RSR 1 krijgt een pak slaag van CSV 1 in RSB-hoofdklasse

door TL Mark, 16 december 2022


Op vrijdag 9 december speelde RSR 1 uit in Capelle tegen CSV 1. Een vreemde week, het Nederlands Elftal zou op hetzelfde moment spelen dus in de wandelgangen gingen er verhalen dat het schaken kon worden uitgesteld. Niks bleek minder waar en het is duidelijk dat er één sport is dat echt telt. Met de opstellingen van beide teams kon je zeker tot deze conclusie komen.

Zoran tekende snel de vrede. Zijn tegenstander Arjan Terlouw bood na 20 zetten remise aan en Zorans intuïtie was dat de rest van de borden goed stonden en voor resultaten konden zorgen... oh jee!

Gelegenheidsinvaller Michiel liet zich voor het eerst sinds maanden zien achter het schaakbord en had van tevoren al een wedstrijdplan uitgelegd wat in eerste instantie hoopgevend was. Hij stond ook goed, maar gaf op een spontaan moment zijn dame weg tegen Walter Vermeer.

Michael analyseert wederom zijn eigen partij:Homayoun begon hoopgevend door de pionstructuur van Roel Trimp op de koningsvleugel te verzwakken. Het vervolg was daarom extra belangrijk. Jammer genoeg zorgde een paar mindere zetten ervoor dat Roel zelf een zeer sterke aanval had. Homayouns dame stond onder druk en mat leek zeer moeilijk (of onmogelijk) te verdedigen.

Miguel was sowieso makkelijk over te halen om te spelen aangezien hij niet echt aandacht besteedde aan het Nederlands Elftal. Hij speelde een goede partij tegen Thijs Roorda, maar op een gegeven moment gaf hij een toren weg. Misschien was hij toch een beetje van slag door de uitschakeling van Spanje tegen Marokko een paar dagen eerder...

Paul B. had vanaf het begin een scherpe chaotische partij tegen Mark Trimp. Helaas leed hij ook aan dezelfde slechte gewoonte zoals anderen die avond... beginnen met een veelbelovende plus, maar het niet kunnen voorzetten. Sterker nog, hij had de beste kansen voor een goed resultaat. Waarom dat het geval is zal Paul zelf uitleggen:Mark speelde tegen de ervaren sterke Jessica Derksen-Harmsen een interessant middenspel. De stelling was lange tijd gelijk, maar op een gegeven moment werden er toen door Mark een paar mindere zetten gespeeld. Waarschijnlijk te veel tijd besteed aan het ruilen van goede stukken zonder echt goed spel te hebben. Met weinig stukken op het bord behalve 4 witte en zwarte pionnen met een passieve loper van Mark tegen een sterke paard van Jessica wist Jessica daar gebruik van te maken door een gewonnen eindspel af te dwingen.

Tot slot moest David voor de eer vechten. In het eindspel had hij 2 pionnen minder en ook hij moest opgeven. Hij noemde het zelf zijn slechtste partij van het jaar.

 CSV 12001-RSR Ivoren Toren 119617 - 1
1.Thijs Roorda2141-Miguel Puga Sánchez21051 - 0
2.Paul Schrama2195-Michael Fung2000½ - ½
3.Mark Trimp2151-Paul Batenburg20491 - 0
4.Jessica Derksen-Harmsen2066-Mark Beijen19921 - 0
5.Roel Trimp2050-Homayoun Mohtaat20071 - 0
6.Walter Vermeer1844-Michiel de Ruiter18081 - 0
7.Thomas Herrewijn1793-David van Heusden17551 - 0
8.Arjan Terlouw1764-Zoran Ristanovic1975½ - ½