Viertallen hebben het moeilijk

door Angelo, 31 maart 2019


Op vrijdag 22 maart speelde V1 thuis tegen 3-Torens V2 zijn vijfde wedstrijd. Na drie mooie overwinningen hadden we gelijkgespeeld, maar het kampioenschap was nog in eigen hand. Deze avond zat het echter ook niet erg mee. Shakir speelde met wit op bord 4 tegen Hans Kunnen, die blijkbaar op de top van zijn kunnen speelde. Met een rating van 1202 wist hij Shakir (1532) aan het wankelen te brengen. Toch wist Shakir een beslissing in zijn voordeel te vinden: 1-0.


V1 in actie

Mischa werd vervangen door Arnold. Hij speelde op bord 3 een vrij zorgeloze wedstrijd tegen de vriendelijke Jan Spoelstra. Ondanks zijn visuele beperling boodt Jan wel goed partij, maar Arnold stond twee pionnen voor en had de finish streep in zicht. Helaas had hij na zo lang niet meer intern te hebben gespeeld niet in de gaten dat er geen tijdcontrole meer is. De vlag viel en dat was definitief. 1-1.

Sybe wist teamleider Hans van der Burg op de knieën te dwingen waarmee we weer op voorsprong kwamen: 2-1. Diego begon al enigszins vermoeid aan de wedstrijd, maar wilde zijn team niet laten vallen. That's the spirit! Helaas resulteerde het niet in een goed resultaat en gaf hij in tijdnood de stelling weg. 2-2. Hiermee blijven we wel ongeslagen maar moeten wel Ashtapada V1 boven ons dulden. In de volgende ronde op 11 april kunnen we in Hoogvliet de kop weer overnemen in een rechtsreeks duel.
  RSR Ivoren Toren V1  1500 - 3-Torens V2      1342 2 - 2
1. Sybe de Oude     1430 - Hans van der Burg   1482 1 - 0
2. Diego Kaersenhout   1539 - Jan Breugem      1419 0 - 1
3. Arnold Rijken     1498 - Jan Spoelstra     1264 0 - 1
4. Shakir Salih     1532 - Hans Kunnen      1202 1 - 0
Afgelopen vrijdag 29 maart speelden de andere twee viertallen thuis. V2 moest het opnemen tegen De IJssel V3. Spijkenisse V3 had zijn wedstrijd gewonnen, dus er moest gewonnen worden om weer de leiding over te nemen. Een grote overwinning zou niet alleen het team maar ook ons derde viertal kunnen helpen om de rode lantaarn over te dragen. Helaas warende schaakgoden ons deze week ook niet goed gezind.

Het zag er aanvankelijk nog veelbelovend uit. Lucas kwam twee pionnen voor. Het punt leek een zekerheidje. Helaas raakte hij een toren kwijt en de partij kantelde. 0-1. Nog steeds was er reden tot optimisme. De andere borden stonden nog goed.


V2 bij 0-1 achter

Bent had vooraf verzocht om een iets korter tempo waar Peter Morgenrood gedecideerd mee akkoord ging. Nu zou dat juist uiteindelijk de ondergang worden op bord 4, waar Bent een hele mooie winnende stelling had met een doorgebroken vrijpion en allebei nog een toren en een pion. Bent had wel bijna al zijn tijd verbruikt om tot deze stelling te komen en tegenstander Peter had nog bijna een kwartier. Met een increment van 15 seconden per zet hoeft dat niet erg te zijn, maar dan moet je wel de klok in de gaten houden. Dat was helaas niet het sterkste punt van Bent. 0-2.


V2: de spanning is om te snijden op bord 4 (Bent)

Gelukkig werd even later het eerste punt binnengehaald door Leonardo, die teamleider Aad van der Meer terugwees. 1-2. Nog even later kon Derek een wedstrijdpunt veiligstellen. 2-2. Weer was de klok een spelbreker geweest. We staan nog wel eerste maar delen die plaats met Spijkenisse V3, dat een half bordpunt meer heeft en ook een makkelijker programma. Maar hoop doet leven. Overigens is op het moment van schrijven de uitslag van Charlois Europoort V3 niet bekend. Die kan bij winst ook op de eerste plaats naast ons komen. Volgende wedstrijd op 12 april is uit tegen Charlois Europoort. Dan kunnen we dus afrekenen met een direct concurrent...
  RSR Ivoren Toren V2   1274 - De IJssel V3     1259 2 - 2
1. Leonardo Ayala     1522 - Aad van der Meer   1454 1 - 0
2. Derek Zuurmond     1457 - Ton van Smirren    1179 1 - 0
3. Lucas Zuurmond     1199 - Neal Twigt      1144 0 - 1
4. Bent Blokland      919 - Peter Morgenrood      0 - 1
Ook V3 speelde in De Lombard een paar meter verderop. De uitdaging was om van de laatste plaats af te komen en eindelijk loon naar werken te krijgen. Nu was eigenlijk alleen Qian van de vast kern aanwezig. Jungbin en Jungmin hadden schoolverplichtingen en ook Kick had zich afgemeld. Gelukkig lukte het om twee andere jeugdleden te vinden. Naast Wesley en Mart viel ook lid van verdienste Arnold in, die een week eerder al in team V1 had ingevallen.

Wesley ging zoals gebruikelijk als een raket van start. Zijn tegenstander had een bijzondere opening waarvan ik de naam kwijt ben. Wesley kende hem niet en deed dus verrassende zetten, waar John Kuhles alert op moest reageren. Hij blunderde daarbij, maar helaas voor ons miste Wesley die kans en al gauw kwam hij verloren te staan: 0-1. De andere borden stonden wel heel goed.

Qian speelde heel goed en won tegen een papier iets sterkere tegenstander, Kees van Wensveen. De stand werd daardoor weer gelijk: 1-1. Pardoes ging er iets mis op het bord van Mart mis. Hij had nog een toren, terwijl de tegenstander een dame had. Zijn tegenstander deed een onreglementaire zet, waardoor Mart de kans kreeg de toren te ruilen tegen de dame. Toen stond Mart nog één pion achter, die hij gemakkelijk kon pakken. Daar wachtte hij echter een zet te lang mee, waardoor zijn tegenstander binnen kon komen met de koning. En toen bleek het eindspel nipt verloren: 1-2.

Arnold was de laatste die nog kon scoren en het leek erop dat hij daar kansen voor had met een pionnetje meer en een prima stelling. Zijn tegenstander Jasper van Wijhe wist echter uit te houdgreep te komen. Hij dwong herhaling van zetten af, waardoor de eindstand een minimale nederlaag liet zien van 1½-2½. Analyse achteraf liet zien dat er toch wel degelijk nog winstkansen waren. De achterstand op de nummer voorlaatst is nu 3 wedstrijdpunten. Met nog twee wedstrijden te gaan is het de uitdaging om Dordrecht V3 te passeren. De laatste wedstrijd spelen we thuis tegen hen. De volgende wedstrijd is op vrijdag 10 mei in Spijkenisse tegen het plaatselijke V3.
  RSR Ivoren Toren V3   1061 - Messemaker 1847 V1  1382 1½ - 2½
1. Arnold Rijken      1498 - Jasper van Wijhe   1415 ½ - ½
2. Qian Huang       1327 - Kees van Wensveen   1350 1 - 0
3. Wesley Tjong tjin Joe  874 - John Kuhles        0 - 1
4. Mart Bisschop      544 - Micha van Vlijmen     0 - 1