Clash voor promotie uit klasse 2B

door TL Jungbin, 26 april 2025


De achttallenronde in klasse 2B van maandag 24 maart was extra spannend. RSB-team 2 en Maassluis 1 speelden namelijk om promotie uit de klasse. Met een overwinning zouden we promotie in eigen hand hebben. Dit zou dus alleen gelden bij een overwinning. Hieronder een stukje van de partijen op volgorde van de opstelling.

1. Jungbin Lee: Ik speelde met wit een van mijn loper g5 systemen. Mijn tegenstander koos voor een zijvariant met het g6-opzet. Dit is objectief niet heel sterk voor zwart. Helaas wist ik niet de juiste voortzetting te vinden waarna zwart beter uit de opening kwam. Ik wist het gelukkig complex genoeg te maken waarna mijn tegenstander de tactische problemen op het bord niet wist te bolwerken. Ik won een kwaliteit waarna ik heel erg goed, tot bijna gewonnen stond. Ik koos voor het juiste strategische plan om mijn goede stelling om te zetten tot een vol puntje. Mijn tegenstander koos ervoor om tegenspel te zoeken bij mijn koning op de dame-vleugel. Ik was hier iets te veel van onder de indruk, waarna de geesten op het bord niet alleen bij geesten bleven. De compensatie van mijn tegenstander kwamen toen tot leven, waarna ik ook nog eens moest oppassen dat ik de partij niet zou verliezen. Gelukkig wist ik mijn koning te keepen, waarna er in remise berust kon worden.

2. Anshul Saxena: Anshul zette zijn gebruikelijke g6-systeem op het bord. Anshul behaalde een voordeeltje, aangezien hij een actieve loper had tegenover het slechte paard van zijn tegenstander. De activiteit van Anshul werd hierbij overweldigend, waarna hij een enorm ruimte-voordeel kon creëren. Dit resulteerde in een vol puntje voor Anshul.

3. Vicente Romero: Vicente kwam wat beroerd uit de opening. Het gebruikelijke gambiet-werk deed ditmaal niet zijn wonderen. Daarbovenop verslikte hij ook nog eens in een tactische oplossing van zijn tegenstander waarna de stukken weer de doos in konden.

4. Bahman Radfar: De tegenstander van Bahman speelde sterk in een standaard Siciliaanse opzet. Er gebeurde niet veel in eerste instantie. Dit resulteerde erin dat Bahman weinig aanknopingspunten kon vinden om druk te zetten. Op zet 36 blunderde de tegenstander van Bahman door zijn toren naar g2 te dirigeren. Zonder aarzeling brak Bahman in het centrum met d5 door, wat alle zwaktes in de stelling blootlegde.


5. Esko Balde: Esko kwam beter uit de opening met een groot ruimtevoordeel en veel activiteit in een konings-indische structuur met pionnen op c5, d6, e5 en f4 voor zwart. De pionstructuur voor wit was c4, d5, e4 en f3. Esko offerde een paard tegen de c5- en d6-pionnen om 2 sterke vrijpionnen te creëren op c4 en d5. Esko kreeg een sterk voordeel. Helaas miste Esko een mogelijkheid van zijn tegenstander om terug te offeren. Hiermee was ook het voordeel van Esko ver te zoeken. Esko stond een klein beetje beter in het resulterende eindspel. Helaas had hij alleen 20 minuten minder waarna hij besloot om in remise te berusten.

6. Wouter Scheffer: In een rustige d4-opening merkte Wouter dat hij weinig aanknopingspunten had tot tegenspel. De stelling van Wouter was solide, maar Wouter zag ook in dat zijn tegenstander gaandeweg zijn kleine voordeel probeerde op te bouwen. De tegenstander van Wouter koos echter voor een plotse, frontale koningsaanval. Helaas voor hem blunderde hij een loper weg en dus 0-1 in het voordeel van Wouter.

7. Arrian Rutten: Arrian kreeg met de witte stukken de caro-kann tegenover zich. De stelling leverde geen spanning op, na 12 zetten bood de tegenstander van Arrian remise aan. Het lukte Arrian niet om een fatsoenlijk plan te verzinnen. Wat vandaar ook resulteerde in een remise.

8. Ben Koppenens: Ben speelde op bord 8 tegen een sterkere tegenstander met wit. Hij opende d4 en Ben probeerde wat degelijks. Ben koos ervoor om wat stukken af te ruilen. Hij koos voor een stelling met wat minder risico. f6 zorgde alleen voor een wat zwakkere e-pion later. Wit deed een poging om daar een vork te plaatsen, maar gelukkig voor Ben overspeelde wit zijn hand hiermee. Na zet 17 moest wit dan ook een paard of loper gaan opgeven. Met een extra stuk voor Ben probeerde wit zich nog kranig te verweren. Ben had nog een sterk aantal zetten nodig om zijn grote voordeel om te zetten in een vol punt. Dit gebeurde allemaal met 1 minuut op de klok. Na een zware partij kreeg Ben dan ook een verdiend puntje.

 Maassluis 11867-RSR Ivoren Toren 218312½ - 5½
1.Arjen Kouwenhoven1948-Jungbin Lee1887½ - ½
2.Martin van der Hidde1938-Anshul Saxena19780 - 1
3.Marcel Bergen1928-Vicente Romero18941 - 0
4.Jos Kruidenier1928-Bahman Radfar18400 - 1
5.Michael Kroes1900-Esko Baldé1838½ - ½
6.Gert Dijkstra1786-Wouter Scheffer18150 - 1
7.Dirk Brijs1785-Arrian Rutten1819½ - ½
8.Peter Swart1723-Ben Koppenens15730 - 1