V2 neemt leiding over in direct gevecht

door TL Angelo, 18 april 2022


De aanloop naar de wedstrijd om de koppositie in de RSB-viertallen competitie 2A was niet geheel zonder sores. De wedstrijd bleek samen te vallen met de Groene Hart Jeugd Cup (zie ander verslag). Jungbin, Jungmin en Stijn vormen samen met Marco ook ons eerste Groene Hart-team (G1). Jungbin prefereerde zijn viertal, maar Jungmin gaf de voorkeur aan de Groene Hart. Omdat Stijn een schoolverplichting had moest de teamleider op zoek naar twee invallers. Thijs, die vorige keer in Schiedam inviel en daarmee debuteerde als teamspeler was verhinderd, maar met Yorn en Simon waren er twee andere waardige vervangers. Omdat de teamleider (Angelo) naar Leiden ging om teams G1 t/m G3 te leiden begon Jungbin als standin-TL. Wedstrijdleider was Wouter.

Tegenstander Charlois Europoort V2 had net als wij nog geen matchpunten verloren en had twee bordpunten meer. Zou het lukken om het stokje over te nemen?

Yorn was het eerste klaar. Hij had minder dan twee uur nodig om Ed Lorwa te verslaan, waardoor de TL net de winnende 42e zet heeft gemist. Het notatieformulier was tot zet 18 redelijk te volgen, maar daarna werden wat velden door elkaar gehaald. Duidelijk was dat wit op zet vijf (zie onder) al zijn loper offerde zonder een echte visie. Yorn kreeg hem gratis en kon zo de partij afmaken. De stand was dus 1-0 voor ons.


5.Lf7+ ?? Kxf7 6.Pg5+ Kf8 7.Pc3 h6 8.Dh5 De8 9.Dxe8+ Kxe8 en zwart heeft een gratis stuk

Op het moment dat ik binnenkwam waren de ander borden nog in evenwicht. Bij binnenkomst werd de TL hartelijk verwelkomd. Niet alleen mijn spelers waren blij me te zien. Ook werd ik hartelijk ontvangen door de resterende drie tegenstanders. Op bord 1 speelde Bent met zwart tegen mijn collega in het RSB-bestuur André van der Graaf (competitieleider, dus ook van deze viertallencompetitie). Het was leuk om te horen dat hij vond dat Bent zo gegroeid was en niet alleen qua lengte. Ook de tegenstander van Jungbin op bord 2 is een oude bekende voor me. Een vriend van de Technische Hogeschool Delft waar ik vorig millennium een jaartje wiskunde studeerde. Op bord 4 tenslotte Simon tegen Ruud Kok die ook behoort tot mijn schaakvrienden, waarmee ik in elke ontmoeting over schaakreglementen en andere schaakzaken van gedachten wissel. Grappig om te zien dat zij allen het leuk vinden een praatje te maken maar wel altijd last hebben als anderen een praatje maken.

De volgende beslissing viel op bord 4. Hier waren zelfs 50 zetten nodig om de beslissing te forceren. De wedstrijd kantelde meerdere keren, maar het verschil was zelden groot. Nadat Simon een pionnetje voorkwam bleef het spannend want hij had een lelijke dubbelpion. Nadat de dames werden geruild en Ruud onnodig Simon verloste van zijn dubbelpion kon het simpel uitgespeeld worden. Ruud dacht nog een pion terug te winnen, maar dat kostte hem ander materiaal en dat werd hem te veel (zie onder). Een prachtig debuut voor Simon: 2-0.


49.Ld6 Txb5 50.Txb5 Pxb5 51.Lxe5 1-0

Net voor die partij klaar was werd mij al ingefluisterd door André dat hij niet wist of hij het zou houden. Bent was inderdaad erg goed bezig. Zelf dacht ik dat het wel houdbaar was, maar André heeft daar natuurlijk meer kijk op. Alleen de tijdsdruk kon Bent wel eens de das omdoen. Ook op bord twee stond hier iemand onder druk van de klok. Jungbin had nog ruim een kwartier toen Pearl al een paar zetten rond de twee minuten balanceerde. Eerder in de partij had Jungbin een aantal keer een betere stelling, maar gaf dat steeds uit handen. Hij offerde zijn paard op f5, maar dat werd afgeslagen. Ook zijn paardoffer even later op h4 werd doorzien. Het was later wel opletten geblazen voor een mat achter de paaltjes. Na het veroveren van twee pionnetjes pakten donkere wolken zich samen boven de in tijdnood verkerende Pearl. Na een prachtig aftrekschaak werd nog een pion verschalkt. Twee zetten later ging zwart door de vlag, de enige manier om mat te voorkomen: 3-0. Jungbin is lekker bezig.


Dit was de eindstelling na 48. Dd4-e6 en opgave van zwart.

De overwinning was een feit.

Terug naar bord 1: André had mij gezegd dat hij niet wist of hij het zou houden. Zelf was ik wat pessimistischer, ik had wel Bent willen influisteren om remise aan te bieden. Een halfje leek toen nog belangrijk, maar dat had geen goed signaal geweest naar André. Later stond het 3-0 en was deze partij alleen nog van belang voor rating. Wel zag ik dat Bent nog aan het schrijven was met maar 1,5 minuut op de klok. Mijn actie werd niet op prijs gesteld. Leermomentje, je mag officieel een speler niet zeggen dat hij niet meer hoeft te schrijven, zelfs de teamleider mag dat niet. Zo sportief als Bent is, is hij toch nog een paar zetjes blijven schrijven. Het was toen al in de eindfase. Bent had een tijdje positioneel beter gestaan. In deze stelling had wit net het paard van Bent geslagen. Volgens de computer zou Bent beter met de pion kunnen terugslaan dan met de dame. Zonder de dame zijn de witte pionnen in het midden moeilijk af te stoppen, zoals bleek.André redt dus de eer voor CE V2. Dat was hij met zijn rating ook wel aan zijn stand verplicht. Des te meer een grootse prestatie van Bent om zijn tegenstander tot het laatst de stuipen op het lijf te jagen.

Al met al een klinkende overwinning met een belangrijke rol voor de invallers. Bedankt.

 RSR Ivoren Toren V21266-Charlois Europoort V214943 - 1
1.Bent Blokland1632-André van der Graaf18300 - 1
2.Jungbin Lee1535-Pearl Uyttenhove15301 - 0
3.Yorn van Iersel1200-Ed Lorwa11931 - 0
4.Simon de Visser 696-Ruud Kok14231 - 0