RSR 2 pakt eerste matchpunt

door TL Arend, 30 september 2023


Vrijdag 29 september speelde het 2e de eerste wedstrijd in het nieuwe seizoen tegen Fianchetto 2. Het team speelt in bijna dezelfde opstelling als vorig seizoen. Angelo Ayala werd vervangen door Ed van Doorn.

Wie gedacht had dat teamleider Arend (bord 2, wit) het goede voorbeeld zou geven door fris en fruitig zijn tegenstander naar de strot te vliegen werd teleurgesteld. Na een paar onnauwkeurigheden van wit in het geweigerd damegambiet stond Ben Riksen beter. Het vooruitzicht om urenlang een geïsoleerde pion op d4 te moeten verdedigen, zonder aanvalskansen, maakte dat ik na 15 zetten remise aanbood, wat gelukkig geaccepteerd werd door Ben. Hierna kon ik de andere partijen gaan volgen. Wat een heerlijke rust in de zaal! En wat een contrast met de drukte bij de ingang van de Banier om 8 uur, toen de cursisten van een Rap-workshop het pand verlieten, waarbij de nodige rap-folklore te horen viel, waaronder een pistoolschot of vuurwerkbom, waar we natuurlijk al niet meer van opkijken in Rotterdam.

Op bord 3 speelde Jungbin tegen René Mersch een solide partij met zwart. Hij behaalde moeiteloos een gelijkspel.

Op bord 1 leek Leonardo met zwart een zware avond tegemoet te gaan. Een witte pion op h6 maakte dat zwart steeds moest oppassen voor mat op g7.

Arrian (bord 4, wit) had na ruil van een paar stukken een stelling waarin nog alles mogelijk was, met zwakten aan beide kanten. Omdat Arrian aangaf “roestig” te zijn overwoog hij een remiseaanbod van zijn tegenstander Cenk Ergen te accepteren. Daar kon ik moeilijk iets tegen inbrengen.

Wouter op 5 met zwart leek een ruimtelijk overwicht te hebben, dat gaande de avond steeds minder van betekenis werd. Hier werd tot remise besloten.

De eerste die een vol punt binnenhaalde was Ed op 8 met wit, die in een Benoni eerst een pion won en later een kwaliteit. Ed checkte een kwartier lang of hij met Te8+ mat in twee kon geven, en inderdaad, terwijl mijn hartslag de 180 haalde, voerde hij die zet uit.

Leo (6, wit) was in de opening een pion kwijtgeraakt en zijn koning werd bedreigd door het loperpaar van zijn tegenstander Yuri Verlinden. Die vond geen beslissende opening in Leo’s verdediging, en gaf wel een volle loper weg, waarna hij nog wel 3 pionnen voor een stuk had. Deze pionnen gebruikte hij niet handig waardoor Leo een vesting kon bouwen.

Ondertussen had Jeffrey (zwart op bord 7) in een gelijke stelling even geen rekening gehouden met het doorlopen van een vrijpion van zijn tegenstander, waarna hij meteen kon opgeven.

Bij een stand 3-3 waren Leonardo en Leo nog aan het spelen. Leonardo leek het gevaar even te hebben afgewend nadat hij de pion op h6 had veroverd en een pion voor stond. In het toreneindspel stonden de toren en koning van Guido Blankenstein echter zo actief dat zwart niet anders kon dan zijn g- en h-pion opspelen, die hij beide zou verliezen, waarna het snel uit was.

Onze hoop was nu gevestigd op Leo, die veel meer tijd had dan Yuri, maar geen winstkansen leek te hebben. Echter, in tijdnood zag Yuri een paardvork over het hoofd wat hem een volle toren kostte. Nu won Leo eenvoudig. Zo kwamen we toch nog aan een matchpunt tegen deze sterke tegenstander.

 RSR Ivoren Toren 21634-Fianchetto 216994 - 4
1.Leonardo Ayala1753-Guido Blankenstein19000 - 1
2.Arend Bongers1713-Ben Riksen1755½ - ½
3.Jungbin Lee1585-Rene Mersch1779½ - ½
4.Arrian Rutten1664-Cenk Ergen1673½ - ½
5.Wouter Scheffer1642-Ad de Veld1657½ - ½
6.Leo Veth1590-Youri Verlinde16361 - 0
7.Jeffrey Ouwersloot1523-Erik van den Berg16000 - 1
8.Ed van Doorn1599-Fred van Gent15921 - 0