Het kwartje viel uiteindelijk goed

door Arrian, 14 oktober 2023


Op vrijdag 13 oktober 2023 moest het tweede viertal thuis in zijn eerste wedstrijd aantreden tegen het tweede viertal van 3-Torens. Op papier was er een flink ratingoverwicht voor de onzen, maar ja, dat zegt niet bepaald alles.

Op bord 4 speelde Esko met wit heel goed. Al in de opening won hij een stuk, en daar kwam nog een stuk en uiteindelijk een pion bij. Echter, zijn toren op a1 en zijn paard op b1 deden nog niets, terwijl zijn tegenstander toch enkele vervelende matdreigingen in de stelling probeerde te vlechten. Gelukkig lette Esko goed op en wist uiteindelijk alle gevaar (voor hem) eruit te halen en won dus (1-0).

De tweede speler met een uitslag was Léon, die als invaller voor TL Angelo met zwart aantrad op bord 3. In de opening ging het niet helemaal lekker; het ontwikkelen van Pg8 kostte hem een pion. Hij leek langzaam maar zeker van het bord geschoven te worden, toen Léon besloot een nogal opportunistische aanval op te starten. Hoewel die kamikaze-actie tot verlies had moeten leiden, was zijn tegenstander zó geïmponeerd dat hij zomaar zijn dame van het bord liet slaan. Toen was het voor Léon simpel om het punt binnen te halen (2-0).

Op het 1e bord speelde Arrian met zwart een moeizame partij in het Italiaans, waar hij wel wat druk op de witte koningsstelling probeerde te ontwikkelen. Lang was de stelling in evenwicht, totdat de tegenstander besloot een handje te helpen door een pion in te leveren. Na nog wat afruil ontstond uiteindelijk een eindspel met lopers van gelijke kleur met voor Arrian een pion meer. Het was een gewonnen stelling, en toen ging Arrians tegenstander door de vlag (3-0).

Als laatste was Shakir nog bezig, met wit bord bord 2. Lang bleef de stelling redelijk in evenwicht, waarbij beide spelers dreigingen van de ander wisten te omzeilen. Totdat Shakir opeens een paardvork op koning en dame over het hoofd zag en meteen kon opgeven (3-1).

De volgende wedstrijd is uit in Brielle op vrijdag 17 november tegen het tweede viertal van Het Houten Paard.

 RSR Ivoren Toren V21416-3-Torens V211913 - 1
1.Arrian Rutten1664-Jan Breugem14131 - 0
2.Shakir Salih1500-Bart Zwinkels13240 - 1
3.Leon Cornelissen1495-Joeke Nijboer11321 - 0
4.Esko Baldé1005-Piet Vroonhof 8931 - 0