RSR1 steelt de punten bij De IJssel1

door Koots Keet, 21 november 2019


De topploegen in de Hoofdklasse RSB houden flink huis onder elkaar en voorlopig is Spijkenisse1 de lachende derde. Maandagavond 18 november reden we naar De IJssel in Moordrecht voor een gemoedelijke wedstrijd in de derde ronde om de laatste plaatsen.

Niemand minder dan de zoon van de founding father, Aad van den Berg, uitpluizer van de herkomst van RSB-schaakverenigingen en hoeder van De IJssel sinds mensenheugenis, verwelkomde ons als 100-jarigen en zette de wedstrijd in het teken van de honderdjarigen tegen de tachtigjarigen - tenminste dat verstond ik. Niet goed blijkbaar, want De IJssel begon in 1963 als schaakkroeg, maar die tijd is voorbij en nu is de Zespunt het speellokaal. Even dacht ik dat het een verwijzing was naar 6 plankjes vanwege de rouwkamer bij de wc's, maar het waren puntdakjes die in het donker niet opvielen.

Niet lang geleden was fysisch chemicus Léon Jacobse het boegbeeld van De IJssel, maar sinds de loskoppeling van KNSB- en RSB-competities zijn zoon en vader Evengroen weer te vinden aan de topborden. Spaan en Fung kregen ermee te maken, maar dat liep niet goed af nadat er kleine dingen misgingen in de opening. Spaan moest zijn lopers inleveren en Spaans' paarden waren geen partij voor Henk-Jans superlopers. Fung kon zijn damevleugelpionnen niet houden. Zijn centrumpionmeerderheid kwam in een toreneindspel stapjes te laat.

Die tegenvallers werden door de Paulen geneutraliseerd op borden 3 & 4. Paul Tromp was heel snel klaar met de weerlegging van de pionoffers van invaller Gerard van der Wouden. Paul Batenburgs Morragambiet zag er veelbelovend uit. In de slotstelling stond Paul zelfs een pion voor i.p.v. achter en Frank Visser had inmiddels zoveel vertrouwen in Pauls kunsten dat hij de winnende combi niet afwachtte en opgaf.

Het kwam dus aan op de laatste 4 borden. Daar kon het alle kanten op, vooral de verkeerde.
Wil was gedwongen een stuk te offeren om erger te voorkomen; hij kreeg er wat rommelkamsen voor terug. Keet deed wat lichtzinnige zetten tegen een Colle-Z systeem en besloot om met lopers van Lee-allure op e8 en b8 af te wachten waar de klappen gingen vallen. Bahman verloor een kwal. Alleen Mark was met een microscopisch voordeeltje uit een Boedapestgambiet gekomen, maar na een kort middenspel raakte zijn hele pionnenstelsel versplinterd.

Bahman kreeg gelukkig genoeg tegenspel voor die kwal en haalde zijn punt op bahmaniaanse wijze binnen. Door weifelend spel van Crelis Molenaar gingen mijn lopers ineens lopen. Door een enorm overwicht op de damevleugel was elk eindspel verloren. Een tactische chaos leek in mijn voordeel, maar was schijn. De laatste 3 zetten van de partij waren redelijk absurd.


Wil had intussen voldoende zand in Ad de Velds stelling gestrooid, won het stuk terug en het resulterende toreneindspel was eenvoudig gewonnen (2-5). Frank van de Pavoordt tenslotte ruimde Marks versplinterde pionnen een voor een op. Een opstomende h-pion bepaalde de eindstand op 3-5.

Dat had dus net zo goed andersom kunnen zijn. Maar De IJssel krijgt dit seizoen nog 4 herkansingen tegen andere RSRIT-teams, om te beginnen komende maandag met V1 in hetzelfde theater. Niet alleen wisselden wij stuivertje met De IJssel, maar ook Messemaker verloor die avond, zodat de Koots meer dan tevreden is met een plaatsje net boven de degradatiezone.

 De IJssel 11817-RSR Ivoren Toren 119313 - 5
1.Henk-Jan Evengroen2152-Nathanael Spaan21521 - 0
2.Jan Evengroen2060-Michael Fung19511 - 0
3.Frank Visser1874-Paul Batenburg20030 - 1
4.Gerard van der Wouden1691-Paul Tromp20160 - 1
5.Frank van de Pavoordt1790-Mark Beijen18561 - 0
6.Crelis Molenaar1765-Herman Keetbaas18970 - 1
7.Ad de Veld1708-Wil Sparreboom18490 - 1
8.Arie Macdaniel Jr1494-Bahman Radfar17210 - 1