RSR2 verzuimt de Baronie1 te verslaan

door Koots Keet, 12 maart 2018


Een hele zaterdagmiddag lang scheen de zon op 9 maart voor team 2, maar door drie tamelijk dramatische ontwikkelingen aan het eind liepen we de eerste dubbele matchpunten toch mis. Het werd een gelijkspel tegen Baronie. In andere omstandigheden helemaal geen slecht resultaat, maar in dit geval was de kater wel erg groot, omdat het er zolang erg goed uitzag.

Om te beginnen was daar de eerste overwinning van Sebastiaan in team 2. Hij verloor dan wel eerst een pion, maar daarna zette hij een tandje bij en werd Frank de Jong op overtuigende wijze van het bord gezet. Ook vroeg in de wedstrijd was duidelijk dat Peter zou gaan winnen van Rens Oomen. Met een enorme vrijpion op d7 en een reserve op b6 was het alleen nog wachten op de oversteek van Peters koning naar c7. Dat duurde nog wel een uurtje, maar de uitslag stond vast.

Zelf kreeg ik te maken met de witte exotische beginzetten e4, Pc3, De2, Pd1. Dat gaf mij wat ruimtelijk overwicht, vooral omdat wit vergat f4 te spelen. Als snel ontplofte de stelling door wederzijds agressieve zetten, al was mijn logisch uitziend pionoffer e4 wat te ruig. Beide koningstellingen lagen snel in puin, maar als zo vaak eindigt het dan plotseling met òf eeuwig schaak voor wit òf herhaling van zetten voor zwart, die geen van beiden konden ontwijken. Maar geen probleem met 2 pt voorsprong in het vooruitzicht.

Die remise wilde Fung ook wel, want tot dat moment waren de overige stellingen minstens gelijk. Maar omdat Mark een pion weggaf en Maarten een lek in zijn stelling maar niet wou dichten, leek doorspelen gewenst. Fung kon in gelijkstaande stand toch niet verliezen en met 1 pioneilandje minder en iets beter P+T kon hij de partij nog lang in de lucht houden, wat hij professioneel deed. Wim verloor helaas een pionnetje, maar kon gelukkig afwikkelen naar toreneindspel met 3 tegen 2 pionnen op 1 vleugel. Frank van der Put probeerde het nog lang, maar Wim was dit klusje wel toevertrouwd.

Toen volgde er dit.Misschien dat Paul dacht dat nog zo'n extra h-pion enig verschil zou maken.
Er waren zaterdag geen toeschouwers met schouders waarop je kon uithuilen. Stokvis geeft na gxh4 0,0 + een beetje. En dus bedacht ZeroKeet om er nog een derde h-pion bij te zetten. Sommige andere programma's blijven dan geen winst zien, maar Stokvis slaat op +6. Nog eentje erbij : +7. Stomme computer. Zelfs de tablebases met 6 poppetjes weten dan geen uitsluitsel te geven. Schrale troost voor Paul. Nog gekker wordt het met 5 of 6 h-pionnen. Dat zijn illegale stellingen, zoals een beetje retrobaas makkelijk ziet, maar Stokvis verhoogt zijn waardering doodleuk naar +8 en +9.

Ja, je moet wat. Wim en Fung deden ondertussen wat van hen verwacht werd. Zij worden bedankt voor hun hele lange zit, die helaas niet optimaal werd beloond. Zo bewaren we de ontknoping voor de laatste 2 wedstrijden.
  RSR Ivoren Toren 2  1899 - De Baronie      1977 4 - 4
1. Wim Koster      2120 - Frank van der Put   2245 ½ - ½
2. Peter Torczynski   2015 - Rens Oomen      2030 1 - 0
3. Michael Fung     1891 - Rob van Berkel    1983 ½ - ½
4. Maarten van Doorn  1825 - Willem van der Linden 1924 0 - 1
5. Herman Keetbaas   1911 - Sebastiaan Dijksman  1936 ½ - ½
6. Mark Beijen     1861 - Carlos Hemmers    1904 0 - 1
7. Sebastiaan Janse   1773 - Frank de Jong de   1930 1 - 0
8. Paul Dekker     1794 - Kees Ooms       1863 ½ - ½