RSR 1 laat Spijkenisse1 glippen

door Koots Keet, 12 maart 2019


Na de afgangen tegen Dordrecht en Charlois-Europoort werd het tijd om het lek in het RSR-schip te dichten tegen Spijkenisse1. Dat leek ook wel nodig want het opstomende Sliedrecht en ShahMata konden in theorie nog roet in ons eten gooien. Gelukkig speelden beide concurrenten de dag tevoren gelijk en schakelden daarmee zichzelf uit. Maar dat weerhield ons niet om Spijkenisse een lastige avond te bezorgen. Lang zag het er naar uit dat we de wedstrijd ook wel konden winnen, maar dat was op het eind toch teveel gevraagd.

Dick zette de toon door al vroeg een blunder in het Siciliaans van Djad Maes af te straffen. Met een koning op e7, een gepend paard op f6 en een open f-lijn voor Dick was het snel bekeken (1-0).

Helaas liep Fungs lijfvariant tegen Désiree Hamelink wat minder soepel dan gebruikelijk. De compensatie voor zijn standaard pionoffer was ditmaal ver te zoeken. Désiree zette haar koning veilig en zo op het oog werd het verder een kansloze missie voor Fung (1-1).

Wil speelde een goede partij, hield constant druk op Steyn de Lange's damevleugel. Was het ene lek gedicht, ontstond er weer een ander. Na enig materiaalverlies ging het hard (2-1).

Bahman kwam goed te staan na wat ondoorgrondelijk spel van Rob Kalkman. Diens koningsvleugel bleef lang onontwikkeld en aan de andere kant van het bord stonden 3 stukken Ta6, Pb6 en Lc6 wat misplaatst. Bahman wist er helaas geen gebruik van te maken. Het was een onoverzichtelijke bende waarin je ook zomaar het verkeerde plan kon kiezen. Rob bevrijdde zijn stelling met c4. Erger was nog dat die pion opstoomde naar c3 met onoplosbare problemen voor Bahman (2-2).

Ik speelde tegen Fabian van Buuren wat angsthazerig schaak met a6, h6, a3 en h3. Om een spookbatterij Ld7-Dc8 te voorkomen ruilde Fabian wat hout in het centrum om een geïsoleerde d4 pion over te houden, maar wat druk tegen mijn koning. Fabian miste een langetermijn winstplan en toen dame en toren ook nog afgeruild werden, kon de rest ook wel in de doos (2½-2½).

Paul Tromp speelde een iets minder D+2T eindspel tegen Erik Both. Erik pushte iets teveel en nadat hij te ver was gegaan kreeg hij de boomerang terug. Paul straalt dit seizoen achter het bord veel wiskracht en onverzettelijkheid uit! (3½-2½).

Ook Paul Batenburg speelde een prima partij tegen Maurits van der Linde. Dezelfde opening als laatst in de RSB beker: 1.e4 c5 2.b3. Paul had nog in het hoofd hoe het moest. Pion offeren en ijzersterk loperpaar overhouden. Na 19 zetjes was het al oogsttijd. Maar daarvoor moest hij zijn beste aanvallende en verdedigende loper ruilen voor een slecht paard en bovendien zijn toren in een tijdelijke penning zetten, waarvoor hij een onverdedigbare witte onderste rij zou terugkrijgen. Dat was wat veel voor de intuïtie van een mens en dus ook voor Paul. Dankzij diezelfde sterke loper kon hij het nog lang stug volhouden, maar wist Maurits die extra pion uiteindelijk toch te verzilveren (3½-3½).


En dus lag de druk geheel op Marks schouders. Ondanks minutenlang in zijn blikveld te staan, durfde de koots niet Marks concentratie te verstoren. Die was in gevecht met de klok en had geen idee van de tussenstand. Dat gaan we een volgende keer anders oplossen. Met morsetekens. Mark stond namelijk gewonnen met pion meer en D+P tegen 2xT+P voor Wilmar Meijer. Toen Mark nog een pion op a6 had staan, was het vrij eenvoudig uit. Die paar nauwkeurige zetten konden op increment niet gevonden worden. Mark wist ook dat het er inzat en nam de aangeboden remise daarom niet aan. In nog steeds betere stelling, maar nu zonder pion a6, ging Mark door zijn vlag (3½-4½). Geheel onnodig alle matchpunten aan Spijkenisse kado gedaan.


Laatste reis dit seizoen is op 29 maart naar Moerkapelle. Degraderen kan niet meer. Een positief saldo neerzetten wel.

  RSR Ivoren Toren 1   1915 - Spijkenisse 1      1984 3½ - 4½
1. Paul Batenburg     1974 - Maurits van der Linde  2209 0 - 1
2. Paul Tromp       1999 - Erik Both        2184 1 - 0
3. Michael Fung      1941 - Desiree Hamelink    2128 0 - 1
4. Mark Beijen       1843 - Wilmar Meijer      2022 0 - 1
5. Herman Keetbaas     1880 - Fabian van Buuren    1985 ½ - ½
6. Dick Straathof     1911 - Djad Maes        1684 1 - 0
7. Wil Sparreboom     1856 - Steyn de Lange     1799 1 - 0
8. Bahman Radfar        - Rob Kalkman       1857 0 - 1