Laatste wedstrijd van V3: waardige afsluiting van een mooi seizoen

door TL Angelo, 16 mei 2018


Het slotakkoord in deze leuke viertallencompetitie leverde voor de stand niet veel spannends op. Een dag eerder was het kampioenschap in divisie 2C beslist in het voordeel van Spijkenisse V5(!). Spijkenisse neemt deze competitie dus zeer serieus met vijf sterke viertallen. Ook onze drie viertallen streden voor wat ze waard waren. Dinsdag 15 mei werd door team V3 de laatste wedstrijd gespeeld en er was nog iets te winnen. De wedstrijd was een rechtstreekse krachtmeting om de derde plaats. Meer over deze slotwedstrijd verderop, maar eerst... de voorgeschiedenis.

V3 bestond bij aanvang van de competitie uit drie jeugdspelers (Jannes, Bent en Joep) en teamleider Angelo. Nog voordat de eerste zet was gedaan stond de teamleider graag zijn stoel af aan Diego. Zo werd het toch een compleet jeugdteam. De eerste wedstrijd was nipt gewonnen thuis tegen Krimpen V1 dankzij drie remises en een mooi punt voor Joep die ruim 500 ratingpunten minder had; 2½-1½ winst. De tweede ronde werd uit gespeeld tegen combinatieteam Barendrecht/IJsselmonde V1. Jannes en Joep werden vervangen door Wesley en Mart. Wesley's tegenstander had maar liefst 548 ratingpunten meer, die van Mart nog geen rating. Zij wonnen beiden net als Diego, Bent kwam goed weg met een remise; 3½-½ winst. Op dat moment speelden we duidelijk mee om de eerste plaats.

Ook de derde ronde moesten Jannes en Joep aan zich voor bij laten gaan en ook Diego, ze werden vervangen door weer Wesley en Mart en nu ook de teamleider. Alleen Angelo wist te scoren, waarmee onze eerste nederlaag een feit werd (1-3). Geen schande, dit was tegen de latere kampioen Spijkenisse V5. Daarna stond Onésimus V1 op het menu. Of het nu de reële angst was dat de boten zouden zinken (zoals recent gebeurde) of dat we gewoon pech hadden, maar deze werd met 1½-2½ verloren. De gebroeders Jannes en Joep scoorden niet, de punten werden binnen gehengeld door Wesley en een halve voor Diego. Daarmee vielen we uit de top.

De vijfde ronde was op een ongelukkige datum, Erasmus (V2) speelt op maandag. Van de jeugd was alleen Joep inzetbaar. De teamleider moest noodgedwongen meespelen, wat hij dan ook consequent staand achter het bord deed samen met zijn hernia. De andere invallers waren Arnold en Mischa. De eerste won, de tweede verloor. Er moest dus nog anderhalf punt gescoord worden. Prompt werd er remise aangeboden bij Joep en hij was daar heel blij mee. Daarmee werd de druk op de schouders (lees: rug) van Angelo enorm. Hij had een half uur langer dan zijn tegenstander en besloot tussendoor nog even Joep naar huis te brengen. Bij terugkomst was er onverwacht een moeilijke stelling ontstaan, maar deze dreiging werd geweerd: winst 2½-1½. De volgende ronde moest gewonnen worden om nog 1e te kunnen eindigen , maar dan moesten de andere uitslagen wel meewerken. Winst thuis op Dordrecht V2 werd behaald dankzij twee mooie zeges van Bent en Joep en een remise van Bent. Diego kon getroost worden met de teamwinst 2½-1½. Helaas waren de andere uitslagen nadelig, zodat alleen de strijd om het brons overbleef.

De slotronde (15/5) werd dus een rechtstreeks duel in en tegen Papendrecht (Pascal V1). Weer konden Jannes en Joep niet meedoen, maar gelukkig waren Wesley en Mart weer bereid ze te vervangen. Wesley speelde best goed op bord 3. Het ging heel lang gelijk op. Helaas zag hij een tussenzetje over het hoofd en raakte daardoor een toren kwijt en gaf op. 1-0 achter. Even later kon er wel gejuicht worden door ons. Bent had een mooie Dame-aanval waar de tegenstander zich in verslikte: 1-1. Mart stond op dat moment een pionnetje achter en Diego stond licht voor. Diego wist het even later mooi af te ronden met een onhoudbare matdreiging: 1-2 voor. Een gelijkspel was in het voordeel van Pascal, maar Mart kon met een half puntje het brons naar ons toe te trekken. Zijn partij kantelde in zijn voordeel toen hij drie pionnen achterstond maar wel ineens een toren kon innemen. Zijn tegenstander dacht met dit offer een beslissende aanval te hebben, maar het was te verdedigen door de batterij te onderbreken. Helaas ontging dit Mart. Even later was materiaalverlies onafwendbaar en kon hij promotie en zelfs mat niet meer voorkomen: 2-2. Daarmee werden we gedeeld derde, maar op doelsaldo vierde. Al met al was het een leerzame ervaring en iedereen is er sterker van geworden. En met 9 wedstrijdpunten uit 7 wedstrijden is de teamleider in ieder geval dik tevreden.
  PASCAL V1        1381 - RSR Ivoren Toren V3   898 2 - 2
1. Michael Bijkerk     1455 - Diego Kaersenhout    1421 0 - 1
2. Gerrit de Jong      1459 - Bent Blokland      820 0 - 1
3. Theo Punt        1354 - Wesley Tjong tjin Joe  865 1 - 0
4. Louis Kemper       1257 - Mart Bisschop      488 1 - 0