RSB-2A: Alleen onze jongeren scoren

door Arrian, 15 oktober 2022


TL Rik had gekozen voor een mix van vier jongeren en vier "ouderen" in de wedstrijd van RSB-team 2 tegen 3-Torens 1. Het resultaat: de vier jongeren (13 t/m 23 jaar) scoorden 3½ punt, terwijl de ouderen (allemaal 50+) het een en ander verprutsten en uiteindelijk 0 punten behaalden. En dus een - toch naar gevoel onnodige - 3½-4½ nederlaag. Wordt het rampseizoen van vorig jaar herhaald? Het is te hopen van niet.

De score werd al snel geopend door Manixia, die met zwart speelde aan bord 7. Als een stofzuiger raapte ze het ene na het andere stuk op, al dan niet na wat stappentrucs (1-0).

Haar jongere broer Rawi bouwde met wit aan bord 8 gestaag aan een aanval op de zwarte koning. De tegenstander dacht met wat noodzakelijke verdedigers op avontuur te moeten gaan om de witte koning te bedreigen, maar dat kostte veel te veel tijd. En dus ging Rawi er dwars doorheen en zette hij de zwarte koning fraai mat (globaal: wit: torens op de open g- en h-lijn, pion op h7, witte dame op de g-lijn vóór de toren; zwart: koning op h8, torens op de 8e lijn. Rawi speelde Dg8+, zwarte toren sloeg dame op g8, en toen hxg8D mat: aftrekdubbelschaak!) (2-0).

Aan bord 6 was Shakir met zwart geduldig aan het proberen gaten te vinden in de stelling van de tegenstander. Helaas werd een counter fataal, wat een stuk en de partij kostte (2-1).

Jungmin (wit, bord 4) had met pijn en moeite een pion gewonnen. In de open stelling met voor beiden een dame en een toren en ongelijke lopers bleef Jungmin zoveel dreigingen creëren, ondanks gierende tijdnood, dat de tegenstander uiteindelijk niets anders dan opgave restte (3-1).

In de partij van Leonardo, die met zwart aan bord 1 speelde, had ik niet de indruk dat het evenwicht echt verbroken werd. Ondanks een pionnetje voorsprong, maar met ongelijke lopers, was en bleef het remise (3½-1½).

Hoofdbrekens waren er al snel bij Arrian aan bord 3, die met zwart geconfronteerd werd met een voor hem niet zo bekende opening. Het was al snel - naar zijn gevoel - keepen geblazen, en dat ging hem goed af. Hij belandde uiteindelijk in een eindspel met loper tegen paard en één pion minder, maar door zijn veel grotere activiteit stond het nog wel gelijk (aldus ook de engine achteraf). Tja, het eindspel was en bleef voor Arrian wel lastig, en toen kwam de onnodige blunder (paardvorken over het hoofd gezien, zie onder), waarna direct kon worden opgegeven (3½-2½).Stelling na 36.g5. Volgens de engine is nu de enige goede zet Lf8 (waardering +0,08). Arrian dacht echter 36....h5 te kunnen spelen, waarna 37.Pg3+ voor hem als een complete verrassing kwam. Na het antwoord 37...Kd4 (wat ook nog de loper gaat kosten via Pf5+) gaf hij gedesillusioneerd op.


Bij Arend, met wit spelend aan bord 2, was het een ingewikkelde partij, waarbij zijn tegenstander zeer irritant de stelling binnendrong met de zwarte dame en de zwartveldige loper. Mijn indruk was dat Arend, toen dat had gekund, die loper had moeten ruilen tegen een van zijn paarden. Maar dat liet hij na. Toch wist hij een eindspel te bereiken met toren + 2 paarden tegen 2 torens, maar de geslonken bedenktijd sprak niet in zijn voordeel. Toen hij de zwarte a-pion te ver liet oprukken, was het helaas gedaan (3½-3½).

Een groot drama speelde zich af op bord 5, waar Wouter de zwarte stukken hanteerde. Na eerst zorgvuldig manoeuvreren leek hij beter te staan. De tegenstander ontketende op de inmiddels open h-lijn een zware aanval op Wouters koning. Die leek hij in eerste instantie afgeslagen te hebben, waarbij hij ook nog een stuk won. Echter, eens te meer bleek dat penningen erg irritant kunnen zijn, en dat kostte Wouter een toren. Even later werd hij ook nog mat gezet (3½-4½).

Hopelijk rapen de ouderen in het team zichzelf weer bij elkaar, om vervolgens te gaan vlammen in de volgende wedstrijd, op vrijdag 18 november uit tegen CSV 2. En de jongeren moeten hun mojo behouden, natuurlijk!

 RSR Ivoren Toren 21601-3-Torens 115433½ - 4½
1.Leonardo Ayala1729-Martin van Vaalen1612½ - ½
2.Arend Bongers1706-Henk Springer17030 - 1
3.Arrian Rutten1687-Arjen Hofman16040 - 1
4.Jungmin Lee1558-Giovanni Netten14331 - 0
5.Wouter Scheffer1592-Emanuel Lont14970 - 1
6.Shakir Salih1486-Hans van der Burg14080 - 1
7.Manixia Wortman1529-Rohan Malik1 - 0
8.Rawi Wortman1517-Aad van Dop1 - 0