Heroïsche strijd vierde team....

door Wijnand, 20 februari 2018


Graag had ik deze kop gebruikt voor mijn verslag als waarnemend teamleider van ons vierde tegen het eerste van WSV uit Waddingxveen. Daar waar ik uitging van een verbitterde strijd, was na een uurtje de beslissing eigenlijk al min of meer gevallen: na nederlagen van Jeffrey en Rob stond het al 0-2.

De andere borden waren overigens nog betrekkelijk in evenwicht. Circe raakte een pionneke achter, maar de stelling leek nog redelijk houdbaar. Leonardo en ik stonden nog ongeveer gelijkwaardig, Bahman, Ed en Brian hadden zelfs de wat betere stellingen.

De ommekeer voltrok zich later op de avond. Zelf meende ik, in plaats van remise aan te bieden (nergens was het evenwicht immers verstoord) - die mijn tegenstander met genoegen zou hebben geaccepteerd, vanwege de achterstand een alles of niets poging te doen, die zoals de schaakgeschiedenis ons toch voldoende leert, op niets uitloopt. Enfin: 0-3 dus. Inmiddels was ook Circe in ernstige moeilijkheden geraakt waar ze niet meer uitkwam. Na deze 0-4 tussenstand was de fut er bij de onzen wel uit. Bahman en vooral Ed (ik nam zelfs 2 pluspionnen waar) lieten het bij remise, ook Brian moest berusten in remise en Leonardo verloor in de tijdnoodfase: 1½-6½, waarbij WSV dit duel achteraf als een ontspannen avondje moet hebben beschouwd.

En wat nu, is degradatie niet meer te vermijden? Of zou degradatie een zegen zijn voor dit team dat toch wat tekort komt, zoals Mischa na de vorige ronde al aangaf. WSV had gemiddeld zo'n 200 ratingpunten meer, en dat gold voor meer tegenstanders in deze klasse. Verder kan je het instromen in de RSB competitie voor onervaren spelers beter doen met een team in vierde of derde klasse. Deze degradatie hoeven we dus echt niet te betreuren.

Grappig genoeg is degradatie nog steeds te vermijden: we moeten namelijk nog tegen onze concurrenten voor degradatie (Moerkapelle 2 en Sliedrecht 4), die weliswaar 3 punten voor staan, maar als beiden van ons verliezen en tevens bereid zijn de andere resterende wedstrijd te verliezen, kunnen wij nog net de 6e plaats bereiken! Ik geef toe: wel erg veel "als" in mijn verhaal. Sliedrecht 4 moet nog tegen het sterke Onesimus 1 en Moerkapelle 2 tegen WSV 1, dat zijn vooraf bezien, toch pittige tegenstanders... Ons probleem is echter vooral om zelf te winnen. Misschien in de allersterkste opstelling inclusief Herman en Leo. Anders rest slechts de conclusie dat degradatie voor dit team op dit moment een zegen is.
  RSR Ivoren Toren 4   1567 - WSV 1          1774 1½ - 6½
1. Bahman Radfar        - Arjan Hennink      1951 ½ - ½
2. Rob van der Lee     1733 - Ronald Dannis      1853 0 - 1
3. Ed van Doorn      1675 - Wim Mulder       1658 ½ - ½
4. Wijnand Dobbinga    1618 - Eduard Philipse     1741 0 - 1
5. Brian van Kanten    1525 - Hans van Woudenberg   1757 ½ - ½
6. Jeffrey Ouwersloot   1443 - Peter de Louw      1832 0 - 1
7. Leonardo Ayala     1539 - Theo Huijzer      1707 0 - 1
8. Circe Janse       1439 - Bert van der Knaap   1692 0 - 1