Tweede RSB-team komt tekort tegen Krimpen a/d IJssel 2

door TL Arend, 29 januari 2020


In een pannenkoekenhuis met de ludieke naam "de Pannekoe" te Krimpen aan den IJssel beleefde het tweede team op maandag 27 januari een moeilijke avond. Niet omdat de pannekoeken niet smaakten (op maandag was de keuken gesloten), maar omdat onze schaakkrachten, toen de rekening werd opgemaakt, kwalitatief en kwantitatief tekortschoten.

De nederlaag van 5½-2½ had kleiner kunnen uitvallen, ALS Leo (om maar iemand te noemen) zijn gewonnen stelling rustig had uitgespeeld en niet was gaan meevluggeren met zijn tegenstander die in gierende tijdnood zat, en ALS Bahman niet de weg was kwijtgeraakt in zijn overvolle schaakagenda, en ALS Paul de combinatie van zijn ruim 70 jaar jongere tegenstander had weerlegd.

Maar de nederlaag had ook groter kunnen uitvallen, ALS Evert niet zo taai een slecht eindspel had verdedigd tegen Eduard Hoogeboom die het moeilijk had met de klok, waardoor hij met remise ontsnapte, en ALS Arrians tegenstander zijn voordeel beter had uitgebuit.

Na bijna een uur spelen werd een donderend geraas vanuit het restaurant hoorbaar in de speelzaal. Daar zul je Bahman hebben, dacht ik, hij wordt door bereden escorte van de marechaussee naar onze speelzaal gebracht zodat hij zijn tegenstander van het bord kan vluggeren. Deze droom werd gauw verstoord. Het bleek de eigenaar van een auto te zijn die niet weg kon door een slecht geparkeerde auto.

Wouter werd langzaam van het bord geschoven door David Berendsen, en Arend liet toe dat zijn koningsvleugel werd weggeslagen door een paardoffer voor twee pionnen door Remko Moerkerken. Door tijdig materiaal terug te geven kon hij diens aanval pareren. Daarna maakte Remko nog meer materiaal buit, maar door zijn ontwikkelingsvoorsprong kon Arend een zetherhaling afdwingen.

Arjen was als laatste bezig tegen Marius Strijdhorst, in een onoverzichtelijke stelling. Hij wist diens dame te veroveren maar moest daarna nauwkeurig spelen om te voorkomen dat een van de pionnen van Marius promoveerde. Dit karwei rondde hij bekwaam af.

 Krimpen a/d IJssel 21796-RSR Ivoren Toren 217265½ - 2½ 
1.Marius Strijdhorst1925-Arjen Klop0 - 1 
2.Jan Sluiter1872-NO1 - 0Regl.
3.Remko Moerkerken1860-Arend Bongers1783½ - ½ 
4.Alan Bakija1749-Paul Dekker17411 - 0 
5.David Berendsen1770-Wouter Scheffer16851 - 0 
6.Kees Greevenbosch1792-Arrian Rutten1670½ - ½ 
7.Eduard Hoogenboom1715-Evert Mulder1833½ - ½ 
8.Thomas Boeren1683-Leo Veth16411 - 0