RSR 1 ontmoet zijn olifant

door Koots Keet, 10 januari 2019


Stampten wij in de eerste 5 ronden lekker door de Hoofdklasse van de RSB heen, kwamen wij in de 6e ronde op 8 januari in de Crabbehoeve olifant Dordrecht1 tegen. Vreemd genoeg waren de wc's ter plekke niet op zulke beesten berekend. De potten in de voormalige bezemkasten waren met de voorkant tegen een wand geplaatst - alleen geschikt voor muizen en acrobaten.

Het sprookje dat hier een topwedstrijd tegen de koplopers met ieder 8 mp gaande was, lag na een paar uur al aan diggelen. De hele kop van de wedstrijdtafel lag er ineens af. Vrijwel tegelijk moesten Fung, Tromp en Maarten de vlag strijken. Met bijna 600 ratingpuntjes minder leek Maarten nog de beste kans te hebben op weer een stuntje, dit keer tegen IM Mark Timmermans. Niet dat er meer dan remise in zat... Tromps partij tegen Rik de Wilde was naar eigen zeggen vreselijk. En Fung zat tegen Lennard den Boer aan te kijken tegen diens franse b6 en Pa6. Zeker geen stelling waar zwart onmiddellijk wint, maar wel een waarin Lennard precies weet wat hij moet doen of laten. De sterren moeten een beetje goed staan, maar dat deden ze niet (3-0 achter).

De overige 5 spelers moesten zo goed mogelijk tegen de bierkaai zien te vechten. Dick had weinig in te brengen tegen Marcel Pluymerts torenverdubbeling op de f-lijn. Met een schijnoffer op f3 gingen er 2 pionnen af, resulterend in een kansloos eindspel. Heel spannend was de strijd tussen Jacques Hennekes en Paul Batenburg. Helaas stond Pauls koning net iets te onveilig om zijn voortvarende acties op de damevleugel te bekronen (5-0 achter).

De mosterd na deze maaltijd werd keurig verdeeld: Wil was zijn lijf-franse opening goed doorgekomen tegen de sterke Ronald van Keeken. Maar blijkbaar mistte hij een goed plan om zijn iets mindere pionstelling te compenseren. Toen hij een paard kwijt speelde, werd Wil nog even link, maar van Keeken liet zich niet meer foppen.

Enige normale en goede partij werd gespeeld door Mark. Piet Pluymert pakte een soort Wolga/Benoni zonder e6 wel erg passief aan en Mark maakte er dankbaar gebruik van. Tegen Cor Oliemans probeerde ik als invaller voor Bob de zetten van zoveel mogelijk openingen door elkaar te husselen en kreeg een soort Londen-Scheveningen-Indisch op het bord. Alle verdere pogingen om het evenwicht te verstoren, waren eerder in mijn nadeel en het was nog mazzel dat ik met een ongelijk loperspelletje ontsnapte.

Na deze 6½-1½ dreun blijven we nog wel in de middenmoot hangen. Gelukkig rolden de meeste degradatieduels al onze kant op. We kunnen dus voorlopig vrij relaxed gaan zien welke varkentjes we nog gaan wassen of andere olifanten proberen beentje te lichten.

  Dordrecht 1       2029 - RSR Ivoren Toren 1   1901 6½ - 1½
1. Lennard den Boer    2105 - Michael Fung      1941 1 - 0
2. Rik de Wilde      2150 - Paul Tromp       1999 1 - 0
3. Mark Timmermans     2387 - Maarten van Doorn    1805 1 - 0
4. Jacques Hennekes    1998 - Paul Batenburg     1974 1 - 0
5. Marcel Pluymert     1900 - Dick Straathof     1911 1 - 0
6. Cor Oliemans      1774 - Herman Keetbaas     1880 ½ - ½
7. Piet Pluymert      1982 - Mark Beijen       1843 0 - 1
8. Roland van Keeken    1936 - Wil Sparreboom     1856 1 - 0