Krimpen door de bocht

door Koots Keet, 16 december 2019


Bij de wedstrijd van RSB-team 1 tegen Krimpen a/d IJssel 1 op vrijdag 13 december gebeurde iets opmerkelijks: al onze spelers die de volgende dag ook weer aan de bak moesten, hielden zich in; de rest won.

Zoals verwacht kwam vanwege de drukke externe programma's het Krimpenteam niet op zijn sterkst opdraven. Maar met de Nguyens en de ex-SO Rotterdammers Frans Vreugdenhil en Henny Versteeg viel het nog best mee. Op rating was het gewoon gelijkwaardig.

Het laatste bord was snel leeg. Ik offerde een stuk voor een paar pionnen, maar dat werd niet aangenomen. Even later gaf Bert van Brussel zelf een vol stuk weg. Geen partij helaas, wel 1-0.

Paul Tromp zat liever aan de andere kant van bord in een T+stuk eindspel en nam het remisebod van Michel van Cappellen aan. Niet voor de eerste keer werd Maarten van Doorn de schaakheld van de avond aan bord 1. Diederick Casteleijn verslikte zich in de snelle damevleugelpionnenontwikkeling van Maarten. Het moet al vroeg gewonnen gestaan hebben, maar wit had ook nog enig spel tegen Maartens koning en Pb8 en Ta8 nog in de beginstand. Maar Maarten rondde feilloos en met veel bravoure af.


Mark kreeg een dame in Hans van Nieuwenhuizens tochtige achtertuin. Het zag er veelbelovend uit, maar Hans verdedigde zich stug en snel na zijn dame verruild te hebben tegen Marks torens werd het linke soep met wat pionnen meer voor Hans. Gelukkig zat er nog een eeuwig schaakje in.

Kevin Nguyen speelde een Spaans Marshallgambiet tegen Spaan. De witte pion op e5 werd echter veel te laat bevraagd met f6, zodat Kevins torens werkeloze wezens op de achterlijn werden. Zelfs met een stuk minder had Spaan deze vis ook wel op het droge getrokken. Nu knoopte hij het net rond een claustrofobische koning netjes dicht.

Heel wat moeilijker had Paul Batenburg het met Lucas Nguyen te stellen. Die speelde de opening sterk en eindigde met een stevig steunpunt op d6 voor een loper. Een tijdlang moest Paul omzichtig opereren om enig tegenspel te krijgen. Het lukte Lucas niet om zijn voordeel vast te houden, verloor pionnen en tenslotte een vol stuk.

Fung speelde tegen de niet te onderschatten motor van menig SO Rotterdamteam, Frans Vreugdenhil. Die had een aardig systeempje in huis met Ke7 en De8. Die ging naar h5 om samen met Lg4 tegen Pf3 te beuken. Fung werkte zich eruit en er ontstond een stelling met alle pionnen en zware stukken en beiden een paard nog op het bord. Dat vergde nogal wat langetermijn inzicht op zoek naar het beste plan. Frans deed het handig en loodste in een toreneindspel doelbewust een c-pion naar de overkant.

De andere oud SO Rotterdammer Henny Versteeg speelde tegen Wil, die al gauw een kansrijke stelling in handen had. Wil vertrouwde zichzelf niet helemaal en wilde remise aanbieden, maar dat stond de matchsituatie niet toe. Snel daarna kwam Wil huizenhoog te staan. Als om te bewijzen hoe onzeker hij was, ging Wil i.p.v. gecontroleerd uitspelen aan alle kanten van het bord wild om zich heen slaan met Lxg2 en Lxb2, waarmee hij Henny precies die enige kans gaf die er nog in zat. Het kostte Wils dame en was dus uit. Vanwege een pion op b2, die makkelijk tegen te houden was en tijdgebrek koos Henny toch maar eieren voor zijn geld, want het was al 5-2. Een 5½-2½ overwinning derhalve.

Dezelfde spelers die nu iets lieten liggen, gooiden er de volgende dag tegen Erasmus elk een half puntje bovenop. In de flow zeker?

 RSR Ivoren Toren 11935-Krimpen a/d IJssel 119385½ - 2½
1.Maarten van Doorn1758-Diederick Casteleijn20501 - 0
2.Nathanael Spaan2152-Kevin Nguyen21571 - 0
3.Paul Batenburg2003-Lucas Nguyen18621 - 0
4.Michael Fung1951-Frans Vreugdenhil19180 - 1
5.Mark Beijen1856-Hans van Nieuwenhuizen1956½ - ½
6.Paul Tromp2016-Michel van Cappellen1833½ - ½
7.Wil Sparreboom1849-Henny Versteeg1920½ - ½
8.Herman Keetbaas1897-Bert van Brussel18061 - 0