RSR V1 verliest rematch tegen berucht Krimpen

door TL Jungbin, 15 maart 2024


Vrijdag 8 maart speelde RSR V1 de rematch tegen Krimpen in de viertallencompetitie. RSR had eerder al op 9 oktober een 2-2 score binnengehaald tegen Krimpen. We hoopten op wat meer deze ronde, maar dat mocht helaas niet zo zijn.

Aan bord 1 speelde ik tegen Rhys Arnold. Ik had zwart, en speelde de caro kann op. Ik verwachtte dat hij de hoofd-lijn van de doorschuifvariant veel beter zou kennen dan ik. Ik koos daarom bewust voor de zij-lijn met c5 in plaats van het bekende Lf5. Ik kreeg echter achteraf wel spijt; mijn keuze om een zij-lijn te spelen werd terugbetaald met het feit dat Rhys ook een zij-lijn terug speelde. Het was een hele scherpe variant waarbij ik de specifieke zetten vergeten was. Ik wist gelukkig nog wel het idee van de variant. Hierdoor wist ik gelukkig alsnog gelijk uit de opening te komen. Het middenspel dat erna volgde was erg spannend. Ik was gerokeerd richting de dame-kant, Rhys koos er zelf voor om zijn koning in het midden te houden. Ik probeerde daarom spel te maken richting zijn koning. Dit probeerde ik via de koningsvleugel, en via het centrum. Mijn plannen en keuzes waren echter te traag, ik maakte een aantal positionele fouten. Hierdoor bleek Rhys zijn aanval op de damevleugel erg effectief te zijn. In een ingewikkelde verdediging miste ik een tacktiekje waarna heel mijn koningsstelling opengebroken was. Ik verloor mijn dame, en verloor ermee de partij.

Bent aan bord 2 kwam tegen Stefan Tabak in een opening terecht die hijzelf beter kende. Stefan speelde iets waar Bent niet op gerekend had. Bent reageerde er vervolgens niet op de beste manier op, waarna ze in een gelijke stelling terechtkwamen. De stelling bleef heel de partij erg complex. De volgende fase van de partij werd beter gespeeld door Bent, wat ook resulteerde in een betere stelling voor Bent. Er werd alleen te veel tijd besteed om de betere stelling vast te houden. Bent kwam in tijdsnood, de stelling ging weer richting gelijk. Vervolgens werd er nog eens een fatale blunder gemaakt waarna de partij verloren werd.

Michiel speelde aan bord 3 een bekend kwaliteitsoffer in het konings-indisch. Een offer waar Petrosian erg trots op zou zijn. De konings-indische loper werd geruild voor het paard op c3. Dat bleek achteraf een minder idee te zijn, maar het zag er optisch nog wel aardig uit. Michiel kreeg namelijk een paard op g3. Vanuit g3 kreeg Michiel nog eens grip op de zwarte velden daarop, hield wit ook nog eens een loper over waar hij vrij weinig aan had. Diederick Casteleijn verdedigde de stelling alleen erg vakkundig, en consolideerde de stelling. Hierna bleek de stelling van Michiel ineens vol zwakke plekken te zitten. Michiel had namelijk een aantal achtergebleven pionnen, met name op f6 en b7. Michiel besloot nog eens met weinig tijd op de klok voor een desparado offer met Lxg4. Achteraf bleek de computer het ook ermee eens te zijn. De stelling was echter al niet meer te redden. Het was niet genoeg, en de partij werd kort erna verloren.

Aan bord 4 speelde Leonardo tegen Hans van Nieuwenhuizen. Leonardo kreeg een leuke rematch tegen Hans van Nieuwenhuizen. In hun eerste partij was de opening een symmetrisch engels. Tijdens de eerste partij maakte Leonardo een fout, wat hem aardig wat materiaal kostte. Gelukkig kreeg hij er toen genoeg compensatie voor. Leonardo wist namelijk uiteindelijk een pion te promoveren met de compensatie die hij had tijdens de partij. Deze keer waren de rollen van de eerste partij zo goed als omgedraaid. Leonardo had met een simpele paardvork materiaal gewonnen. Maar Hans kreeg daardoor wel een vrijpion. De partij bleek hierdoor nog best zwaar te zijn. Maar na een lange tijd zwoegen wist Leonardo een paar andere stukken te winnen. Hans kon toen helaas niks anders doen dan de handdoek in de ring te gooien. Voor nu staat het 2-0 voor Leonardo tussen Hans en Leonardo. Daar is Leonardo erg tevreden over gezien het ratingverschil tussen de twee.

Helaas is deze wedstrijd uiteindelijk met 1-3 verloren gegaan. Het bleek een zware strijd te zijn, het team van Krimpen had hierbij ook wel een ratingoverwicht. We hopen de komende 2 wedstrijden wel te winnen.

 RSR Ivoren Toren V11895-Krimpen a/d IJssel V120661 - 3
1.Jungbin Lee1912-Rhys Arnold21620 - 1
2.Bent Blokland1919-Stefan Tabak21010 - 1
3.Michiel de Ruiter1901-Diederick Casteleijn20640 - 1
4.Leonardo Ayala1849-Hans van Nieuwenhuizen19381 - 0