RSR V2: Kampioenschap beslist?

door Jungbin, 19 april 2023


Vorige week vrijdag speelden we ronde 5 van de viertallencompetitie. We stonden er al enorm goed voor. De kans dat we kampioen zouden worden was bijna zeker geworden met een voorsprong van 3 matchpunten op de nummer 2. Op papier ging dit een zeer gelijke wedstrijd worden, want de gemiddelde ratings van de teams waren redelijk gelijk aan elkaar.

Bord 1 Jungbin Lee (zwart): De opening begon redelijk rustig. Mijn tegenstander opende met e4, waarop ik met de Caro kann reageerde. Mijn tegenstander koos voor een lijn met d3, die mij nog redelijk onbekend is. D3 is een lijn die bijna nooit wordt gespeeld tegen het Caro kann, dus dit was een redelijke verrassing voor mij. Ik kon ervoor kiezen om de dames af te ruilen en daarbij zou mijn tegenstander niet meer kunnen rokeren. Maar sinds het een redelijk gesloten stelling was, dacht ik dat ik er niet een groot voordeel uit zou kunnen halen. Ik koos dus voor een andere opzet waarbij ik mijn stukken heel solide neer kon zetten. Dit was een variant waarbij de dames wel op het bord bleven. Ik vond mijn stukken een beetje ongelukkig staan. Echter bleek dat ik de stelling al heel snel uit de opening geneutraliseerd had en zelfs een beetje beter stond. Ik had echter niet zoveel vertrouwen in de stelling, en koos ervoor om snel af te wikkelen naar een eindspel. Hierbij raakte ik mijn voordeel kwijt en kwamen we in een gelijk eindspel terecht. Ik ruilde een toren af en we kwamen vervolgens terecht in een toreneindspel voor beide een toren met 6 pionnen. Ik bood hier remise aan en dit werd geaccepteerd.

Bord 2 Bent Blokland (wit): Ik had wit en opende met e4. Mijn tegenstander speelde een zeer zeldzame opening: het Olifantgambiet (red.: 1.e4 e5 2.Pf3 d5). Ik speelde niet de beste variant en we kwamen snel in een gelijke stelling terecht. Op een gegeven moment viel ik met mijn paard zijn sterkste loper aan. Hij besloot deze te verplaatsen. Ik vond dit een zwakke zet en nam het initiatief. Een paar zetten later maakte hij een grote blunder. Ik kon zijn dame wegjagen, waarna ik de eeuwenoude vork van toren en koning kon zetten. Ik won de toren en won de partij daarna gemakkelijk.

Bord 3 Joris Brands (zwart): Hij begon met een agressieve opening om het centrum gelijk in handen te krijgen. Ik speelde effectief tegen maar hij week af van de theorie en verwarde me. Hij kwam binnen met een paard waardoor ik slecht kwam te staan met m’n koning en hierdoor kwam ik een pion achter. Maar uiteindelijk won ik 2 pionnen terug, we kwamen in een koningseindspel met alleen maar pionnen. Ik had een pion meer maar het was een dubbelpion. Ik kon hierdoor niet met mijn koning erdoorheen komen en het werd remise.

Bord 4 Jungmin Lee (wit): De partij begon met 1.d4 d5 2.c4 c6 3.g4... het Catalaans. Ik heb het weliswaar vaker gespeeld in mijn eerdere partijen, maar toch waren er paar lijnen die mij niet bevielen. De variant die mijn tegenstander speelde was een van die lijnen. Ik had niet bepaald mijn dag hiermee. Ik speelde erg snel en onnauwkeurig. Hierdoor waren er achteraf wel een paar punten in de partij waarvan ik baalde. In de opening werden er al aardig wat stukken geruild, zo eindigden we beiden met twee lopers en torens en ten slotte nog een dame. Qua materiaal stond het gelijk, maar na een paar stukken afgeruild te hebben realiseerde ik me dat ik toch niet zo fijn stond als ik had gedacht. Maar ja, helaas is gezet is gezet. Ik zocht naar een paar zetten, maar die bleken allemaal niet te werken. Ik hakte de knoop door en deed een zet wetend dat het niet zo goed was, wat niet zo’n prettig gevoel gaf. Mijn tegenstander kon de zet niet vinden en de partij ging gelijk verder. De computer geeft op zet 15 van de 39 0,0 aan. Drie zetten daarna gingen de dames van het bord af en kwamen we al gauw in het eindspel. Ik had veel zelfvertrouwen in mijn lopereindspelen dus ik probeerde de torens zo snel mogelijk van het bord af te krijgen, wat moeilijker was dan gedacht. Een paar zetten verder deed mijn tegenstander een onnauwkeurigheid. Ik vond de twee opeenvolgende beste zetten en het eindigde al gauw met een +6.1. Ik was overtuigd zijn toren te winnen maar miste zijn dreiging op mijn torens waardoor het een simpele ruil werd en de computer zwart een klein voordeel gaf. Ik dacht nog iets eruit te kunnen halen maar helaas. Kort samengevat: we opening ging rustig, met weinig spanning, en al vrij snel een eindspel nadat ik een grote blunder was begaan, een dode remise. Ik baal hier enorm van maar aan het einde van de dag had het team alsnog gewonnen, dus een groot probleem was het niet.

 RSR Ivoren Toren V21646-Ashtapada V116282½ - 1½
1.Jungbin Lee1652-René de Lange1867½ - ½
2.Bent Blokland1655-Dennis Barendrecht16171 - 0
3.Joris Brands1696-Ben Spijkers1574½ - ½
4.Jungmin Lee1582-René Tobé1453½ - ½

Tussenstand na 5 van de 7 speelronden: