RSR2 test positief

door TL Arend, 9 oktober 2021


Eindelijk weer een kans om nieuwe plekken te ontdekken in Rotterdam! Onésimus speelt tegenwoordig in het gebouw van de Pierre Bayleschool in Crooswijk. Een gebouw van hooguit dertig jaar oud maar ondanks (of dankzij) de hufterproof uitvoering al behoorlijk uitgewoond. In ons compacte speelzaaltje, met wanden van kaal metselwerk, hingen whiteboards met onderwijsjargon. Daartegenover een muur met resten van een afgescheurde poster die aan braakselsporen deed denken, en in de muur daarnaast een klein bovenraampje met daaronder de druipresten van een lekkage of een kitbehandeling. Tel daarbij op een broeierige virusvriendelijke atmosfeer, en alle voorwaarden voor een heerlijk schaakavondje waren vervuld.

Na anderhalf jaar onderbreking was het de vraag hoe de teams gevuld konden worden. Bij Onésimus 1 ontbreken drie sterke spelers uit de basis van vorig jaar. Zij werden vervangen door spelers die de gemiddelde leeftijd van het team bepaald niet verlaagden.

RSR 2 kan aantreden met een mix van jeugd en ervaring: met jeugd(ige) spelers Jungbin Lee, Angel Centeno en Leonardo Ayala. Onze opstelling was optimaal. Angel, onze dunste speler, was opgesteld op bord 5, op de plek in de hoek van de zaal die alleen per kangoeroesprong bereikbaar was.

Angel was ook de eerste die een half punt binnenhaalde. Arrian, die er beter zicht op had, vertelde dat Angel een hele tijd een pluspion heeft gehad, maar dat die uiteindelijk verloren ging waarna een potremisestelling overbleef.

Links naast mij zat aan bord 2 Arjen Klop, wereldkampioen Zelfbeheersing, die Murdoch MacLean, wereldkampioen Irritante geluiden, met zwart in de pan hakte. Hij maakte het mooi af met een torenoffer. Een 1½-½ voorsprong voor ons.

Leonardo op bord 4 had met zwart in een Spaanse opening niet gerokeerd en er dreigde van alles binnen te vallen over de d-lijn. Hij wist de schade beperkt te houden. Toen zijn tegenstander Clement van Eijsden remise aanbod kon hij dat niet weigeren.

In mijn partij op bord 3 tegen Wijnand Rijnders kreeg ik een Aljechin voorgeschoteld. Misschien te vroeg mijn pion op e5 geruild tegen e6. Daarna kreeg ik een groot ruimteoverwicht op de damevleugel, maar kon er geen zaken mee doen. Daarom maar remise aangeboden.

Jungbin Lee kwam met zwart in een lastige Benoni-stelling terecht en had een grote achterstand op de klok, die hem fataal werd. Hij had veel bedenktijd geïnvesteerd in een zet die hem niets opleverde. Als hij leert om zijn bedenktijd praktischer in te delen zal hij zeker punten gaan pakken! 2½-2½.

Toen ik voor het eerst bij Wouter Scheffer een kijkje nam gaf hij pardoes een pion en een kwaliteit weg. Sorry Wouter. Nu stonden we achter.

Op bord 1 maakte onze invaller Michiel de Ruiter in een eindspel van paard tegen loper de pionnen van Anton Moolenaar buit. Daarmee werd het weer gelijk: 3½-3½.

Als laatste was Arrian bezig in een eindspel met voor beide spelers een toren en een paard en zes (Arrian) tegen zeven pionnen. Hij speelde al een flinke tijd op zijn increment, terwijl zijn tegenstander zijn zeer ruime tijdvoorsprong snel onder de 10 minuten zag dalen. De kans op ongelukjes in dit soort stellingen is groot, daarom maakte ik Arrian erop attent dat bij remise de uitslag 4-4 zou worden. Tot mijn opluchting bood Henk Henderson daarop even later remise aan, omdat hij geen winstweg meer zag.

Een prima resultaat tegen een van de sterkste teams in de poule.

 Onesimus 11779-RSR Ivoren Toren 217054 - 4
1.Anton Moolenaar1906-Michiel de Ruiter18470 - 1
2.Murdoch Mac Lean1850-Arjen Klop0 - 1
3.Wijnand Rijnders1822-Arend Bongers1771½ - ½
4.Clement van Eijsden1774-Leonardo Ayala1728½ - ½
5.Cees Schoolenberg1745-Angel Centeno1708½ - ½
6.Henk Henderson1737-Arrian Rutten1700½ - ½
7.Taco Albers1708-Wouter Scheffer16271 - 0
8.Marcel van der Linden1688-Jungbin Lee15531 - 0