TEAM 3 in de gevarenzone

door TL Paul D., 10 februari 2018


Na het vuurwerk in de vierde ronde, 7 - 1 winst tegen CSV 2, ging TEAM 3 vrijdag 9 februari vol goede moed naar Het Prachthuis in Overschie, de speellocatie van het plaatselijke SGO. Grote vraag was: Voor wie zou het aldaar 'n prachtige avond worden? Zowel SGO 2 als wij konden nog wel 'n matchpuntje gebruiken, teneinde in de veilige middenmoot van de ranglijst de degradatiezorgen wat kleiner te maken. Even na achten gaf Erik Brandenburg (ooit lid van ons kluppie!) het startsein: De zwartspeler mocht de klok indrukken! En na 'n halfuurtje zag ik wat Siciliaantjes, 'n Fransman en verder niet nader te duiden d4-openingen voorbij komen.

Op bord 4 werd omstreeks kwart voor tien door toedoen van Arend Bongers en Wijnand Rijnders de score geopend met 'n remise, die beiden middels 'n herhaling van zetten niet uit de weg wilden gaan. Op de overige borden was men niet zo vredelievend. Martin Jaspers Focks had op dat moment 'n gewonnen stelling bereikt tegen Niels van Diejen, en had nog zeeën van tijd om dat ook tot gelding te brengen. Edoch...., al die luxe was aan hem niet besteed, en op diverse momenten zelfs de remise versmadend, leed hij uiteindelijk 'n wel heel zure nederlaag. Het bleek de voorbode te zijn voor nog meer onheil voor de onzen. Wel hield Bob Hoos stand tegen 'n niet verder aandringende Arnout van Kempen, maar spoedig daarna sloeg de balans ineens door naar Overschiese kant.

Zowel Dick Straathof als Wouter Scheffer, beiden met wit spelend en ook in tijdnood verkerend, raakten de weg kwijt in het moeras van mogelijkheden tegen respectievelijk Daan Smit en Aad Everwijn. De stand was daarmee op 4 - 1 gekomen voor de thuisclub. Uitzicht op 'n gelijkspel was er niet meer, zeker niet toen Paul Batenburg zich tenslotte gewonnen moest geven tegenover Han Smit in 'n gemeen variantje van de Franse partij. Tot overmaat van ramp werd onze dappere invaller Rob van der Lee in de uitvluggerfase het slachtoffer van de listen van Ruud-Jan Kloek. Voor het slotakkoord zorgden Arrian Rutten en Jeroen van der Meer. Na 'n partij waarin de kansen nogal eens wisselden en waarin Arrian zelfs een stuk voorkwam moest deze met lede ogen toezien dat Jeroen via eeuwig schaak aan de remise-handrem trok.

Al met al 'n afgetekende nederlaag, waar weinig op af te dingen viel. Rest ons nog 'n zware degradatiestrijd op vrijdag 9 maart, thuis tegen Barendrecht/IJsselmonde 1. en tot slot op woensdag 4 april, uit tegen SOF/DZP 1. Veel zal ook afhangen van de prestaties van CSV 2 en HI Ambacht 1, medelotgenoten in die laatste twee ronden. Ook nu geldt nog: Moed verloren, al verloren........
  Overschie 2       1818 - RSR Ivoren Toren 3   1768 6½ - 1½
1. Han Smit        1904 - Paul Batenburg     1978 1 - 0
2. Arnout van Kempen    1835 - Bob Hoos        1836 ½ - ½
3. Daan Smit        1804 - Dick Straathof     1816 1 - 0
4. Wijnand Rijnders    1849 - Arend Bongers      1832 ½ - ½
5. Jeroen van der Meer   1861 - Arrian Rutten      1673 ½ - ½
6. Niels van Diejen    1669 - Martin Jaspers Focks  1623 1 - 0
7. Aad Everwijn      1813 - Wouter Scheffer     1653 1 - 0
8. Ruud-Jan Kloek     1813 - Rob van der Lee     1733 1 - 0