerende Arnold. Marco deed er betrekkelijk lang over om Shakir te verslaan, maar gedurende de partij kon de einduitslag nooit in twijfel worden getrokken. Bij Wijnand tegen Rob van der Lee kwam er veel vuurwerk op het bord. Wijnand offerde een stuk voor drie pionnen. Eén van Wijnands pionnen werd op f7 geparkeerd, en die bleef daar heel lang staan. Uiteindelijk werd tot remise besloten. Ook de partij tussen Ed en Leo van Dongen eindigde na veel dramatiek in remise; op een gegeven moment had Leo een paar pionnen meer, maar Ed het initiatief. In de partij tussen Lola en Arrian stond laatstgenoemde na de opening al zo goed als verloren. Spelers als Plas en Joram gaven hem al op. Het is dat Arrian dit wel vaker overkomt en er meestal goed mee om weet te gaan. In ieder geval kon Lola nooit tot beslissend voordeel komen, en zoals dat vaker gaat werden de rollen omgedraaid. Omdat Arrian nog maar 12 minuten had en Lola 28 minuten bood Arrian remise aan, wat direct werd geweigerd. Even later won Arrian twee pionnen, en tikte het eindspel beheerst uit. Dik kende tegen Bart V. weinig problemen door een koningsaanval die materiaalwinst opleverde. Robin wist van Emilian te winnen, terwijl Marius zijn eerste interne competitiewinst (extern had hij al twee keer gewonnen) boekte tegen Angelo.



Lola - Arrian na wits 13e zet Pe5: niet bepaald de manier om met zwart uit de opening te komen ...

Al met al was er weer voldoende dramatiek op het avondje interne van RSR Ivoren Toren. (Arrian)