Toiletgate in Berkel en Rodenrijs

door TL Arend, 3 april 2019


Velen zullen zich nog de beschuldiging van Topalov aan het adres van Kramnik herinneren, die zich in hun match opvallend vaak naar het toilet begaf, om daar een computer te raadplegen. Deze affaire kwam bekend te staan als Toiletgate. Op ons amateurniveau kunnen zulke incidenten zich ook voordoen. Bij aankomst in de ontmoetingsplaats van de Wijnstokgemeente, waar wij tegen 3 Torens aantraden, werd de hal versperd door het uitgestoken been van Mischa, onze invaller, die zittend op de vloer zijn schoenzolen bewerkte met een toiletborstel. Mijn eerste ingeving was dat hij deze vorm van voetzoolmassage nodig zou kunnen hebben om stress kwijt te raken en in de juiste gemoedstoestand te komen voor de wedstrijd. De verklaring bleek echter veel eenvoudiger. Mischa verwoordde het zelf in een huishoudelijke mededeling aan de vrijwilligers van 3-Torens die de bar bedienden: hij was bij het bezoek aan het herentoilet in een grote boodschap gaan staan, die daar voor de toiletpot gedeponeerd was. Nauwelijks verbaasd, zei een van de vrijwilligers dat dit vast van een jeugdspeler afkomstig moest zijn. Na enig gemompel kwam de andere vrijwilliger met een oplossing voor dit ongemak die briljant was in zijn eenvoud: laten we het herentoilet maar afsluiten en het damestoilet opengooien. Deze rechtlijnige maar creatieve oplossing was meteen een waarschuwing voor de schaakkracht die in deze vereniging aanwezig zou kunnen zijn. Ik moest ook meteen denken aan de vrijgemaakt gereformeerde vrijwilligster die volgende ochtend de Wijnstok zou komen reinigen en daar dit onverwachte kleinood zou aantreffen.

Maar dan de wedstrijd, 3-Torens 1 tegen ons RSB-team 2. Leonardo was als eerste klaar. Met wit op bord 7 versloeg hij Hans van der Burg. Kort daarop maakte Leo met een kreet duidelijk dat er iets niet goed was gegaan. Hij gaf een stuk weg in een goede stelling en kon opgeven. In mijn partij aan bord 1 tegen Menno Hoogenes kwam een semi tarrasch op het bord. Zwart koos niet voor de stofzuigervariant maar voor een agressieve opstoot op de damevleugel. Deze voorbarige actie leverde mij een pion op en een breed maar kwetsbaar centrum. Zwart kon deze pion daarom terugwinnen. Hier bood ik remise aan omdat de stellingen van Arrian, Mischa en Shakir er goed uitzagen. Dit werd geweigerd, en in het eindspel maakte zwart een fout die de partij kostte. De kans op een forse overwinning leek groot. Mischa had een kleine kwaliteit gewonnen en won daarna ook een toren. Dat bracht de stand op 3-1 voor ons. Arrian had een pluspion maar vond in tijdnood geen weg naar de winst. Zijn remiseaanbod werd aanvaard: 3½-1½ voor ons. Wouter hield Henk Springer goed onder druk en won materiaal. Na een serie wanhoopsoffers van Springer kon Wouter zijn punt bijschrijven, en is hij samen met Leo topscorer geworden met 5½ punt.

Paul verdedigde tegen Martin van Vaalen een stelling waarin hij een pluspion had maar onder druk stond. Toen hij het ergste achter de rug had gaf hij zijn pluspion weg, waarna zijn stelling onhoudbaar werd. Shakir was als laatste bezig maar wist niet goed wat hij met zijn extra stuk moest beginnen. In hoge tijdnood liet hij zich trucen door Rinus van der Linden. We bleven daarom steken op 4½ punt. Als WSV donderdag verliest kunnen we misschien de beste nr 2 in de 2e klasse worden.
   3-Torens 1              1619 - RSR Ivoren Toren 2      1631 3½ - 4½
1. Menno Hoogenes          1823 - Arend Bongers           1777 0  - 1
2. Martin van Vaalen       1731 - Paul Dekker             1799 1  - 0
3. Henk Springer           1697 - Wouter Scheffer         1651 0  - 1
4. Cok van Grevenbroek     1597 - Arrian Rutten           1684 ½  - ½
5. Egbert Berghout         1593 - Leo Veth                1643 1  - 0
6. Rinus van der Linde     1607 - Shakir Salih            1532 1  - 0
7. Hans van der Burg       1482 - Leonardo Ayala          1522 0  - 1
8. Jan Breugem             1419 - Mischa van Vlaardingen  1442 0  - 1