Hard zwoegen in Brielle

door Arrian, 18 november 2023


Op vrijdag 17 november 2023 was er voor het tweede viertal een uitwedstrijd in Brielle tegen Het Houten Paard V2. TL Angelo had de jeugdkalender zodanig volgepropt met evenementen (massakamp op vrijdag, RIJST op zaterdag), dat hij voor zichzelf een invaller had gevonden. Echter, die invaller meldde zich helaas ziek af, en Angelo kon geen andere invaller meer vinden, waardoor hij - na de massakamp - alsnog naar Brielle toog om, met een flinke tijdachterstand, te beginnen aan zijn partij.

Toen hij arriveerde, stond Arrian, aan bord 1 met wit, inmiddels een stuk voor. Dat was meer geluk dan wijsheid; op de 12e zet besloot zijn tegenstander het laatste vluchtveld van de zwartveldige loper te blokkeren, waarna die loper tegen een witte pion verloren ging. Tot dan toe had Ivan echter heel goed gespeeld en Arrian nogal verrast in de opening. Na wat dreigingen te hebben gepareerd na de loperwinst schoof Arrian de partij gedecideerd uit.

Op bord 3 speelde Esko met wit een duw- en trekpartij. Hij creëerde steeds dreigingen, hetgeen zijn tegenstander veel tijd kostte om te pareren. Toen uiteindelijk een paardeindspel met voor beiden een aantal pionnen resteerde, stond Esko gewonnen. Zijn tegenstander wachtte het onvermijdelijke niet af en gaf op, wat 2-0 voor ons viertal betekende.

Angelo trad met een achterstand van zo'n 40 minuten met zwart aan op bord 4. De partij bleef redelijk in evenwicht, al gaf Angelo achteraf aan dat hij wel wat kansen had gemist. Een iets minder pionneneindspel wist hij echter netjes remise te houden, tot enige frustratie van zijn tegenstander. Hiermee was de overwinning binnen.

Als laatste was Shakir (bord 2, zwart) klaar. Hij had overigens wel wat eerder kunnen opgeven. In ieder geval had hij zichzelf ernstig in problemen gebracht door g5 te spelen. De open f-lijn gaf de tegenstander vervolgens zo veel druk op Shakirs stelling, dat het voor zwart een heel vervelend potje verdedigingsschaak werd. Wat Shakir ook deed, niets hielp, en hij ging uiteindelijk door de vlag op het moment dat hij mat in 2 zou gaan.

Al met al de tweede overwinning van het seizoen voor V2, dit keer met 2½-1½.

De volgende wedstrijd is thuis op vrijdag 12 januari tegen het tweede viertal van Charlois Europoort.

 Het Houten Paard V21145-RSR Ivoren Toren V214971½ - 2½
1.Ivan Jansen1036-Arrian Rutten16610 - 1
2.Ralph Zwart1284-Shakir Salih14781 - 0
3.Kees de Troye-Esko Baldé14930 - 1
4.Rien van der Molen1115-Angelo Ayala1357½ - ½