RSB-Hoofdklasse: RSR 1 komt tekort tegen Krimpen 1

door TL Mark, 29 september 2022


Wat vorig seizoen in de RSB-Hoofdklasse de laatste (thuis)wedstrijd van het seizoen was, speelde RSR tegen Krimpen de eerste (uit)wedstrijd van het seizoen. Dit was overigens ook min of meer een rematch van negen dagen eerder toen Krimpen met twee teams op bezoek kwam bij RSR voor de KNSB-competitie. Er zijn recent zoveel wedstrijden geweest tussen beide clubs dat er eigenlijk nog een massakamp ontbreekt...

De voorbereiding liep wat stroef. De auto met onze internationale spelers wist niet of ze op tijd konden komen en de teamleider was vergeten een briefje te maken met de opstelling. Toch konden we op tijd beginnen.

Mark speelde heel HEEL erg kort: remise binnen een kwartiertje. (10 zetten = 10 woorden)

Homayoun had met wit een knotsgekke partij tegen Rhys Arnold. Terwijl Homayoun ging aanvallen op de koningsvleugel koos Rhys voor de solide controle in het centrum. Dit zorgde voor een koningsaanval aan beide kanten. Lange tijd leek het de kant op te gaan voor Rhys, maar Homayoun kon opeens een dame winnen, waarmee hij zijn sterke reeks van overwinningen doorzette.

Michael:Zoran speelde tegen Hans van Nieuwenhuizen. Hans zorgde voor druk vanaf de opening, maar Zoran wist daar goed mee om te gaan en wist de b-lijn te openen. Op een gegeven moment miste Zoran de kans om minimaal 1 pion te winnen door tijdsdruk. Dezelfde tijdsdruk zorgde ervoor dat hij in een technisch remise-eindspel later moest capituleren.

Arjen leek vanaf het begin een beetje zoekende naar de juiste stelling en kreeg een koningsaanval tegen met actieve torens en lopers. De druk zorgde uiteindelijk voor het verlies van de d-pion en een toren, waarna Arjen moest opgeven.

Miguel had met wit een vrij gesloten stelling tegen FM Stefan Tabak. Lange tijd leek dat ook zo te blijven, maar Stefan bleef aanvallen. Lange tijd kon Miguel goed verdedigen, maar mede door de tijdsdruk werd ook de druk op het bord voor Miguel te machtig en ontstond voor hem een verloren eindspel.

Het enige positieve punt dat Paul Batenburg kon bedenken was dat de uitwedstrijd dichter bij huis was dan de thuiswedstrijd. De opening en het vroege middenspel verliepen nog voorspoedig, totdat hij op het idee kwam om zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren te brengen (g5-g4?, h6-h5-h4?). Deze aanval leverde niks op en Paul moest rekening houden met een tegenaanval. Daar maakte Michiel Besseling genadeloos gebruik van en Paul had naar eigen zeggen "geen kans meer gehad".

David speelde een prima partij. Hij gooide de pot open met rennende pionnen op de koningsvleugel. Dit gaf hem goede kansen tegen Alan Bakija. Alan probeerde een tegenaanval door verschillende schaakjes met mogelijk twee torens die dreigen mee te doen, maar David wist dat te verdedigen. In het eindspel ontstond er een situatie met twee pionnen voor David (plus tijdnood) tegen 1 pion van Alan. Uiteindelijk werd het remise.

Ondanks een goede start helaas een 5-3 nederlaag.

 Krimpen a/d IJssel 11977-RSR Ivoren Toren 119815 - 3
1.Stefan Tabak2134-Miguel Puga Sánchez21101 - 0
2.Michiel Besseling2126-Paul Batenburg20521 - 0
3.Kiri Arnold1919-Michael Fung19910 - 1
4.Marcel Glissenaar1987-Mark Beijen1978½ - ½
5.Rhys Arnold1902-Homayoun Mohtaat19510 - 1
6.Joop Huijzer1952-Arjen Klop19531 - 0
7.Alan Bakija1942-David van Heusden1735½ - ½
8.Hans van Nieuwenhuizen1851-Zoran Ristanovic20801 - 0