Teleurstellende opkomst, Nathanaël prolongeert snelschaaktitel

door WL Arrian, 10 mei 2024


Slechts 19 spelers hadden vrijdagavond 10 mei de weg gevonden naar De Nieuwe Banier voor het jaarlijkse clubkampioenschap snelschaak. Onder leiding van Arrian werden er weer 11 ronden afgeraffeld. Het speeltempo bedroeg 3 minuten per persoon per partij met een increment van 2 seconden per zet vanaf zet 1.

De top 5 (op rating) van de deelnamelijst bestond uit Wim, Maxim, Nathanaël, Michael en Mark. Dat snelschaken een andere tak van sport is als een gewone partij, bleek wel in ronde 1: Michael ging onderuit tegen Rik. In de tweede ronde waren er geen echte verrassingen.

In ronde 3 ging topfavoriet Wim tenonder tegen Fatih, terwijl Nathanaël het prestigeduel met Maxim naar zich toe trok. Mark wist te winnen van Michael, waardoor nog drie spelers een 100% score hadden. Na de vierde ronde waren dat er nog twee; Faith won van Mark en Nathanaël versloeg Angel. Dit gaf in de vijfde ronde het duel tussen Nathanaël en Fatih, van wie de eerstgenoemde aan het langste eind trok. Opvallend in deze ronde was de nul van Wim tegen Jungmin.

In ronde 6 won Nathanaël een cruciaal duel van Mark, terwijl Jungmin opnieuw stuntte door Fatih beentje te lichten, waardoor Jungmin nog de enige was met een punt achterstand op koploper Nathanaël. Jungmin kon het in ronde 7 echter niet bolwerken tegen Nathanaël, waardoor laatstgenoemde 2 punten voorsprong nam op eerste achtervolgers Maxim, Fatih, Jungmin en Mark. Ronde 8 zag (eindelijk) de eerste nul van Nathanaël, tegen Wim. Fatih en Mark wonnen, waardoor zij Nathanaël weer op een punt naderden.

De top 3 won in ronde 9, maar in ronde 10 werd Mark verrast door Vicente. Vóór de laatste ronde had Nathanaël dus nog altijd een punt meer dan Fatih. In die laatste ronde stuntte Vicente weer door van Fatih te winnen, waardoor Nathanaël zijn titel prolongeerde. Zelf kwam hij niet verder dan remise tegen Leonardo (of was het tactisch?); het bleek de enige remise in het hele toernooi te zijn ...

Uiteindelijk is Nathanaël dus met 9½ uit 11 clubkampioen snelschaak 2024 van RSR Ivoren Toren geworden. Achter hem vier spelers met 8 uit 11, in volgorde van WP en SB: Fatih, Maxim, Mark en Jungmin. Daarna een gapend gat van twee punten naar nummers 6 t/m 8 Wim, Arda en Vicente.

Voor alle uitslagen en standen zie hier.