Team 2 RSB pakt punt tegen Onésimus 2. Telepathie in de Lombard?

door TL Arend, 25 november 2018


In dezelfde opstelling als vorige ronde trad RSR 2 aan tegen de gasten uit Kralingen – jawel, het schip is achtergelaten in het centrum. Het scoreverloop was ook net als de vorige ronden: de grijze eminenties aan de hogere borden zwoegden met meer of minder succes voor een halfje, en de jonge honden aan bord 7 en 8 Leo en Wijnand sprokkelden de nodige hele puntjes.

Vooral de overwinning van Leo op bord 7 mocht er wezen. Hij opende met een pionbreekzet h4 de pionnenketen g3-f2-e3, waarna zijn loper en toren de vijandelijke koning in een mataanval overmeesterden. Dit spelverloop werd door toeschouwer Murdoch MacLean minuten eerder al in mijn oor gefluisterd. Nu heeft Leo theologie gestudeerd, maar dat hij het keuzevak telepathie heeft gevolgd heeft hij mij nooit verteld. Aan zijn mimiek te oordelen bedacht hij de zetten zelf, en hij bezocht ook geen toilet. Daarmee kwam RSR op 4 bordpunten. Op meer mochten we niet hopen: Herman (3) had twee torens voor een dame en wat pionnen en verbruikte veel tijd om alle dreigingen te pareren. Met nog 15 seconden op de klok moest hij zijn tegenstander feliciteren. Shakir (bord 6) kon het ook niet bolwerken.

De eerste remise was gevallen aan bord 1 bij Paul Dekker en Henderson. Dit inspireerde TL Arend aan bord 2 om ook maar remise aan te bieden, nadat hij vele kansen om met de breekzet e2-e4 tegen de Tarrasch voordeel te krijgen had laten lopen. Dit aanbod deed hij vergezeld gaan van een kinderlijke blunder, die een kwaliteit en een pion kostte. Toen begon de partij van voren af aan waarbij zijn tegenstander Van der Linden verzuimde om het eindspel van toren tegen loper te winnen. Wouter (4) had al eerder in een vlakke stelling remise genomen. Van Arrians (5) remise heb ik niets meegekregen, en de overwinning van Wijnand (8) was ongetwijfeld briljant maar kwam, net als tegen WSV 1, gewoon te snel. Hierbij het verzoek aan Wijnand om zijn TL of medespelers te waarschuwen voordat hij mat geeft, zodat zijn prestatie de aandacht krijgt die hij verdient.

Aanvulling (van Arrian): Arrian dacht in zijn partij de Italiaanse opening met zwart te mishandelen en dus slecht te staan, maar in de analyse achteraf bleek dat helemaal niet zo te zijn. De partij bleef verder in evenwicht, waarna Arrian het remise-aanbod van zijn tegenstander, na consultatie met de al gereed zijnde Paul, aannam. Wijnand schatte het resterende pionneneindspel veel beter in dan zijn snel spelende tegenstander en won daardoor.
  RSR Ivoren Toren 2   1688 - Onésimus 2       1669 4 - 4
1. Paul Dekker       1799 - Henk Henderson     1748 ½ - ½
2. Arend Bongers      1777 - Marcel van der Linden  1732 ½ - ½
3. Herman van Malde    1804 - Paul Wassink      1720 0 - 1
4. Wouter Scheffer     1651 - Willem van Randwijk   1524 ½ - ½
5. Arrian Rutten      1684 - Andre Leffers      1672 ½ - ½
6. Shakir Salih      1532 - Taco Albers       1671 0 - 1
7. Leo Veth        1643 - Martin in 't Veld    1664 1 - 0
8. Wijnand Dobbinga    1614 - Jacques Goud      1623 1 - 0