RSR zorgt voor lijfsbehoud na winst tegen Dordrecht in RSB Hoofdklasse

door TL Mark, 3 mei 2023


Op 25 april speelde RSR een belangrijke uitwedstrijd tegen Dordrecht. Met het oog op eerdere resultaten van Charlois Europoort en Erasmus (13 april) had RSR genoeg aan 1 enkel matchpoint om zeker te zijn van lijfsbehoud. De voorbereidingen liepen echter wat moeizaam. Het begon met het vinden van een team (4 invallers met Sander, Jason, Lucas en Mees) en later problemen met het vervoer voor de teamleider... no pain no gain zullen we maar zeggen.

Sander speelde tegen Marcel Pluymert een vrij korte partij dat amper 45 minuten duurde. Misschien zelfs minder... volgens Sander viel er ook niks daarover te vertellen.

Michael

Jason heeft normaal gesproken weinig trek om doordeweeks extern te spelen, maar dit keer ging hij met enorme energie en enthousiasme de uitdaging aan:
“Ik weet nu weer waarom ik niet meer in de RSB-competitie speel. Voordat zo’n partij na een uitwedstrijd goed in de computer staat, is het 2.30 uur. En dat voelt woensdagochtend op kantoor toch niet zo lekker. In de voorbereiding kwam ik tegen dat Keet een paar jaar terug met zwart tegen Victor Koppelaar had gespeeld. Hij gaf me de variant: iets traags met ...Ph6, ...f6, ...Pf7 en dan ...e5. Maar hij vertelde er ook bij dat wit dit ideetje van Keetje kon frustreren met c3-c4. Dat lesje had Victor, toevallig inderdaad mijn tegenstander, ook geleerd. Kortom: als er iemand niets van de stelling begreep was ik het. Het kostte me slechts een pion en met wat medewerking van Victor wist ik toch de remisehaven te bereiken. 1 ratingpunt erbij. Daar was ik wel tevreden mee.”

David ging voor solide spel met de intentie om dames te ruilen. Het bleek alleen niet het juiste moment te zijn en tegenstander Lennard den Boer kon het centrum pakken met niet veel later een pion voorsprong. Compensatie was er ook niet dus David moest uiteindelijk opgeven.

Homayoun, onze internationale speler van de avond, had ook een partij om te delen:

Mark begon met een half uur minder aangezien de liftfaciliteiten van het openbaar vervoer in Dordrecht te wensen overliet en moest een compleet andere route nemen. Toen hij eindelijk kon beginnen koos hij voor een agressieve aanpak op de koningsvleugel. Het nadeel was alleen dat hij in tegenstelling tot tegenstander Martijn Rijneveen geen veilige koning had. Toen Martijn probeerde aan te zetten op de koningsvleugel kon Mark met een aftrekschaak de dame winnen.

Lucas speelde een lange partij waarbij er weinig te vertellen viel tot in het eindspel. Zijn tegenstander Piet Pluymert blokkeerde een verbonden vrijpion met zijn toren in plaats van zijn paard. Het gevolg was dat Lucas een pion kon winnen en daarmee ook de partij.

Mees moest in het begin veel geduld hebben en hij nam ook de tijd om geen slechte stelling te hebben. Op een gegeven moment offerde hij de e-pion op om beter spel te hebben richting het eindspel. Niet veel later had Mees een pion voorsprong. Terwijl Wouter de Bruin probeerde te vechten werd het uiteindelijk een koud kunstje voor Mees.

Al met al een vlotte avond!

 Dordrecht 11875-RSR Ivoren Toren 119712 - 6
1.Lennard den Boer2168-David van Heusden18261 - 0
2.Martijn Rijneveen1595-Mark Beijen19610 - 1
3.Wouter de Bruin1787-Mees van Batenburg20750 - 1
4.John van de Laar1806-Michael Fung20320 - 1
5.Piet Pluymert1979-Lucas Gortemaker20250 - 1
6.Victor Koppelaar1897-Jason Zondag1875½ - ½
7.Jan Willem Versloot1885-Homayoun Mohtaat20090 - 1
8.Marcel Pluymert1883-Sander Vogelesang1964½ - ½