Martelgang naar Wijk aan Zee (en vooral terug)

door Djeez, 29 januari 2019


Toen ik afgelopen zomer in 020 ('Wat moet je daar ook', vroeg Plas zich toen terecht af) mijn 2000 rating verloor, was ik vastbesloten die zo snel mogelijk weer terug te winnen. En het was de bedoeling die comeback op glorieuze wijze te bekronen tijdens de Tata tienkamp.

Dat dreigde niet eenvoudig te worden, omdat ik eerst nog een paar nullen uit de KNSB-competitie moest wegpoetsen. Toch stond ik vol vertrouwen aan de aftrap en aanvankelijk ging het ook erg goed. Ik had lotingnummer 1 en dat betekent 5 x wit en 4 x zwart. Dat is natuurlijk al prettig. Het was ook nog zo dat ik de eerste twee partijen wit had. Die won ik allebei overtuigend. Perfecte start, geen vuiltje aan de lucht.

Toen kwam de derde ronde en die zal me nog lang heugen. Ik speelde de opening niet zo goed en in het middenspel verloor ik een kwaliteit. Toch kwam ik daarna heel gevaarlijk terug en daarvan raakte mijn tegenstander zo de weg kwijt dat ik totaal gewonnen kwam te staan. Tegenstander ook nog in tijdnood, 3 uit 3 op de pantoffel.


Stelling (vanuit zwart perspectief) na Dd1

Hier miste ik als een kleuter de enige overgebleven resource van wit en produceerde de afgrijselijke grafzet ...Tb4 ('even mijn vrijpion dekken'). Na Dh1! kon ik toen wel opgeven, maar ik gaf mijn dame voor het paard en liet me nog even martelen. In de diagramstelling was ...De5 eenvoudig winnend.

Niet getreurd, gewoon de draad weer oppakken. Winst met wit, remise met zwart, winst met wit. Goed bezig!

Maar toen sloeg de griep toe, of in elk geval iets waardoor ik veel koorts kreeg en erg verkouden werd. En ik niet alleen: de halve speelzaal zat te hoesten en te snotteren. Besmetten wil natuurlijk wel in zulke omstandigheden. Nou, die jongen waar ik van had verloren trok zich ziek terug, na 5 uit 5. En later trok nog iemand anders uit de groep zich terug. In sommige groepen waren zelfs geen partijen meer mogelijk door de afmeldingen.

Dan krijg je reglementaire uitslagen, maar daar had ik geen profijt van, want ik had tegen beide afhakers al gespeeld. Het gevolg was dat mijn groep uiteindelijk (gedeeld) werd gewonnen door twee spelers met respectievelijk 1 en 2 gratis reglementaire punten. Daar hadden zij natuurlijk ook niet om gevraagd.

Ondertussen kon en wilde ik er zelf niet mee ophouden, want ik had mijn doelstelling (2000 terug) nog niet bereikt. Dus ik speelde door, verre van fit. Mijn hoofd was zo rood dat de anderen dachten dat ik 40 graden koorts had. Zo erg was het waarschijnlijk niet, maar veel zal het niet hebben gescheeld.

Ik wil niet alles op mijn fysieke ongesteldheid afschuiven (bij RSR hebben we het niet zo op pletsmoezen), maar dat ik verloor in ronde 7 en in ronde 8 en dat ik niet won in ronde 9, moet daar toch iets mee te maken hebben gehad. Gewoon niet fit, geen uithoudingsvermogen, niet scherp genoeg. Maar ja, eigen schuld. Ik was niet verplicht om door te gaan; ik koos er zelf voor.

O ja, over het reizen valt ook nog wel wat te vermelden. Ik had besloten om net als vorig jaar elke dag heen en weer te gaan met het openbaar vervoer. Op de heenreis is dat geen enkel probleem. Laptopje mee voor de laatste voorbereidingen. Bij lekker weer het laatste stuk wandelen met muziek op je hoofd. Het duurt allemaal lang en het stinkt nogal tussen de wijken Bever en Zee, maar op zich prima te doen. De terugreis is een ander verhaal, zeker met een nul aan je broek, en zeker zeker als je je ook nog beroerd voelt. Het is donker en koud, dus je gaat met de bus terug. In Bever heb je geen goede aansluiting en is het elke keer 25 minuten wachten op de trein. De stationsomgeving is om te huilen zo onaantrekkelijk en zelfs onaangenaam, met rondhangend onguur gespuis. Het enige wat er open is, is een shoarmatent. Als je dan uiteindelijk in de warme trein naar Haarlem zit, is het nog twee keer overstappen naar Rotjeknor. Nee, dit was geen goede aanbeveling om ook eens aan Tata mee te doen (en heen en weer te reizen per ov), realiseer ik me.


Stelling (vanuit zwart perspectief) na Kc7.

In deze laatste ronde was de laatste zet van wit een verliezende, want zwart wint nu met ...a4. Wat is er logischer? Een vrijpion moet rennen. Maar ik sloeg eerst even die witte c-pion met mijn koning. Waarom??? Daarna is het namelijk niet meer gewonnen.

Het eind van het liedje was dat ik tijdens de Tata tienkamp geen ratingpunten terugwon (ik scoorde vrijwel exact volgens rating) en dat ik die verliespartijen uit de KNSB-competitie dus niet compenseerde. En dat ik mijn 2000 rating dus nog lang niet terug heb. Misschien maar weer in 020 proberen komende zomer?