Tweede ontsnapt uit Schiedamse jungle met een punt

door TL Arend, 11 oktober 2019


Leo en ik togen per auto naar Tuindorp Schiedam, de speellocatie van de (bijna) fusieclub Fianchetto/HZP Schiedam. De Tom Tom had moeite de weg te vinden in de wirwar van gangetjes en paadjes tussen het weelderig struikgewas. We lieten de auto achter in een fuik waaruit geen ontsnapping mogelijk leek en besloten onze expeditie te voet voort te zetten. We troffen het dat we de reïncarnatie van de heer Foppe, leraar Duits uit van Kooten en de Bie, op zijn avondwandeling troffen die ons in onberispelijk Nederlands de uitweg uit de mêlee van kabouterhutjes wees: een voetpad over een dammetje over de Amazone, en daar doemden de barakken aan de Perenlaan voor ons op.

Bij binnenkomst al een gezellige drukte rond de bar en aan de tafeltjes, leuk om die schakerssfeer na maanden zomerpauze weer te ervaren. Afgaand op de bevolkingssamenstelling (oud en wit natuurlijk) wel een avondje om rekening te houden met een inval van de diversiteitspolitie.

Onze tegenstanders waren een mengeling van Schiedamse en Vlaardingse bloedgroepen. De score werd geopend door Arrian (bord 7) die een remiseaanbod had ontvangen en mij als teamleider permissie vroeg om de rest van de avond aan de puzzel van het speelschema van de RSB-viertallencompetitie te mogen werken.

Daarna kwamen we op achterstand door Arends (bord 4) onvermogen om de eenvoudige weerlegging van een loperoffer op h6 te vinden, met mat als resultaat.

Het goede voorbeeld werd gegeven door Bas aan bord 3, die vanuit de opening Frans Groenewegs koning in het midden vasthield met een kwaliteitsoffer en pionoffers, om hem met torens en dame midden op het bord mat te zetten. Daarmee was de stand weer gelijk. De overige borden boden een wisselend beeld. Bob (bord 2) stond een pion voor bij goede stelling. Leo (bord 8) werd in een wurggreep gehouden en verbruikte veel tijd om speelbare zetten te vinden. Paul (bord 5) werd in een eindspel langzaam weggeschoven. Wouter (bord 5) kreeg met zwart een initiatief, maar geen directe winstkansen.

Rond elven vielen de beslissingen. Bob won nog meer materiaal en de partij: 2½-1½ voor ons. Leo moest de handdoek in de ring werpen tegen van Toor: 2½-2½. Wouter kon profiteren van een blunder van zijn tegenstander en kwam door een paardvork een toren voor: 3½-2½ voor.

De overgebleven borden 1. Arjen en 5. Paul boden weinig hoop. Arjen had een kwaliteit moeten inleveren, kreeg daar een mooi paard op d6 voor terug, maar dit gaf niet genoeg compensatie. Zijn tegenstander had echter nog maar drie minuten op de klok en koos voor zetherhaling. Daarmee was het eerste matchpunt binnen.

Nu was alle aandacht gericht op Paul die een eindspel met 2 pionnen minder moest verdedigen. Zijn tegenstander verloor door een slordigheid een van die pionnen, waardoor Paul goede kans op remise leek te hebben. Dan moest hij met zijn koning naar de vrijpion van zijn tegenstander lopen. Helaas koos de koning voor een omweg, waardoor hij net te laat kwam. Daarmee hebben we een matchpunt en is alles nog mogelijk in klasse 2C.

 Fianchetto/HZPS 21709-RSR Ivoren Toren 217434 - 4
1.Guido Blankenstein1817-Arjen Klop½ - ½
2.Bas van Driel1807-Bob Hoos18560 - 1
3.Frans Groeneweg1752-Bas Muntslag18250 - 1
4.Cenk Ergen1664-Arend Bongers17831 - 0
5.Bart Germeys1663-Paul Dekker17411 - 0
6.Bela Hlavaj1660-Wouter Scheffer16850 - 1
7.Youri Verlinde1553-Arrian Rutten1670½ - ½
8.Kees van Toor1759-Leo Veth16411 - 0