We misten je, Arend!

door Leonardo, 29 april 2024


RSR Ivoren Toren 2 heeft afgelopen vrijdag de grootste nederlaag van het seizoen doorstaan. Met 2½ punt, dus het valt allemaal wel mee. En tegen de koploper van de klasse. En met deze winst zijn ze bijna gegarandeerd kampioen. Maar enfin, de wedstrijd.

Mij werd gevraagd om als teamleider op te treden in Arends absentie. Op bord 1. En ik trad ook op als wedstrijdleider. De drie petten werden me gelukkig niet te veel. Na twee uur lang een redelijk gelijke positie te hebben kwam er bijna bingo (zes stukken op de c-lijn, waaronder vier torens, allemaal kijken naar mijn pion). Na een onnauwkeurig b4 van mijn tegenstander kon ik alles afruilen en bleef er een remisestelling over. Gekeken naar de rating van de heer Ronald Ruijtenberg, kan ik er vrede in vinden.

Op bord 2 had onze eigen Jungmin een moeilijke partij. Van de analyse na de partij heb ik van diens tegenstander Niels vernomen dat Jungmin een aardige partij heeft gespeeld, en alleen ergens een tactiek heeft gemist. Zonde, maar mijn respect voor Jungmin blijft onveranderd. Ik denk nog steeds aan vorig seizoen, toen wij een hele leuke partij in de interne competitie hebben gespeeld. Hij speelde zo aanvallend, dat niks van mijn "veilige" strategie overbleef. Ik hoop dat hij vaker invalt!

Op bord 3 zat onze Champions League speler Wouter. Hij heeft vast niet veel positief te spreken over deze partij. Van wat ik heb meegekregen stond Wouter al gauw materiaal achter. Of hij daaruit compensatie haalde bleek beantwoord te worden toen hij uiteindelijk zijn partij verloor. Ik leef met hem mee, maar we moeten door, zeker als meneer Scheffer nog een splash wil maken in onze eredivisie. Succes!

Op bord 4 zat onze eigen Arrian. Arrian vertelt over zijn partij: “Ik kreeg met wit aan bord 4 een Siciliaanse Draak voorgeschoteld. Toen mijn tegenstander de overhand leek te gaan krijgen op de damevleugel, zette ik een aanval op de koningsvleugel op. Dat ging aanvankelijk goed, tot het volgende kritieke moment:


Stelling na 33...Tc8-c4

Met weinig tijd op de klok rekende ik niet ver genoeg en verloor na 34. Txd6? Db8 35. Df4 Txe4 Df6+ een stuk. Er was echter een redding via 34. Pxd6 Kxf6 35. Pxc4 Lxc4 36. Df4+ en wint het stuk terug (deze variant had ik dus niet ver genoeg doorgerekend). Wel een aardige trainingsopgave, overigens. Gezegd moet worden dat de tegenstander zich ook uitstekend verdedigde. Wat later ging ik in verloren stelling door de vlag.”

Op bord 5 zat onze enige winnaar van de dag, Rik. De laatste partij die bezig was, overigens. Bedankt, Rik, dat je ons van de winstloosheid hebt verlost! Rik had dit te zeggen over de partij:
“Mijn tegenstander en ik bleken erg aan elkaar gewaagd. Hierdoor waren we bijna 2 uur bezig om de stukken beter te plaatsen en elkaars aanval te pareren, zonder ook maar een pion af te ruilen. Een iets minder nauwkeurige zet van mijn tegenstander bracht daar de eerste verandering in aan. Hierdoor kon ik een pion winnen, maar moest daarvoor wel het loperpaar opgeven. Mijn tegenstander ging daardoor aanvallender spelen, terwijl ik probeerde meer stukken af te ruilen om beter bij zijn zwakke plekken te komen. Zijn aanval sloeg niet goed door en het lukte mij om steeds meer druk op zijn zwakke pionnen zetten. Toen ik de derde pion buit dreigde te maken, vond mijn tegenstander het voldoende en gooide hij de handdoek in de ring.”

Op bord 6 zat Ed. Een succesverhaal voor ons team, namelijk een remise! Weer een half puntje te pakken! Ed: “Mijn tegenstander speelde met zwart de Aljechin opening. Met wit had ik al vele jaren deze opening niet meer gespeeld. Ik ontweek daarom de eigende banen en dreigde met dreigingen. Dit kostte zwart veel tijd. Bovendien kwamen zijn twee paarden weer terug op de achtste rij. Een gewaagde variant die begint met g2-g4 heb ik over het hoofd gezien. Toen de druk niet verder vergroot kon worden, zag ik aankomen dat hij een goede en ik slechte loper zou overhouden in het eindspel. Daarom heb ik de stelling vereenvoudigd en remise geaccepteerd.”

Op bord 7 hadden we Jeffrey. Jeffrey zei dit over de partij:
“Ik kwam goed uit de opening in een ruilvariant van het Frans. Mijn tegenstander wachtte met rokeren totdat het te laat was. Zijn koning kwam op d2 terecht. Ik had groot voordeel op dat moment. Twee slechte zetten later kwam mijn dame in een loper-vork terecht en kon ik helaas opgeven :-("Op bord 8 werd een hele leuke partij gespeeld. Ik laat Léon het zelf vertellen:
“Als invaller had ik het voorrecht aan bord 8 met wit te spelen. Uiteraard opende ik 1. b4. Na enige aarzeling reageerde mijn tegenstander met 1...d5. En na d4 en d3 zijn we op de derde zet het boek al uit (in elk geval mijn boeken).


Stelling na 3...d3. Ik sloeg terug met de e-pion, waarschijnlijk is cxd3 beter.

In het middenspel verlies ik uiteindelijk twee pionnen, onder meer omdat ik geen zin had om een opening van de b-lijn toe te laten. Wel kreeg ik een vooruitgeschoven pion-post op b6. Sokolsky kijkt vanuit de hemel tevreden toe, maar of het twee pionnen waard is?


Op de 36ste zet kan ik een pion op a5 slaan en ben na 36...Td7 aan zet.

Is Lxc6 winnend met de nu nog ver verwijderde zwarte koning op f8?

In de analyse na afloop leek het er wel even op, maar Houdini denkt daar anders over. Ik koos voor de veilige positionering van mijn g- en h-pionnen op de zwarte velden. De zwarte koning wandelt naar Ke7.

Met nog 6 minuten op de klok tegen mijn drie kwartier vond mijn tegenstander het welletjes en bood op de 40ste zet remise aan. Deze accepteerde ik opgelucht zonder overleg met mijn teamleider (foei!) met nog steeds een pion achter. Een enerverende partij."

Nog één wedstrijd te gaan. Maak je borst maar nat, HZP Schiedam. The only way is up!

 RSR Ivoren Toren 21782-Overschie 218332½ - 5½
1.Leonardo Ayala1887-Ronald Ruijtenberg1969½ - ½
2.Jungmin Lee1846-Niels van Diejen18500 - 1
3.Wouter Scheffer1807-David van der Vloed18850 - 1
4.Arrian Rutten1809-Kris van den Heuvel18970 - 1
5.Rik Wortman1766-Menno Maarsen17661 - 0
6.Ed van Doorn1754-Fokke Lindeboom1796½ - ½
7.Jeffrey Ouwersloot1701-Cor van Lennep17470 - 1
8.Leon Cornelissen1683-Mario Dirks1756½ - ½