RSR 2 mist scherpte in openingsduel

door TL Arend, 8 oktober 2018


In de eerste wedstrijd van dit seizoen in de 2e klasse B van de RSB ontving RSR 2 de gasten van Erasmus 3 in het nieuwe onderkomen aan de Lombardkade. Nu dus niet meer de knallende deuren van het NIVON maar de onregelmatige dienstregeling van de stoommachine achter de bar die voor opschudding zorgt. Onze gasten lieten zich er niet door van de wijs brengen.

Aan de topborden liet Erasmus onze mannen kansloos: Herman van Malde (met zwart op 1) kwam niet goed uit de opening en werd in een eenzijdige partij opgebracht door "Big Mac" Murdoch MacLean. Op 2 kon Evert Mulder geen potten breken tegen Jaap van Meerkerk en ontstond een dode remisestelling. Paul Dekker op 3 werd gepijnigd in een toreneindspel met enkele pionnen minder. Hij verloor kansloos. Op bord 4 kon Arend Bongers een optisch betere stelling niet omzetten in winst. Zijn tegenstander Jan Hoek van Dijke wist door stukkenruil een pionneneindspel te bereiken dat remise was.

Op 5 leek Arrian Rutten met zwart een gelijkwaardige stelling te hebben bereikt tegen Lucian Mihailescu. In het eindspel van toren en loper tegen toren en paard en ieder 5 pionnen bleek het paard van Lucian toch een stuk sterker dan Arrians loper. Arrian ging door zijn vlag nadat hij (te) lang had nagedacht hoe de aanstormende witte pionnen af te stoppen.

Ondanks deze rampspoed leek een gelijkspel voor ons team nog steeds mogelijk, omdat Shakir Salih aan bord 8 een paard voor stond tegen Gerard Kastelein, en Wouter Scheffer een loper had buitgemaakt van Emil Verhoef (bord 6), nadat er al de nodige verwikkelingen waren geweest waardoor Wouter drie pionnen had voor een loper. Wouter zou zijn partij makkelijk uitschuiven, was mijn inschatting. Leo Veth had op 7 een onduidelijke stelling tegen Hans Brobbel. Brobbel liet echter zijn toren insluiten waardoor hij kon opgeven.

Toen ik me omdraaide om de overwinning van onze voorzitter te aanschouwen bleek zijn materiële voorsprong al vluggerend te zijn verdwenen. Toen kon het thuispubliek met een katerig gevoel nog tot middernacht genieten van de subtiele wijze waarop Shakir het eindspel won van Gerard Kastelein. Het extra paard ging verloren maar Shakir loodste een pluspion naar de overkant, waardoor de eindstand op 3½-4½ kwam. De promotiekandidaten in deze klasse lijken daarom Erasmus en WSV te zijn, met een rol van outsider voor RSR.

  RSR Ivoren Toren 2   1718 - Erasmus 3        1709 3½ - 4½
1. Herman van Malde    1804 - Murdoch Mac Lean    1758 0 - 1
2. Evert Mulder      1854 - Jaap van Meerkerk    1767 ½ - ½
3. Paul Dekker       1799 - Jan Smit        1728 0 - 1
4. Arend Bongers      1777 - Jan Hoek van Dijke   1698 ½ - ½
5. Arrian Rutten      1684 - Lucian Mihailescu    1749 0 - 1
6. Wouter Scheffer     1651 - Emil Verhoef      1663 ½ - ½
7. Leo Veth        1643 - Hans Brobbel      1689 1 - 0
8. Shakir Salih      1532 - Gerard Kastelein    1621 1 - 0