Joost clubkampioen snelschaak

door Arrian, 8 juni 2019


Op vrijdag 7 juni werd om het clubkampioenschap snelschaak gestreden. De duidelijke (rating)favorieten waren Joost en Spaan. Verheugend was dat Sebastiaan meedeed, evenals een aantal van onze jeugdspelers, waaronder enkele grote talenten. Zoals gebruikelijk werd er met een speeltempo van 5 minuten per persoon per partij gespeeld en waren er 11 ronden die in rap tempo werden afgeraffeld. De eerste vier ronden werden via Zwitsers op rating ingedeeld, de andere zeven ronden middels Zwitsers op weerstand. Er werd begonnen met 26 spelers.

De eerste ronde gaf meteen enkele grote verrassingen, tenminste als je alleen naar de rating kijkt. Joaquin wist van Dick te winnen, terwijl Paul Dekker een onreglementaire zet tegen Jungmin natuurlijk afgestraft zag met een nul. De tweede ronde zag met name in de top veel remises, waardoor na twee ronden nog slechts drie spelers 100% hadden: Joaquin, Joost en Bahman. Joaquin had dus wederom weten te winnen, van Keet. Spaan kwam niet verder dan remise tegen Sebastiaan. Jeugdtalent Mees wist te winnen van Wijnand.

In de derde ronde bleek Spaan te machtig voor Joaquin, terwijl Joost van Bahman won. Zo was Joost nog de enige met 100%. Verrassingen (op papier althans) deze ronde waren de overwinningen van Leonardo op Paul Dekker (die zijn kreupele paard tegen twee pionnen offerde, maar het stuk minder toch danig miste in het vervolg), Mees op Léon en Mart op Wijnand. De broederstrijd tussen Robin en Joris golfde heen en weer en werd uiteindelijk besloten met pat.

De vierde ronde zag de titanenstrijd tussen Joost en Spaan. Eerstgenoemde sloeg een grote slag door de partij te winnen. Er waren geen verrassingen deze ronde, al deed Arjen het prima door met zwart Maxim te kloppen. In de vijfde ronde voegde Joost het vijfde punt aan zijn totaal toe door te winnen van de tot dan toe sterk opererende Herman van Malde. De grote verrassing deze ronde was de winst van Mees op Paul Dekker.

Voor aanvang van de zesde ronde stond Joost bovenaan met 5 uit 5, gevolgd door Sebastiaan en Arjen met 4 uit 5. In deze ronde wist Joost ook Sebastiaan aan de zegekar te binden, terwijl Arjen met zwart onderuit ging tegen Michael. Zo werden Michael en Spaan de naaste achtervolgers van Joost met 1½ punt achterstand. Na deze ronde moesten drie jeugdspelers (Mart, Jungbin en Jungmin) afhaken. In de zevende ronde won Joost weer, van Michael, en ook Spaan wist te winnen, van Leonardo. Verrassingen waren dit keer de remise van Joaquin tegen Arend en de winst van Mees op Herman van Malde. Na deze ronde moesten helaas nog drie jeugdspelers richting bed (Mees, Joris en Robin), waardoor alleen Joaquin nog de jeugd vertegenwoordigde.

In de achtste ronde gebeurde het eindelijk: Joost verloor! Maxim bleek te sterk. Hierdoor kon Spaan tot op een half punt naderen door zelf van Bahman te winnen. De nummer 3 in de tussenstand, Sebastiaan, kwam niet verder dan remise tegen Michael. Joaquin deed het weer goed door Ed te verslaan.

Aangezien Joost de hele top al had gehad, kreeg hij in de negende ronde Arend tegenover zich. Dat bleek voor hem geen probleem. Spaan ging echter verrassend onderuit tegen Arjen! Hiermee was de marge tussen de eerste en tweede plaats weer 1½ punt geworden. Drie spelers stonden gedeeld tweede: Spaan, Sebastiaan en Arjen. Maxim, een ronde eerder nog verantwoordelijk voor de eerste nederlaag van Joost, ging nu zelf onderuit tegen Sebastiaan. Joaquin liet weer van zich horen door Bahman te trakteren op een nederlaag. Herman van Malde was na zijn start van 3 uit 4 inmiddels helemaal de draad kwijt en verloor weer, van Leonardo.

De tiende ronde bracht de koppositie van Joost niet in gevaar. Hij won zelf van Joaquin, waardoor hij zich al een ronde voor het einde clubkampioen snelschaak mocht noemen. Naaste achtervolgers Spaan en Sebastiaan wonnen ook, maar met 1½ punt achterstand was het pleit beslecht. Erkend niet-snelschaker Wijnand wist deze ronde te verrassen door Herman van Malde te verslaan.

De laatste ronde bracht bovenin geen verandering. De top 3 won "gewoon", waardoor Joost bovenaan eindigde met 10 uit 11, gevolgd door Spaan en Sebastiaan met 8½ uit 11. Arjen Klop presteerde prima door ongedeeld vierde te worden met 7½ uit 11. Goede prestaties, op basis van W-We, werden verder verricht door Leonardo (6 uit 11, +2,29) en Joaquin (5½ uit 11, +4,28). Verder genoemd mag worden de uitstekende 4 uit 7 van jeugdtalent Mees van Batenburg (+3,32). De eindstand en alle uitslagen zijn hier te vinden.