Profeet, profijt...

door TL Mischa, 14 april 2018


Onze huisprofeet Wijnand oreerde het laatst al: Winst tegen Moerkapelle 2 en Sliedrecht 4 zou zomaar eens lijfsbehoud in klasse 2 betekenen voor team 4. Deze woorden sprak hij na onze 5e verloren match (op rij). Moerkapelle 2 capituleerde, waarna Sliedrecht 4 restte.

De laatste keren dat RSR en Sliedrecht tegen elkaar streden was aan het einde van seizoen 2016/2017. Een in rating zwakker Sliedrecht hield het in rating sterkere RSR op 4 - 4, waarna beide clubs naar klasse 2 promoveerden. Van ons voormalige 4e spelen vijf spelers in het 3e dat in klasse 1 speelde. Speelde, want dit 3e zal het komende seizoen ook in klasse 2 spelen. Dat is op z'n zachtst gezegd pikant te noemen; ik hoop dat het 4e zijn middenrif mag behouden.

Ok, terug naar de profetie van Wijnand. Als teamleider hoopte ik dat kansen op behoud een ongekend 'patriottisch' gevoel bij de vele team 4-spelers zou opwekken, maar helaas was het weer ouderwets puzzelen. De opstelling was pas woensdag rond met -dankzij dezelfde Wijnand- coryfeeën als John Remiseberg en onze nieuwe aanwinst Arjen Klop die ook nog eens bereid was de chauffeursrol op zich te nemen. Ook fijn was dat Angelo chauffeurde...

Wat weten we van Sliedrecht; behalve dat baggeren de plaatselijke volkssport is en de schaakclub gedomineerd wordt door twee dynastieën Mensing en van Rekom? We weten bijvoorbeeld dat de SGP hier een behoorlijke aanhang heeft en dat het zwarte VVD-schaap van de familie van Rekom als wethouder de laan is uitgestuurd. We weten ook dat ze daar een behoorlijke pot kunnen schaken en dat hun 4e -in wisselende samenstelling- consequent 1570 elo-punten heeft opgetrommeld tijdens de 7 ronden.

Op papier was ons 4e de underdog, maar we wisten ook wanneer ons orakel begint te voorspellen "het evenwicht nergens verstoord zal raken" en dat we ons vooral druk maakten of we met 5 - 3 of 4½ - 3½ zouden winnen. Wel, het laatste dus en dat ging niet van een leien dakje.

De spreekwoordelijke mentale boost kwam door de partij van Leo tegen Frank Stoute (bord 1). Ik heb niet veel van de partij gezien, maar wat ik zag, zag er zo goed uit! Leo kwam steeds overwegender te staan en combineerde zijn tegenstander vakkundig naar de 0. (0-1) Even daarvoor had John Ruitenburg op bord 6 de vredespijp gedeeld met Peter Vis. De partij stond behoorlijk vast en forceren zou voor allebei nadelig zijn. (½-1½)

Ik speelde een werkelijk krankzinnige partij op bord 7 tegen Andre van Dieën. Zo stond ik met een pion meer bij zet 13 praktisch op winst. Dat besef doet vaak rare dingen met mij, zodat ik na 20 minuten nadenken nou precies de enige voortzetting koos dat direct stukverlies inluidde. In het vervolg wist ik met opportunistisch spel de achterstand te reduceren tot een af te stoppen pion. (1-2)

Ons geheime wapen bleek Arjen Klop te zijn. Op bord 3 speelde hij meesterlijk tegen Yaro van Beest. Na eerst een pion veroverd te hebben vlocht hij steeds meer dreigingen in de stelling, waardoor Yaro's stelling ineenstortte. (1-3)

Brian had op bord 2 helaas niet zijn avond tegen Kees van der Does. Brian kwam al wat moeilijk uit de opening en moest vrij vroeg de kwaliteit geven. Een binnengedrongen dame kon niet geëlimineerd worden. Nadat deze dame steun kreeg van een toren was stukverlies een feit. (2-3)

In een krankzinnige partij, waar het evenwicht nergens verstoord leek, kwam Wijnand op bord 4 tegen Jaap Euser een stuk achter maar leek Wijnand toch de meeste ruimte te hebben voor zijn stukken. In een geforceerde tijdnoodfase liet Jaap een koning instaan, maar kon toch nog afwikkelen naar eeuwig schaak. (2½-3½)

Nog twee partijen te gaan en alles leek goed te gaan... Shakir op bord 5 stond toen namelijk gewonnen tegen Henk Prins met een vol stuk voor. Die wedstrijd ging werkelijk alle kanten op, want even daarvoor stond Shakir een pion achter. Dat stuk extra werd ook niet helemaal op waarde geschat, want twee zetten later stond het weer gelijk qua stukken en dreigde Shakir teveel pionnen te verliezen. Dat surplus aan pionnen werd echter in de aanbieding gedaan, zodat er weer iets van evenwicht ontstond. Ik kreeg toch flink de zenuwen omdat Shakir de opdracht remise aan te bieden in de wind sloeg. Gelukkig bood zijn tegenstander wel remise aan dat hij van mij aan moest nemen. (3-4)

Als laatste speler op bord 8 had Leonardo de eer de match te beslissen tegen Luana Mensing. Luana Mensing is een zeer getalenteerde jongedame die vooral erg sterk is in het eindspel. Zij wist het eindspel tegen 2 verbonden pluspionnen op remise te houden in haar partij met de zeer sterk spelende Leonardo. Helaas voor Leonardo waren die pionnen namelijk al te ver opgerukt op de donkere velden tegen de loper op de lichte velden van Leonardo, zodat winst voor hem te ver weg bleek. Eindstand 3½ - 4½.

Hiermee is klasse 2 overleefd en rest ons komend seizoen de risicowedstrijd RSR 3 tegen RSR 4. Ik hoop wel met twee gelijkwaardige teams...
  Sliedrecht 4      1570 - RSR Ivoren Toren 4   1563 3½ - 4½
1. Frank Stoute      1770 - Leo Veth        1515 0 - 1
2. Kees van der Does    1694 - Brian van Kanten    1525 1 - 0
3. Yaro van Beest     1385 - Arjen Klop          0 - 1
4. Jaap Euser       1631 - Wijnand Dobbinga    1618 ½ - ½
5. Henk Prins       1641 - Shakir Salih      1459 ½ - ½
6. Peter Vis        1619 - John Ruitenberg     1845 ½ - ½
7. Andre van Dieën     1477 - Mischa van Vlaardingen 1441 ½ - ½
8. Luana Mensing      1344 - Leonardo Ayala     1539 ½ - ½