Tweede team blijft in de subtop in RSB klasse 2B

door TL Arend, 13 januari 2019


Het tweede heeft beide matchpunten meegenomen uit Hoogvliet. Op grond van het ratingverschil mocht dit verwacht worden. Het had enige voeten in de aarde om een vervanger te vinden voor Evert, maar uiteindelijk waren Leonardo en zijn chauffeur Angelo Ayala de reddende engelen.

Een sfeerimpressie van Hoogvliet en omstreken moet kort zijn, want door de miezerende regen heb ik daarvan weinig meegekregen. Een eindeloze reeks blokkendozen, keurig gerangschikt, nergens iets ronds of onregelmatigs te bekennen. Zo ook de speelzaal. De mensensoort kan kennelijk wel goed gedijen in deze omgeving, want de ontvangst bij Ashtapada was hartelijk.

Leonardo speelde met wit aan bord 3 een erg onregelmatige opening, maar manoeuvreerde in het middenspel handiger dan zijn tegenstander. Toen Leonardo een pion voor stond en RSR op een ander bord een punt incasseerde bood Leonardo's tegenstander remise aan. Dit herhaalde hij toen hij 2 pionnen achterstond en opnieuw een punt binnenrolde voor RSR. Leonardo bleef stug doorschaken, en voordat hij een derde remiseaanbod kon ontvangen zette hij zijn tegenstander mat.

U raadde al welke punten binnenrolden: Leo en Wijnand maakten zoals gebruikelijk in rap tempo gehakt van hun tegenstanders. Leo is een van de topscoorders in RSB klasse 2B. De heren zouden op een hoger bord niet misstaan. Misschien volgende keer ...

Op bord 1 had Paul Dekker de taak om tegen de sterke Joey Brokaar een remise uit het vuur te slepen. Lang ging dit goed, maar Paul kreeg een dubbelpion en had geen tegenspel. Uiteindelijk verloor hij die pion, en miste later nog een kans op remise in een toreneindspel met 3 vs 2 pionnen op de koningsvleugel.

Arrian was door een vergissing van TL Arend achter de zwarte stukken beland op bord 4 tegen Ralph Simon. Desondanks ging hij er voor zitten en bouwde een dreigende aanval op de koningsvleugel op. Hij leek zijn tegenstander onder de voet te lopen en toen gebeurde het volgende:

Stelling na 27.Dd2

Arrian (met zwart dus) dacht hier over verschillende zetten, waaronder Th8 (achteraf de enige zet), maar besloot - met niet al te veel tijd meer op de klok - tot 27...c6. Tot zijn afgrijzen antwoordde zijn tegenstander met 28.Pxg4. Oeps, opeens dreigt P(x)h5+ met vork op dame en koning. Dan maar 28...Dg5. De douche werd wel heel ijselijk na 29.Pe6+. Alsnog de dame pleite, dus opgegeven.

Wouter speelde met wit op bord 5 en wist na lang manoeuvreren zijn tegenstander op de knieën te krijgen. Ondertussen had Shakir, die zich niet 100% voelde maar wel wilde meespelen (that's the spirit) de vlag moeten strijken.

In mijn eigen partij op bord 2 met zwart had ik na een koffiehuisopening een overwicht opgebouwd en 2 pionnen voorsprong. Door een kleine slordigheid leverde ik een daarvan weer in, en leek er weinig meer dan remise in te zitten. Toen beging mijn tegenstander een fout die hem een volle toren kostte. De eindstand kwam hiermee op 5-3 in ons voordeel.

Op de terugweg naar Rotterdam wist Paul mij als een volleerd rijinstructeur door de mist en regen veilig naar Rotterdam Noord te loodsen. Toch mooi meegenomen, dat we het eeuwfeest niet met 2 ontbrekende leden hoeven te vieren.
  Ashtapada 1       1588 - RSR Ivoren Toren 2   1653 3 - 5
1. Joey Brokaar      1991 - Paul Dekker       1799 1 - 0
2. Dennis Barendrecht   1509 - Arend Bongers      1777 0 - 1
3. Herman van Os      1410 - Leonardo Ayala     1522 0 - 1
4. Ralph Simon       1643 - Arrian Rutten      1684 1 - 0
5. René Tobé        1462 - Wouter Scheffer     1651 0 - 1
6. Ed de Graaf       1598 - Shakir Salih      1532 1 - 0
7. Eric de Ronde        - Leo Veth        1643 0 - 1
8. Peter den Heijer    1504 - Wijnand Dobbinga    1614 0 - 1