Maxim de beste snelschaker

door Arrian, 7 mei 2022


Op vrijdagavond 6 mei stond het clubkampioenschap snelschaak op het programma. FM Harold van Dijk kon zijn titel niet verdedigen; in een belendend zaaltje was hij via een videovergadering druk bezig Mees van Batenburg voor te bereiden op diens partij in de laatste ronde van het NJSK-C. Mogelijk vanwege de vakantieperiode waren er slechts 19 spelers die een gooi wilden doen naar de hoogste eer. Er werd voor het eerst (dacht ik) met een nieuw speeltempo gespeeld: 3 minuten per persoon met een increment van 2 seconden, in plaats van 5 minuten voor de hele partij. Zoals altijd werden er 11 ronden afgeraffeld met Zwitserse indeling onder leiding van schrijver dezes.

Van meet af aan werd duidelijk dat de strijd om de titel tussen twee spelers ging: Wim en Maxim. Na 3 overwinningen mochten ze het in de vierde ronde tegen elkaar opnemen. Het werd remise. Tot en met de zevende ronde bleven ze vervolgens winnen, totdat in ronde 8 Bas stuntte door Wim pootje te lichten. Daarna was het voor Maxim zaak om het punt voorsprong over de streep te trekken. Ondanks een remise tegen David in de 10e ronde lukte het hem dat, waardoor Maxim zich voor het eerst clubkampioen snelschaak van RSR Ivoren Toren mag noemen met de mooie score van 10 uit 11. Wim eindigde als tweede met 9 uit 11, op een half punt gevolgd door Mark.

Verder naar onderen op de eindranglijst wordt duidelijk dat ratings, die nu eenmaal voor partijen met "normale" speelduur gelden, niet alles zeggen. Snelschaken is echt een andere discipline.

Voor alle resultaten en de eindstand, klik hier.