RSR V2: Déjà vu

door Jungbin, 7 februari 2023


Vorig seizoen speelde het 1e viertal uit tegen het 3e van Krimpen. Dit was op de bord 4 speler na precies hetzelfde team. Vorig seizoen eindigde het op 2-2. Deze keer hoopten we op wat meer, dit keer overigens met een veel jonger team. Een team vol met jeugdspelers. Als dat maar goed ging...

Jungmin:
Ik begon mijn partij met de witte kleuren. Ik zat klaar, had er veel zin in en tot mijn grote schrik kreeg ik het Hollands tegen mij. Ik had slechte ervaringen met de Leningrad-variant, dus besloot ik deze keer de Hopton een kans te geven. Hierbij antwoordde mijn tegenstander met Pf6, wat overigens niet de beste zet is. De beste zet tegen de Hopton blijkt tegenwoordig g6 te zijn na Lg5. Ik ruilde mijn loper voor zijn paard op f6 en na een paar zetten kwamen wij al gauw in een vrij gesloten stelling. Mijn stukken waren al wat meer ontwikkeld. Vervolgens probeerde ik binnen te komen met wat wachtzetten en torenmanoeuvres. Weliswaar waren mijn stukken meer ontwikkeld, maar het was toch niet zo makkelijk om binnen te komen. Tot mijn geluk gooide hij zijn stelling open en stond ik gelijk een stuk beter doordat ik een ontwikkelingsvoorsprong had. De evaluatie stond al gauw rond de +1.6. Het openbreken van de stelling leidde al gauw tot de overwinning want ik won al snel een paar pionnen. Hij deed bovendien een paar verkeerde koningszetten waardoor hij al snel mat in 9 stond, maar dit zag ik helaas net niet. Ik probeerde zijn toren weg te lokken en het lukte. Hij ging plots mat in 4 met een spectaculair mat aan het eind.

Joris:
Ik begon niet heel sterk. Mijn tegenstander speelde een normale opening maar ging heel agressief spelen, waardoor hij een pion wist te nemen van mij. We belandden in een middenspel wat best gelijk was, maar ik wist een dubbele toren op de b-lijn te krijgen. Hij maakte een domme fout waardoor ik gratis zijn loper kon nemen en ik hoefde het alleen nog netjes uit te spelen.

Jungbin:
Ik kwam al redelijk sterk uit de opening, met de Trompowsky. Nog een verrassing voor velen die Pf6 spelen. Hier bleek mijn tegenstander ook veel moeite mee te hebben, want hij verloor veel tempo’s in de opening. Hierdoor kwam zijn koningsvleugel al gauw onder druk te staan. Ik gooide het centrum dicht en bleef druk zetten op de koningsvleugel. De engine vindt het een 0,0 stelling, maar voor een mens is het lastig verdedigen. Ik heb wel hier en daar wat zetten gemist in de aanval. Ook bleek ik niet het beste plan gekozen te hebben. Gelukkig was de aanval toch wel sterk genoeg om door te kunnen breken en twee pionnen mee te nemen. Ik ruilde gauw de dames af waardoor we in een toreneindspel belandden waarbij ik twee pionnen meer had. Dit was zwaar gewonnen voor wit, maar ik speelde het eindspel ook incorrect waardoor ik een c-pion en a-pion overhield. Het was uiteindelijk niet zeker, omdat ik verkeerd genoteerd had aan het eind. Maar dit zou nog wel eens een remise-eindspel kunnen zijn, want een tijdje kwam ik er maar niet doorheen. Gelukkig maar dat, als dit een theoretisch remise-eindspel was, veel 2000+ spelers zelf ook moeite hebben om toren + 2 pionnen tegen toren tegen te houden. Uiteindelijk kon ik door de c-pion te offeren toch de a-pion promoveren. Hierna gaf mijn tegenstander op en was de winst al officieel binnen want het stond nu 3-0. Alleen Bent was nog bezig.

Bent:
De opening van de partij was een semi-Slavisch, waarin ik met de zwarte stukken speelde. De opening ging vrij rustig totdat mijn tegenstander lang rokeerde. Beide kanten vielen aan en het leek erop dat mijn aanval sneller en dreigender was, totdat mijn tegenstander de dames afruilde en tot mijn verbazing mijn paard opeens ingesloten stond. Hierna werd er nog even doorgespeeld, maar stond de uitslag eigenlijk al vast.

Uiteindelijk werd er met 3-1 gewonnen door het 2e viertal van RSR. Dit was zeker een verbetering t.o.v. vorig jaar, we waren erg tevreden over de score. Wat ook interessant is dat we hiermee 1e staan in de viertallencompetitie 1B. Tot nu toe hebben we alle drie de wedstrijden gewonnen.

 RSR Ivoren Toren V21648-Krimpen a/d IJssel V317413 - 1
1.Bent Blokland1674-David Berendsen18350 - 1
2.Jungbin Lee1640-Michel van Cappellen18351 - 0
3.Joris Brands1677-Thomas Boeren17161 - 0
4.Jungmin Lee1600-Joost van der Valk15761 - 0